Nyár végére beindulhat a szennyvízhálózat
Utoljára módositva: 2019-07-18 14:11:18

Már lassan két éve, hogy kiépült Kálmánd község szennyvízhálózata, mégsem sikerült még beindítani a rendszert. A hálózat működéséhez a lakosság mintegy 70%-ának kellene rácsatlakoznia. Sütő Imre polgármester szerint a nyár végére elindul a rendszer.

Stabilnak néz ki Kálmánd község anyagi helyzete, a legutóbbi költségvetés-kiegészítésnek köszönhetően az önkormányzatnál dolgozók bére is biztosítva lett év végéig. Sütő Imre polgármester szerkesztőségünknek elmondta, hogy a költségvetés-kiegészítést megelőzően csak az első három negyedévre volt biztosítva az alkalmazottak bére, viszont a megyei tanács legutóbbi, 450 ezer lejes kiegészítésének köszönhetően az utolsó negyedévet is sikerült bebiztosítani e tekintetben.

Ami a beruházásokat illeti, a szennyvíz- és ivóvízhálózat jelenti még mindig a legégetőbb problémát a községben. Bár mindkét rendszert kiépítették, egyelőre egyik sem üzemel, mostanáig nagyon kevesen csatlakoztak a hálózatra.

„Ami minket illet, részünkről elvégeztük, amit a lakosságnak megígértünk, a szennyvízhálózat megépült, sőt, bár a törvény nem engedte meg, mi a Solomayer Alapítvány jóvoltából mindenki udvarára bevezettük a szennyvízszolgáltatást, innen már csak az embereken múlik, mikor tudjuk elindítani a szennyvíztisztítót. Tudniillik a rendszer csak akkor tud optimálisan működni, ha megfelelő mennyiségű szennyvíz áramlik a csövekben, ehhez pedig legalább a lakosság 70%-ának rá kellene csatlakoznia. Jelen pillanatban körülbelül 30%-nál tartunk” — magyarázta szerkesztőségünknek a polgármester. Elmondta azt is, hogy az akarat megvan, de kevés a vízszerelő a környéken, ennél nagyobb iramban igazából nem is nagyon lehet haladni, de bíznak benne, hogy augusztus végéig elegen csatlakoznak majd ahhoz, hogy beindíthassák a rendszert.

Kiépült ugyanakkor az új ivóvízhálózat is, amelyre szintén folyamatosan csatlakoznak a háztartások, de itt is időre van még szükség. Egyelőre, legalább szeptemberig párhuzamosan fog működni a két hálózat, üzemben marad a régi rendszer, de közben be fogják indítani az új ivóvíz-szolgáltatást is. Erre azért van szükség, mivel sokan még nem csatlakoztak az új rendszerre, így ha a régi szolgáltatást lekapcsolnák, sok háztartás ivóvíz nélkül maradna.

Ami a víznyerő forrásokat illeti, a polgármesteri hivatal úgy döntött, megtartja a régi, 460 méteres kutat is, de a közeljövőben elkezdik az új, 260 méter mély kút használatát is. A vízminták bevizsgálása megtörtént, s mint kiderült, mindkét furatból tökéletes minőségű ivóvíz jön a felszínre.

A polgármester elmondta, hogy továbbra is a régi kút fogja szolgáltatni az ivóvíz jelentős részét, de kiegészítésképpen nemsokára beindítják az újat is.

 

Kisebb-nagyobb beruházások

 

Sütő Imre polgármester arról is beszámolt, hogy úgy néz ki, augusztusban megérkezik a községbe az a multifunkcionális buldoexkavátor, amelyet egy LEADER-pályázaton nyert a község. A helyi tanács bizakodva fogadja az új munkagépet, mivel gyakorlatilag bármilyen köztéri munka során — ásás, ároktakarítás, építkezési munkálatok stb. — bevethető lesz.

Zajlik az iskola felújítása is, jelenleg a közbeszerzés stádiumában van a projekt, amelynek értéke mintegy 2 millió lej. A pályázat magában foglalja az iskola B épületének teljes felújítását, beleérve az épület megerősítését, a tetőcserét, hőszigetelést, nemes vakolatot, belső munkálatokat és az iskola előtti járdák térkövezését is. Mivel a nyílászárókat korábban már kicserélték, azokhoz most nem nyúl a kivitelező.

A kisebb beruházások sorában a polgármester beszélt a térfigyelőkamera-rendszer bővítéséről is: már mintegy 5 éve 4 kamera figyeli a község különböző pontjait, idén pedig további 6 térfigyelő egységgel fogják bővíteni a rendszert.

Az új kamerák a főbb útkereszteződéseket és a játszóteret fogják figyelni; időnként előfordulnak rongálások, így viszont könnyebben tetten érhetők lesznek az elkövetők.

Ugyanakkor van egy halastó a községben, amelynek a felújítását már régóta tervezi a polgármesteri hivatal, de eddig soha nem jutott rá pénz. Sütő szerint amennyiben ősszel lesz még egy költségvetés-kiegészítés, mintegy 50–60 ezer lejt szeretnének elkülöníteni erre a célra. Horgásztó és piknikövezet létrehozása lenne a cél, mivel jelenleg egyik sincs a községben, igény viszont mutatkozna rá.

A község polgármestere elmondta, hogy idén is megrendezik az aratási hálaadó ünnepséget és a fúvószenekarok találkozóját; az egyesített rendezvényt idén augusztus 11-én tartják meg. A két esemény néhány éve még két különálló rendezvény volt, mára praktikus és anyagi okokból egyesítették ezeket.

 

Helyreállítják a hidakat

 

Nemrég elkészült a 108M jelzésű megyei út kálmándi szakaszának felújítása, viszont helyenként elégedetlen a munkálatok minőségével a polgármesteri hivatal. Bár az országút kiváló minőségű, szalagkorlátok biztosítják a forgalom zökkenőmentes haladását, a kapukhoz vezető betonhidak minősége viszont sajnos hagy kívánnivalót maga után. Mivel az árkok és a hidak betonozása télen történt, nem úgy kötött meg a beton, ahogy kellett volna, így máris számos helyen porlani kezdett, míg az út alatti átfolyók közül több el van dugulva.

Július 11-én a megyei tanács és a kivitelező cég küldöttsége látogatást tett Kálmándon, és ígéretet tettek arra, hogy a nyár folyamán kijavítják a hidak és az átfolyók állapotát.

 

Beindult a szelektív hulladékgyűjtés

 

Nem csak Kálmánd községben, de 12 Nagykároly környéki községben indult be múlt héten a szelektív hulladékgyűjtés. Sütő Imre polgármester ezzel kapcsolatban elmondta, hogy úgy véli, a sváb falvakban nem lesz gond a lakosság átszoktatásával. „Itt, a sváb falvakban az emberek szeretik a rendet és a tisztaságot, és máris pozitívan állnak hozzá a szelektív hulladékgyűjtés kérdéséhez” — fogalmazott Sütő.

Egyelőre úgy látja, idő kell a gépezetnek, amíg beindul a gördülékeny működés, de mindenki megkapta a különböző színű zsákokat, így kezdődhet a szelektív hulladékgyűjtés, ugyanakkor az utcasarkokon elhegyezett gyűjtőkonténereket sem fogják felszámolni, ugyanis sokan megszokták, hogy például a pillepalackokat itt dobják ki.

Azzal, hogy a szemétgyűjtés egy magasabb szintre lépett, a 12 Nagykároly környéki községet kiszolgáló hulladékgyűjtő társulás egyelőre nem tervezi a tarifák emelését.

 

Bajnai Botond

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...