Nyári intenzív fejlesztési hetek
Utoljára módositva: 2019-08-10 07:53:56

A Boldog Scheffler János Központ szakemberei két egyedülálló fejlesztési hetet szerveztek speciális nevelési igényű gyerekek és szüleik számára Erdődhegyen, a Helga Winter Közösségi Házban.

Minden évben a nyár folyamán megrendezésre kerülő intenzív fejlesztési hetek a legkülönlegesebbek mind a családok, mind pedig a központ szakemberei számára, hiszen ilyenkor 5 teljes napot együtt töltenek, ami elsősorban arra ad lehetőséget, hogy sokkal jobban megismerhessék egymást, megfigyelhessék és feltérképezhessék azokat a problémákat, amelyekkel ezek a gyerekek és családjaik a hétköznapi élethelyzetekben találkoznak.

Ez egy valóban különleges lehetőség, hiszen jól tudjuk, hogy a terápiák és a fejlesztések hatékonysága a hétköznapi élethelyzetekben dől el, és ezt a hétköznapokban nagyon nehéz monitorozni, illetve a konkrét élethelyzetekben a családok mellé állni és segíteni, hiszen a fejlesztések zöme év közben a termekben zajlik fejlesztő eszközökkel, védett környezetben. De minden kisgyerek számára akkor jön az igazi feladat, amikor ezt át kell vinnie a hétköznapokba és gyakorlatba kell ültetnie. Erre ad remek lehetőséget a nyári fejlesztési hét, amikor is a terapeuta nem csak a terápiák alatt van a családdal, hanem öt teljes napon át, minden élethelyzetben, valóságban végigasszisztálva a család és a gyerek teljes napi aktivitását.

Az idei évben két célcsoport vehetett részt ezeken a nyári intenzív fejlesztési heteken: a legkisebbek (2–6 év) szüleikkel együtt a Szülő-Gyerek Intenzív Fejlesztő Héten, valamint a legnagyobbak (6–18 év) már teljesen egyedül az „Önellátós” Intenzív Fejlesztő Héten.

A Szülő-Gyerek Intenzív Fejlesztő Héten összesen tíz család, valamint hat szakember vett részt, s ennek keretében a gyerekek egyéni és kiscsoportos fejlesztő foglalkozásokon, a szülők pedig csoportos foglalkozásokon, illetve egyéni beszélgetéseken vehettek részt. A szülőkkel külön szakképzett pszichológus foglalkozott a hét során, mivel egy kisgyermeket sohasem lehet csak önmagában szemlélni, hiszen ő egy családi rendszer része, ahogyan részei ennek az őt nevelő szülők is, akik ebben a speciális élethelyzetben általában a legkevesebb időt és energiát fordítják saját magukra, saját lelki jólétükre.

„Alapvető és kutatásokkal alátámasztott tény viszont, hogy ha a szülő nincs jól, akkor a gyerek sincs jól. Noha ez nem jelent egyértelmű ok-okozati viszonyt, de kölcsönhatást mindenképp, hiszen szülő és gyermeke folyamatosan kölcsönhatásban vannak egymással. A legtöbb esetben azonban az eltérő fejlődésű kisgyermeket nevelő családok esetében minden pénz, idő és energia a gyermek fejlesztésére megy el, és nem marad a szülők saját lelki jólétére, töltekezésére, kikapcsolódására. Ezért ez alatt az intenzív fejlesztési hét alatt, míg a gyerekekkel szakképzett terapeuták foglalkoztak, addig a szülőknek is maradt elegendő idejük arra, hogy magukkal is foglalkozzanak Makai Dimény Judit nagyváradi egyéni, pár- és családterapeuta vezetésével” — számolt be a részletekről Fazekas Brigitta, a Boldog Scheffler János Központ szakmai vezetője, aki kiemelte, hogy az intézményben továbbra is nagy hangsúlyt fognak fektetni a szülőkkel való munkára; már tervben van egy önsegítő csoport létrehozása, ahol a szülők összegyűlhetnek, és közösen megbeszélhetik az őket érő problémákat.

A hét során egy különleges Mese-esten is lehetőségük volt részt venni a családoknak, amelyet Bálint Katalin meseterapeuta, dr. Tallian Cristian gyermekpszichiáter főorvos, illetve Cserey Csaba dobművész hoztak el a résztvevőknek, ezáltal is segítve a közös együttlétet és lelki töltekezést.

Az „Önellátós” Intenzív Fejlesztő Héten összesen tizenöt 6 és 18 év közötti, speciális nevelési igényű fiatal és négy szakember vett részt, akik munkáját önkéntesek és meghívottak segítették, hogy idén ne csak fejlesztő, de tartalmas és kellemes kikapcsolódás is legyen a résztvevők számára.

„Az idei év programját kicsit eltérő módon terveztük meg a gyerekek számára. A már megszokott forgatókönyv szerint a központi cél az volt, hogy a hét folyamán minél inkább önállóan lássák el magukat a gyerekek, szocializálódjanak, és életkoruknak megfelelően részt vállaljanak úgymond a ház körüli teendőkből. Bevontuk őket a főzésbe, takarításba, de egyedül kellett beosztaniuk a napjukat, rendet tartaniuk a szobájukban, öltözködniük, tisztálkodniuk stb. De mivel az idei gyerekcsapat nagy része nem első alkalommal táborozik, így úgy gondoltuk, egy kis újítást hozunk a programba, és különböző műhelyek segítségével megpróbáltuk megismertetni velük a tartalmas szabadidő-eltöltés módjait” — mondta Fazekas Brigitta, a Boldog Scheffler János Központ szakmai vezetője.

Önkéntesek és meghívottak segítségével lehetőségük volt a fiataloknak belekóstolni a nemezelésbe Tóth Réka vezetésével, elsajátíthatták a gitározás alapjait Fedák Lóránd segítségével, valamint lehetőségük volt még kipróbálni a hobbifotózást, festést és kézműveskedést is.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 16.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...