Nyári táborban a cserkészek
Utoljára módositva: 2019-09-02 12:20:33

Új, vadregényes helyszínen, a Jád völgyében zajlott a nagykárolyi 151. Gróf Károlyi Gyula Cserkészcsapat tagjainak idei táborozása. Számtalan élményben volt részük a cserkészeknek.

Táborozással töltötték az utóbbi időszakot a nagykárolyi cserkészek, hiszen augusztus 14–23. között zajlott a cserkészek idei nyári kirándulása, melyre a Jád völgyében, 1400 méteres hegyek és fenyvesek árnyékában kerítettek sort. Itt minden adott volt: hegyi patak, vízesés, barlangok, erdő, s mindez ideális körülményeket teremtett ahhoz, hogy valóra váltsák az elképzeléseiket.

Hogyan is zajlott a tábor, mennyit fejlődtek az elmúlt években a nagykárolyi cserkészek, többek között erről is kérdeztük Geréb Miklóst, a cserkészcsapat vezetőjét.

„Idén az volt a tervünk, hogy a táborunk ideje alatt környezetünk minden szépségét megtekintsük. Sokat mozogtunk, igyekeztünk minél többet felfedezni a tájból, s ez a tény teljesen megfelel a cserkészet alapelveinek, hiszen ezért megyünk ki a kényelmes otthonunkból, hogy táborban legyünk. Idén már a kiscserkészeket is vittük magunkkal sőt, történelmet írtunk, mert három „Farkaskölyökkel” is gyarapodtunk. Ők ugye a legkisebbek, hiszen harmadik osztálytól járnak hozzánk kiscserkészek, de voltak, akik részt vettek — még nem kiscserkészként — a foglalkozásokon év közben, és a táborba is elkísértek minket. Ők még nem tettek fogadalmat, ezért a mi farkaskölykeinkként emlegetjük őket, akik a csapathoz tartoznak, s egy díszes nyakkendőt is kaptak, amely ezt jelképezi. Ez nem része a hivatalos cserkészegyenruhának, ez egy kimondottan nekik szóló jelkép, amely azt igazolja, hogy a cserkészcsalád tagjai. A táborban hét kiscserkészünk tett fogadalmat, ők a kék nyakkendősök, valamint hét cserkészkorosztály-újoncunk volt, ők a zöld nyakkendősök. Az idei évünk arról szólt, hogy mennyire színesedik a csapatunk, hogy hány korcsoport vonul már a nagykárolyi cserkészcsapat zászlaja alatt. A nagyobbak, akik a csapat alakulása óta velünk vannak, már abba a korba léptek, hogy ők megkaphatták a szürke nyakkendőt, és ezáltal felfedezőkké váltak. Azt kell mondanom, hogy a leglátványosabb változásunk a számbeli gyarapodás és a nyakkendők révén történő színesedés. Ez egy örömteli jelenség, ezért dolgoztunk.

Most kezd látszani a munkánk eredménye, amit az első generációval elkezdtünk. Ők már tapasztalt őrsvezetőkként és segédőrsvezetőkként vettek részt idén a tábori feladatok irányításában. Nagyon sok munkát lehetett rájuk bízni, ezzel segítették a felnőtt vezetők munkáját. Ez új kihívás volt számukra, de ügyesen helytálltak.”

„Sokan kérdezik, ezért minden alkalommal el kell mondanom: a táborunkban csak cserkészek vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy csak azok a szülők lehetnek a táborban, akik maguk is cserkészkednek. Viszont tudjuk, tapasztaltuk, hogy jó kezekben vannak a gyerekek akkor is, ha nincsenek ott a szülők. Van a nyílt nap, a fogadalomtétel napja, arra eljöhetnek a nem cserkészkedő szülők is, de egyébként ez a tábor csak a cserkészeknek szól. Itt ismereteket sajátítanak el a gyerekek, megtanulnak csomót kötni, elsősegélyben részesíteni társaikat, felelősséget vállalni, döntéseket hozni váratlan helyzetekben. Ugyanakkor megtanulják az embertársaik és a természet tiszteletét is. Persze a játék és a kikapcsolódás is szerepet kap, de ez a tábor kiszakítja őket az otthoni kényelemből, és a modern világ vívmányait is felcserélik ilyenkor a tábori életkörülmények megtapasztalására.

Számtalan túrán vettek részt, a kisebbek egy egyszerűbb, míg a nagyobbak egy keményebb távon. Büszkén mondhatom, hogy remekül helytálltak a korosztályok, a csoportok.

A tábor végén a nagyobbak számára ismét megszerveztük a portyát. Nagyszerű élmény volt ez a kétnapos portya, amikor felmentünk 1400 méter körüli magasságba, és egy éjszakát az erdőben töltöttünk, a szabad ég alatt. Érdekes tapasztalás volt mindannyiunk számára, és különösen emlékezetes élmény volt, hogy sok esetben magunk vágtuk a haladási útvonalunkat, valamint az is, hogy egy hozzánk csatlakozó, majd utunkon végigkísérő juhászkutya hogyan őrizte az álmunkat az erdőben töltött éjszakánkon.

A táborozásunk nem jöhetett volna létre Magyarország Kormánya, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatása nélkül. Köszönet illeti a szülőket, valamint Csapó Attilát, aki pár napra vendégünk volt, s a kovácsmesterség fortélyait oktatta, valamint Tatár Zoltán atyát, aki a vasárnapi szentmisét celebrálta táborunkban. Köszönet még Székely Sáráéknak, akik a fogadalomtétel örömére megtáncoltatták a táborozókat” — mondta a cserkészcsapat vezetője.

A jövőbeni tervekkel kapcsolatban Geréb Miklós elmondta, hogy a hamarosan kezdődő tanév során ismét toborzóakciót szerveznek.

„Ismét lesz toborzói nyílt napunk, amelyen a cserkészélet iránt érdeklődőket várjuk szeretettel. Sajátságos és különleges életforma a cserkészeké, olyan, ahol rosszat nem tanul senki, épp ellenkezőleg. Arra biztatunk mindenkit, hogy jöjjön majd el a nyílt napra, és ismerkedjen meg velünk közelebbről.”

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...