Nyakunkon az igazi meleg
Utoljára módositva: 2019-06-14 16:36:29

A hosszú, esős és hűvös hetek után szinte berobbant a nyár Szatmár megyébe. A nagy meleg pedig mindenki szervezetét megviseli, ezért nem árt körültekintőnek lenni.

Az esős, hűvös hetek után, amelyek egyáltalán nem jellemzőek a május–júniusi időjárásra, most nyakunkon a kánikulai meleg. A hőség okozta rosszullétek és megbetegedések megelőzése érdekében néhány tanáccsal szeretné ellátni a lakosságot a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóság.

A hőség mindenki szervezetét megviseli, nem csak a betegek, a várandósok, kicsik és idősek vannak veszélyben, hiszen a felnőtt és egészséges szatmáriak szervezetét is igénybe veszi. Éppen ezért a közegészségügyi hatóság azt tanácsolja, hogy könnyű, világos színű, természetes anyagból készült ruhát viseljünk ebben az időszakban, hordjunk kalapot és napszemüveget. A csuklónkra erősíthetünk hideg vízzel átnedvesített textildarabot, például zsebkendőt.

Ne napozzunk 12–16 óra között, sőt, ha lehetséges, az intéznivalóinkat se az említett időszakra időzítsük! Ha muszáj a napra menni, akkor használjunk napvédő krémet!

Törekedjünk arra, hogy sok ásványvizet, teát fogyasszunk: legalább 2–3 litert naponta, vizet pedig mindenhová vigyünk magunkkal! Nagyon figyeljünk oda a gyerekekre, és akkor is kínáljuk őket vízzel, amikor nem mondják, hogy szomjasak!

Próbáljunk meg hűvöset tartani otthon is azzal, hogy 9–21 óra között zárva tartjuk az ablakokat, ajtókat, besötétítünk, és csak az említett időszakon túl szellőztetünk. Déltől délután négyig kerüljük az erős napsütést! Ha tehetjük, ne erre az időszakra időzítsük az utazást, a kertészkedést, a sportot, a játékot a szabadban! Naponta beszéljenek az idős rokonokkal, szomszédokkal, hogy segítségükre legyenek a kánikulai napok átvészelésében — tanácsolják a szakemberek.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 20.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...