Nyári táborban a nagykárolyi roma gyerekek
Utoljára módositva: 2019-07-15 14:18:59

 

A nagykárolyi Stella Maris Integrációs Központban július végéig tartó nyári táborokban hetente nagyjából 15 gyermek vesz részt; a hasznos időtöltés mellett itt az ellátásuk is biztosított.

Július végéig tart a nagykárolyi Stella Maris Integrációs Központban az a nyári táborozás, amelyet hagyományosan minden évben megszerveznek a központ vonzáskörzetében élő, nehéz szociális helyzetű családokból érkező gyermekek számára.

Nagyjából 15 gyermek vesz részt heti rendszerességgel a különböző foglalkozásokon. Ők hetente váltják egymást, ezáltal biztosítva, hogy minél több gyermek lehetőséget kapjon a táborozásra.

Másabb ez így, mint a tanév közbeni foglalkozások, hiszen több a játék, az udvarra kihelyezett felfújható medencékben strandolási lehetőségük is van a kicsiknek. Hét közben 10–15 óra között zajlanak a foglalkozások, amelyekbe a kézműveskedés, a rendszeres étkezés és a viselkedési normák ismertetése is beletartozik. A gyerekek besegítenek a központ rendbetételébe éppúgy, mint a konyhai feladatok ellátásába.

A július végéig tartó program utolsó hetében azokat az egykori diákokat is vendégül látják a központban, akik az elmúlt tíz évben itt tanultak, és életpályájukkal, pozitív példájukkal meg tudják mutatni, hogy helytállnak a mindennapok nehézségeivel szemben.

Dacára azonban a derűs pillanatoknak a jövőt tekintve nem sok pozitív változásra számítanak a központ munkatársai. Hompoth Máriát, a központ egykori vezetőjét kérdeztük arról, hogyan zajlik az élet a mindennapokban, milyen létszámú osztályokra számítanak az ősszel induló tanévtől.

„A nyári táborunkat arra is szeretnénk használni, hogy az óvodáskorba érő és iskolaköteles gyermekeknek is megmutassuk a központot, és beszéljünk nekik, illetve szüleiknek arról, miért is fontos, hogy ne maradjanak ki az iskolából. Sajnos azt tapasztalom, hogy az egyre csökkenő iskolai gyermeklétszám miatt, a gyerekekért folytatott harc okán szinte elporlanak az elmúlt tíz évben elért eredményeink. Néhány évvel ezelőtt ismét elkezdődött az a tendencia, hogy kimaradnak a gyerekek az óvodából és iskolából. A táborunk utolsó napjaiban a beszoktatással foglalkozunk majd, de így is elkeserítőek a mutatóink: elsőseink nem lesznek (hárman vannak beiratkozva, de egyikük sem jár), s hiába van 60 iskolaköteles korú gyermek a mellettünk lévő „dögtéren”, jó, ha 12 jár majd iskolába közülük. A nyolcadik osztály után 15 diákunknak kellett volna jelentkeznie középiskolába, de csak hárman tették ezt meg. Ez egy riasztó, aggasztó tendencia, hiszen azok, akik nem iskolába járnak, az utcán kötnek ki. Ez nekik sem jó és a társadalomnak sem. Az elmúlt héten egy különösen nehéz csoporttal dolgoztak a pedagógusaink: olyan gyerekekkel, akiknek a viselkedési normája messze elmarad az elvárttól. Gondoljunk csak bele, hogy ha nem tudjuk beilleszteni a társadalomba ezeket a gyermekeket, mi vár majd ránk! Feleslegesen ámítjuk s győzködjük magunkat arról, hogy minden a legnagyobb rendben, papíron a gyerekek iskolában, óvodában vannak, ha a valós helyzet igencsak eltér ettől. Nemcsak amiatt vagyok elkeseredett, mert tízévi munkánk eredményei kezdenek eltűnni, hanem azért is, mert ha ezek a gyermekek az utcán nőnek fel, az a nagykárolyiak számára sem tartogat semmi jót. Együttes fellépésre lenne szükség, s talán akkor gátat lehetne szabni ennek a jelenségnek” — mondta Hompoth Mária.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jó srácok
Ma, 19:50
Mennyire alakulhat rosszul egy nap? Amikor meghívják élete első csókbulijába, a 12 éves Max bepánikol, mert nem tudja, hogy kell csókolózni. Valami útmutatásra szomjazva Max és a legjobb barátai, Thor és Lucas úgy döntenek, hogy bevetik Max apjának drónját – amihez Maxnek tilos hozzányúlnia –, és kilesik a szomszédban smároló tinédzser párt. Ám amikor a dolog bődületesen rosszra fordul, a drón tönkre megy, márpedig muszáj kicserélni, mielőtt Max apja hazaér a munkából. A srácok kétségbeesésük
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:35
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 22.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...