Nyáron sok a csendháborítás
Utoljára módositva: 2014-07-25 21:48:43

Templom, diszkó, söröző és a szomszéd egyaránt át tudja lépni a tűrésküszöböt, ha csendháborításról van szó, a nyári időszakban kapja a legtöbb erre vonatkozó panaszt a városi rendőrség.

 

A híd lábánál lévő ortodox templomra korábban többen panaszkodtak mint a leghangosabb diszkóra

A szatmárnémeti nyári hétvégi időszak az egyértelmű csúcstartó, ha csendháborításról van szó, ebben az időszakban kapja a legtöbb bejelentést a városi rendőrség a feldúlt városlakók részéről, hogy zavarja őket a hangzavar. Ennek egyértelmű kiváltó oka a szabadtéren szervezett több esti program, akár a hétköznapokon és akár a lakótelepi sörözőben is, illetve a hétvégi, többnapos rendezvények, meg a vakáció miatt jobban ráérő, hosszabban kimaradó fiatalok. Leginkább a lakótelepeken lakók zavarják egymást, a lakóházak környékéről kevesebb bejelentést kapnak, tájékoztatott Ioan Precup városi rendőrigazgató, ami annak tudható be, hogy a lakónegyedekben több ember lakik egymás közvetlen szomszédságában mint a lakóházak környékén, ami miatt nehezebben is alkalmazkodnak egymás életviteléhez.

Legyen csend tíztől hatig

A csendben eltöltendő időszak az egész országban, így Szatmárnémetiben is a következő órák között van: déli egy és két óra között, illetve este tíz és reggel hat óra között, tájékoztatta lapunkat Magyar Lóránd városi tanácsos, függetlenül attól, hogy hétköznapról vagy hétvégéről van szó.

A város területén működő szórakozóhelyek esetében a működés engedélyezett hétfőtől csütörtökig reggel hat és éjfél között, pénteken és szombaton reggel hattól éjjel egyig, vasárnap pedig reggel nyolctól éjjel tizenegyig. Ezek a helyek minden esetben, a polgármesteri hivatal által kiállított működési engedéllyel kell hogy rendelkezzenek, hangsúlyozta Magyar. A csendes időszakok tekintetében nincs különbség az ünnepnapok vagy munkanapok viszonylatában, illetve az sem számít, hogy a városnak melyik övezetéről van szó.

Halkabb mise, kevesebb panasz

De nem csak a vendéglátóipar és annak szolgálataira igényt tartók borzolják a szatmárnémetiek idegeit, a szomszédok is csinálnak olyat, ami miatt a telefonért nyúl az, aki úgy érzi, az okozott hang ereje túl van a megengedett határon. Egy ismert eset Szatmárnémetiből a Golescu híd lábánál lévő Sfântu Constantin si Elena székesegyház, amelyik a templomajtó elé tett hangszórókon át hangosította ki a misét, zavarva ezzel az út túloldalán lakókat. Ioan Precup ezzel a sorozatban előforduló esettel kapcsolatban elmondta, sikerült békés úton egyezségre jutni a templomot vezető esperessel és míg korábban minden mise alkalmával bejelentés érkezett csendháborításról, az utóbbi időben ilyet már nem kapnak. Precup szerint ez nem azért van, mert a lakók megunták a hiábavaló telefonálgatást a városi rendőrség ügyfélszolgálatára, hanem azért, mert Ioan Socolan is megértette, hogy egyeseket zavar a túl hangos áhítat, ezért halkabbra állított hangszórókon át hirdeti az igét.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Felhőkarcoló
Ma, 21:00
Will Sawyer (Dwayne Johnson), aki egykor az FBI túszmentő osztagát vezette, jelenleg felhőkarcolókra specializálódott biztonsági szakértőként dolgozik. Legújabb megbízása miatt Hongkongba utazik, amikor a világ legmagasabb épülete hirtelen kigyullad, és őt kiáltják ki felelősnek. Will ellen körözést adnak ki, így kell megállítania az igazi felelősöket, tisztára mosnia a nevét, és legfőként megmenteni a családját, akik az épületben rekedtek... a tűzvonal fölött.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 19.
Most tisztázhatja azokat a problémákat barátaival vagy ismerőseivel, amelyek érzése szerint a mostani félreértéseket generálták.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 19.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...