Nyári táborban a cserkészek
Utoljára módositva: 2019-09-02 12:20:33

Új, vadregényes helyszínen, a Jád völgyében zajlott a nagykárolyi 151. Gróf Károlyi Gyula Cserkészcsapat tagjainak idei táborozása. Számtalan élményben volt részük a cserkészeknek.

Táborozással töltötték az utóbbi időszakot a nagykárolyi cserkészek, hiszen augusztus 14–23. között zajlott a cserkészek idei nyári kirándulása, melyre a Jád völgyében, 1400 méteres hegyek és fenyvesek árnyékában kerítettek sort. Itt minden adott volt: hegyi patak, vízesés, barlangok, erdő, s mindez ideális körülményeket teremtett ahhoz, hogy valóra váltsák az elképzeléseiket.

Hogyan is zajlott a tábor, mennyit fejlődtek az elmúlt években a nagykárolyi cserkészek, többek között erről is kérdeztük Geréb Miklóst, a cserkészcsapat vezetőjét.

„Idén az volt a tervünk, hogy a táborunk ideje alatt környezetünk minden szépségét megtekintsük. Sokat mozogtunk, igyekeztünk minél többet felfedezni a tájból, s ez a tény teljesen megfelel a cserkészet alapelveinek, hiszen ezért megyünk ki a kényelmes otthonunkból, hogy táborban legyünk. Idén már a kiscserkészeket is vittük magunkkal sőt, történelmet írtunk, mert három „Farkaskölyökkel” is gyarapodtunk. Ők ugye a legkisebbek, hiszen harmadik osztálytól járnak hozzánk kiscserkészek, de voltak, akik részt vettek — még nem kiscserkészként — a foglalkozásokon év közben, és a táborba is elkísértek minket. Ők még nem tettek fogadalmat, ezért a mi farkaskölykeinkként emlegetjük őket, akik a csapathoz tartoznak, s egy díszes nyakkendőt is kaptak, amely ezt jelképezi. Ez nem része a hivatalos cserkészegyenruhának, ez egy kimondottan nekik szóló jelkép, amely azt igazolja, hogy a cserkészcsalád tagjai. A táborban hét kiscserkészünk tett fogadalmat, ők a kék nyakkendősök, valamint hét cserkészkorosztály-újoncunk volt, ők a zöld nyakkendősök. Az idei évünk arról szólt, hogy mennyire színesedik a csapatunk, hogy hány korcsoport vonul már a nagykárolyi cserkészcsapat zászlaja alatt. A nagyobbak, akik a csapat alakulása óta velünk vannak, már abba a korba léptek, hogy ők megkaphatták a szürke nyakkendőt, és ezáltal felfedezőkké váltak. Azt kell mondanom, hogy a leglátványosabb változásunk a számbeli gyarapodás és a nyakkendők révén történő színesedés. Ez egy örömteli jelenség, ezért dolgoztunk.

Most kezd látszani a munkánk eredménye, amit az első generációval elkezdtünk. Ők már tapasztalt őrsvezetőkként és segédőrsvezetőkként vettek részt idén a tábori feladatok irányításában. Nagyon sok munkát lehetett rájuk bízni, ezzel segítették a felnőtt vezetők munkáját. Ez új kihívás volt számukra, de ügyesen helytálltak.”

„Sokan kérdezik, ezért minden alkalommal el kell mondanom: a táborunkban csak cserkészek vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy csak azok a szülők lehetnek a táborban, akik maguk is cserkészkednek. Viszont tudjuk, tapasztaltuk, hogy jó kezekben vannak a gyerekek akkor is, ha nincsenek ott a szülők. Van a nyílt nap, a fogadalomtétel napja, arra eljöhetnek a nem cserkészkedő szülők is, de egyébként ez a tábor csak a cserkészeknek szól. Itt ismereteket sajátítanak el a gyerekek, megtanulnak csomót kötni, elsősegélyben részesíteni társaikat, felelősséget vállalni, döntéseket hozni váratlan helyzetekben. Ugyanakkor megtanulják az embertársaik és a természet tiszteletét is. Persze a játék és a kikapcsolódás is szerepet kap, de ez a tábor kiszakítja őket az otthoni kényelemből, és a modern világ vívmányait is felcserélik ilyenkor a tábori életkörülmények megtapasztalására.

Számtalan túrán vettek részt, a kisebbek egy egyszerűbb, míg a nagyobbak egy keményebb távon. Büszkén mondhatom, hogy remekül helytálltak a korosztályok, a csoportok.

A tábor végén a nagyobbak számára ismét megszerveztük a portyát. Nagyszerű élmény volt ez a kétnapos portya, amikor felmentünk 1400 méter körüli magasságba, és egy éjszakát az erdőben töltöttünk, a szabad ég alatt. Érdekes tapasztalás volt mindannyiunk számára, és különösen emlékezetes élmény volt, hogy sok esetben magunk vágtuk a haladási útvonalunkat, valamint az is, hogy egy hozzánk csatlakozó, majd utunkon végigkísérő juhászkutya hogyan őrizte az álmunkat az erdőben töltött éjszakánkon.

A táborozásunk nem jöhetett volna létre Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása nélkül. Köszönet illeti a szülőket, valamint Csapó Attilát, aki pár napra vendégünk volt, s a kovácsmesterség fortélyait oktatta, valamint Tatár Zoltán atyát, aki a vasárnapi szentmisét celebrálta táborunkban. Köszönet még Székely Sáráéknak, akik a fogadalomtétel örömére megtáncoltatták a táborozókat” — mondta a cserkészcsapat vezetője.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban Geréb Miklós elmondta, hogy a hamarosan kezdődő tanév során ismét toborzóakciót szerveznek.

„Ismét lesz toborzói nyílt napunk, amelyen a cserkészélet iránt érdeklődőket várjuk szeretettel. Sajátságos és különleges életforma a cserkészeké, olyan, ahol rosszat nem tanul senki, épp ellenkezőleg. Arra biztatunk mindenkit, hogy jöjjön majd el a nyílt napra, és ismerkedjen meg velünk közelebbről.”

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...