Nyári intenzív fejlesztési hetek
Utoljára módositva: 2019-08-10 07:53:56

A Boldog Scheffler János Központ szakemberei két egyedülálló fejlesztési hetet szerveztek speciális nevelési igényű gyerekek és szüleik számára Erdődhegyen, a Helga Winter Közösségi Házban.

Minden évben a nyár folyamán megrendezésre kerülő intenzív fejlesztési hetek a legkülönlegesebbek mind a családok, mind pedig a központ szakemberei számára, hiszen ilyenkor 5 teljes napot együtt töltenek, ami elsősorban arra ad lehetőséget, hogy sokkal jobban megismerhessék egymást, megfigyelhessék és feltérképezhessék azokat a problémákat, amelyekkel ezek a gyerekek és családjaik a hétköznapi élethelyzetekben találkoznak.

Ez egy valóban különleges lehetőség, hiszen jól tudjuk, hogy a terápiák és a fejlesztések hatékonysága a hétköznapi élethelyzetekben dől el, és ezt a hétköznapokban nagyon nehéz monitorozni, illetve a konkrét élethelyzetekben a családok mellé állni és segíteni, hiszen a fejlesztések zöme év közben a termekben zajlik fejlesztő eszközökkel, védett környezetben. De minden kisgyerek számára akkor jön az igazi feladat, amikor ezt át kell vinnie a hétköznapokba és gyakorlatba kell ültetnie. Erre ad remek lehetőséget a nyári fejlesztési hét, amikor is a terapeuta nem csak a terápiák alatt van a családdal, hanem öt teljes napon át, minden élethelyzetben, valóságban végigasszisztálva a család és a gyerek teljes napi aktivitását.

Az idei évben két célcsoport vehetett részt ezeken a nyári intenzív fejlesztési heteken: a legkisebbek (2–6 év) szüleikkel együtt a Szülő-Gyerek Intenzív Fejlesztő Héten, valamint a legnagyobbak (6–18 év) már teljesen egyedül az „Önellátós” Intenzív Fejlesztő Héten.

A Szülő-Gyerek Intenzív Fejlesztő Héten összesen tíz család, valamint hat szakember vett részt, s ennek keretében a gyerekek egyéni és kiscsoportos fejlesztő foglalkozásokon, a szülők pedig csoportos foglalkozásokon, illetve egyéni beszélgetéseken vehettek részt. A szülőkkel külön szakképzett pszichológus foglalkozott a hét során, mivel egy kisgyermeket sohasem lehet csak önmagában szemlélni, hiszen ő egy családi rendszer része, ahogyan részei ennek az őt nevelő szülők is, akik ebben a speciális élethelyzetben általában a legkevesebb időt és energiát fordítják saját magukra, saját lelki jólétükre.

„Alapvető és kutatásokkal alátámasztott tény viszont, hogy ha a szülő nincs jól, akkor a gyerek sincs jól. Noha ez nem jelent egyértelmű ok-okozati viszonyt, de kölcsönhatást mindenképp, hiszen szülő és gyermeke folyamatosan kölcsönhatásban vannak egymással. A legtöbb esetben azonban az eltérő fejlődésű kisgyermeket nevelő családok esetében minden pénz, idő és energia a gyermek fejlesztésére megy el, és nem marad a szülők saját lelki jólétére, töltekezésére, kikapcsolódására. Ezért ez alatt az intenzív fejlesztési hét alatt, míg a gyerekekkel szakképzett terapeuták foglalkoztak, addig a szülőknek is maradt elegendő idejük arra, hogy magukkal is foglalkozzanak Makai Dimény Judit nagyváradi egyéni, pár- és családterapeuta vezetésével” — számolt be a részletekről Fazekas Brigitta, a Boldog Scheffler János Központ szakmai vezetője, aki kiemelte, hogy az intézményben továbbra is nagy hangsúlyt fognak fektetni a szülőkkel való munkára; már tervben van egy önsegítő csoport létrehozása, ahol a szülők összegyűlhetnek, és közösen megbeszélhetik az őket érő problémákat.

A hét során egy különleges Mese-esten is lehetőségük volt részt venni a családoknak, amelyet Bálint Katalin meseterapeuta, dr. Tallian Cristian gyermekpszichiáter főorvos, illetve Cserey Csaba dobművész hoztak el a résztvevőknek, ezáltal is segítve a közös együttlétet és lelki töltekezést.

Az „Önellátós” Intenzív Fejlesztő Héten összesen tizenöt 6 és 18 év közötti, speciális nevelési igényű fiatal és négy szakember vett részt, akik munkáját önkéntesek és meghívottak segítették, hogy idén ne csak fejlesztő, de tartalmas és kellemes kikapcsolódás is legyen a résztvevők számára.

„Az idei év programját kicsit eltérő módon terveztük meg a gyerekek számára. A már megszokott forgatókönyv szerint a központi cél az volt, hogy a hét folyamán minél inkább önállóan lássák el magukat a gyerekek, szocializálódjanak, és életkoruknak megfelelően részt vállaljanak úgymond a ház körüli teendőkből. Bevontuk őket a főzésbe, takarításba, de egyedül kellett beosztaniuk a napjukat, rendet tartaniuk a szobájukban, öltözködniük, tisztálkodniuk stb. De mivel az idei gyerekcsapat nagy része nem első alkalommal táborozik, így úgy gondoltuk, egy kis újítást hozunk a programba, és különböző műhelyek segítségével megpróbáltuk megismertetni velük a tartalmas szabadidő-eltöltés módjait” — mondta Fazekas Brigitta, a Boldog Scheffler János Központ szakmai vezetője.

Önkéntesek és meghívottak segítségével lehetőségük volt a fiataloknak belekóstolni a nemezelésbe Tóth Réka vezetésével, elsajátíthatták a gitározás alapjait Fedák Lóránd segítségével, valamint lehetőségük volt még kipróbálni a hobbifotózást, festést és kézműveskedést is.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. február 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...