Nyaralókra figyel a biztosításfelügyelet
Utoljára módositva: 2019-07-10 14:49:21

Szükséges és hasznos pénzügyi terméknek tartja a nyaralás előtt megkötött általános biztosítást a piac felügyeleti szerve; nem a legdrágábbat kell választani, hanem a leginkább megfelelőt.

Reptereken osztogatják a román biztosításfelügyelet (ASF) önkéntesei azt a szórólapot, amelyikben az ügynökség arról tájékoztatja az Európai Unión kívüli országba nyaralni készülőket, miért érdemes utazási biztosítást kötni, és mire kell figyelni, amikor a nyaralni készülők kiváltják azt. Az EU országaiban fedezi a sürgősségi ellátást a biztosítottak számára, ha ki lett váltva az európai egészségügyi kártya; nem uniós országba történő utazás esetén javasolja a biztosításfelügyelet a fakultatív utazási biztosítás megkötését. Egy ilyen pénzügyi szolgáltatás sok mindent fedezhet, de legalább ugyanannyi történésért nem vállal felelősséget a biztosító, figyelmeztet a tájékoztató; érdemes figyelmesen elolvasni a szerződési feltételeket, különös tekintettel a kivételekről szóló pontra. Ha utazási biztosítást köt valaki, a különféle beavatkozásokat rejtő orvosi ellátás mellett sok minden egyéb előre nem látott kiadást is fedezhet a biztosítás, mint például az utazótól független okból bekövetkezett járatkimaradás miatt felmerült költségek, otthon maradt első vagy másodfokú rokon elhunyta vagy megbetegedése miatti váratlan hazautazás költségei, ha a nyaralás ideje alatt történt valami odahaza a lakással, sportbaleset, poggyász eltűnése, okmányok elvesztése. Nem mindegyik biztosító fedezi az összes hasonló kiadást az alapbiztosítás megkötése esetén, a legtöbb társaság külön összeg fizetése mellett vállalja ritkábban előforduló, speciális káresemény enyhítését vagy a felmerült kár teljes megtérítését.

 

Kivételes esetek

 

Nem jellemző, hogy felelősséget vállaljon a biztosító olyan orvosi ellátást igénylő esetekben, amire olyan betegségek miatt van szükség, amiben az utazás előtt is szenvedett az ügyfél; általában nem fizetnek ki olyan ellátást, amelyiknek nincs sürgősségi jellege, vagy amelyik ráért volna a hazatérésig. Nem térítik meg például bűncselekmény elkövetése során szerzett sérülés ellátását sem, nemi betegségek után sem fizetnek, de oltásokért, orvosi kivizsgálásért és külföldön történt szülés esetén sem támogatják a biztosítottat. Nem jár kártérítés olyan balesetek esetén sem, amelyekhez közük van a túlzott alkoholfogyasztásnak, drogfogyasztásnak vagy gyógyszer-túladagolásnak. Az extrém sportokat űzők sem számíthatnak a biztosító együttérzésére, mint ahogy azokat a károkat sem térítik meg, amelyeket előre bejelentett természeti csapások okoztak, és kivétel az is, ha háború, sztrájk, felkelés vagy terrorista cselekmény okozott kárt a biztosított személynek.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 29.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...