Nyár végére beindulhat a szennyvízhálózat
Utoljára módositva: 2019-07-18 14:11:18

Már lassan két éve, hogy kiépült Kálmánd község szennyvízhálózata, mégsem sikerült még beindítani a rendszert. A hálózat működéséhez a lakosság mintegy 70%-ának kellene rácsatlakoznia. Sütő Imre polgármester szerint a nyár végére elindul a rendszer.

Stabilnak néz ki Kálmánd község anyagi helyzete, a legutóbbi költségvetés-kiegészítésnek köszönhetően az önkormányzatnál dolgozók bére is biztosítva lett év végéig. Sütő Imre polgármester szerkesztőségünknek elmondta, hogy a költségvetés-kiegészítést megelőzően csak az első három negyedévre volt biztosítva az alkalmazottak bére, viszont a megyei tanács legutóbbi, 450 ezer lejes kiegészítésének köszönhetően az utolsó negyedévet is sikerült bebiztosítani e tekintetben.

Ami a beruházásokat illeti, a szennyvíz- és ivóvízhálózat jelenti még mindig a legégetőbb problémát a községben. Bár mindkét rendszert kiépítették, egyelőre egyik sem üzemel, mostanáig nagyon kevesen csatlakoztak a hálózatra.

„Ami minket illet, részünkről elvégeztük, amit a lakosságnak megígértünk, a szennyvízhálózat megépült, sőt, bár a törvény nem engedte meg, mi a Solomayer Alapítvány jóvoltából mindenki udvarára bevezettük a szennyvízszolgáltatást, innen már csak az embereken múlik, mikor tudjuk elindítani a szennyvíztisztítót. Tudniillik a rendszer csak akkor tud optimálisan működni, ha megfelelő mennyiségű szennyvíz áramlik a csövekben, ehhez pedig legalább a lakosság 70%-ának rá kellene csatlakoznia. Jelen pillanatban körülbelül 30%-nál tartunk” — magyarázta szerkesztőségünknek a polgármester. Elmondta azt is, hogy az akarat megvan, de kevés a vízszerelő a környéken, ennél nagyobb iramban igazából nem is nagyon lehet haladni, de bíznak benne, hogy augusztus végéig elegen csatlakoznak majd ahhoz, hogy beindíthassák a rendszert.

Kiépült ugyanakkor az új ivóvízhálózat is, amelyre szintén folyamatosan csatlakoznak a háztartások, de itt is időre van még szükség. Egyelőre, legalább szeptemberig párhuzamosan fog működni a két hálózat, üzemben marad a régi rendszer, de közben be fogják indítani az új ivóvíz-szolgáltatást is. Erre azért van szükség, mivel sokan még nem csatlakoztak az új rendszerre, így ha a régi szolgáltatást lekapcsolnák, sok háztartás ivóvíz nélkül maradna.

Ami a víznyerő forrásokat illeti, a polgármesteri hivatal úgy döntött, megtartja a régi, 460 méteres kutat is, de a közeljövőben elkezdik az új, 260 méter mély kút használatát is. A vízminták bevizsgálása megtörtént, s mint kiderült, mindkét furatból tökéletes minőségű ivóvíz jön a felszínre.

A polgármester elmondta, hogy továbbra is a régi kút fogja szolgáltatni az ivóvíz jelentős részét, de kiegészítésképpen nemsokára beindítják az újat is.

 

Kisebb-nagyobb beruházások

 

Sütő Imre polgármester arról is beszámolt, hogy úgy néz ki, augusztusban megérkezik a községbe az a multifunkcionális buldoexkavátor, amelyet egy LEADER-pályázaton nyert a község. A helyi tanács bizakodva fogadja az új munkagépet, mivel gyakorlatilag bármilyen köztéri munka során — ásás, ároktakarítás, építkezési munkálatok stb. — bevethető lesz.

Zajlik az iskola felújítása is, jelenleg a közbeszerzés stádiumában van a projekt, amelynek értéke mintegy 2 millió lej. A pályázat magában foglalja az iskola B épületének teljes felújítását, beleérve az épület megerősítését, a tetőcserét, hőszigetelést, nemes vakolatot, belső munkálatokat és az iskola előtti járdák térkövezését is. Mivel a nyílászárókat korábban már kicserélték, azokhoz most nem nyúl a kivitelező.

A kisebb beruházások sorában a polgármester beszélt a térfigyelőkamera-rendszer bővítéséről is: már mintegy 5 éve 4 kamera figyeli a község különböző pontjait, idén pedig további 6 térfigyelő egységgel fogják bővíteni a rendszert.

Az új kamerák a főbb útkereszteződéseket és a játszóteret fogják figyelni; időnként előfordulnak rongálások, így viszont könnyebben tetten érhetők lesznek az elkövetők.

Ugyanakkor van egy halastó a községben, amelynek a felújítását már régóta tervezi a polgármesteri hivatal, de eddig soha nem jutott rá pénz. Sütő szerint amennyiben ősszel lesz még egy költségvetés-kiegészítés, mintegy 50–60 ezer lejt szeretnének elkülöníteni erre a célra. Horgásztó és piknikövezet létrehozása lenne a cél, mivel jelenleg egyik sincs a községben, igény viszont mutatkozna rá.

A község polgármestere elmondta, hogy idén is megrendezik az aratási hálaadó ünnepséget és a fúvószenekarok találkozóját; az egyesített rendezvényt idén augusztus 11-én tartják meg. A két esemény néhány éve még két különálló rendezvény volt, mára praktikus és anyagi okokból egyesítették ezeket.

 

Helyreállítják a hidakat

 

Nemrég elkészült a 108M jelzésű megyei út kálmándi szakaszának felújítása, viszont helyenként elégedetlen a munkálatok minőségével a polgármesteri hivatal. Bár az országút kiváló minőségű, szalagkorlátok biztosítják a forgalom zökkenőmentes haladását, a kapukhoz vezető betonhidak minősége viszont sajnos hagy kívánnivalót maga után. Mivel az árkok és a hidak betonozása télen történt, nem úgy kötött meg a beton, ahogy kellett volna, így máris számos helyen porlani kezdett, míg az út alatti átfolyók közül több el van dugulva.

Július 11-én a megyei tanács és a kivitelező cég küldöttsége látogatást tett Kálmándon, és ígéretet tettek arra, hogy a nyár folyamán kijavítják a hidak és az átfolyók állapotát.

 

Beindult a szelektív hulladékgyűjtés

 

Nem csak Kálmánd községben, de 12 Nagykároly környéki községben indult be múlt héten a szelektív hulladékgyűjtés. Sütő Imre polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy úgy véli, a sváb falvakban nem lesz gond a lakosság átszoktatásával. „Itt, a sváb falvakban az emberek szeretik a rendet és a tisztaságot, és máris pozitívan állnak hozzá a szelektív hulladékgyűjtés kérdéséhez” — fogalmazott Sütő.

Egyelőre úgy látja, idő kell a gépezetnek, amíg beindul a gördülékeny működés, de mindenki megkapta a különböző színű zsákokat, így kezdődhet a szelektív hulladékgyűjtés, ugyanakkor az utcasarkokon elhegyezett gyűjtőkonténereket sem fogják felszámolni, ugyanis sokan megszokták, hogy például a pillepalackokat itt dobják ki.

Azzal, hogy a szemétgyűjtés egy magasabb szintre lépett, a 12 Nagykároly környéki községet kiszolgáló hulladékgyűjtő társulás egyelőre nem tervezi a tarifák emelését.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 19.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...