Nyáron sok a csendháborítás
Utoljára módositva: 2014-07-25 21:48:43

Templom, diszkó, söröző és a szomszéd egyaránt át tudja lépni a tűrésküszöböt, ha csendháborításról van szó, a nyári időszakban kapja a legtöbb erre vonatkozó panaszt a városi rendőrség.

 

A híd lábánál lévő ortodox templomra korábban többen panaszkodtak mint a leghangosabb diszkóra

A szatmárnémeti nyári hétvégi időszak az egyértelmű csúcstartó, ha csendháborításról van szó, ebben az időszakban kapja a legtöbb bejelentést a városi rendőrség a feldúlt városlakók részéről, hogy zavarja őket a hangzavar. Ennek egyértelmű kiváltó oka a szabadtéren szervezett több esti program, akár a hétköznapokon és akár a lakótelepi sörözőben is, illetve a hétvégi, többnapos rendezvények, meg a vakáció miatt jobban ráérő, hosszabban kimaradó fiatalok. Leginkább a lakótelepeken lakók zavarják egymást, a lakóházak környékéről kevesebb bejelentést kapnak, tájékoztatott Ioan Precup városi rendőrigazgató, ami annak tudható be, hogy a lakónegyedekben több ember lakik egymás közvetlen szomszédságában mint a lakóházak környékén, ami miatt nehezebben is alkalmazkodnak egymás életviteléhez.

Legyen csend tíztől hatig

A csendben eltöltendő időszak az egész országban, így Szatmárnémetiben is a következő órák között van: déli egy és két óra között, illetve este tíz és reggel hat óra között, tájékoztatta lapunkat Magyar Lóránd városi tanácsos, függetlenül attól, hogy hétköznapról vagy hétvégéről van szó.

A város területén működő szórakozóhelyek esetében a működés engedélyezett hétfőtől csütörtökig reggel hat és éjfél között, pénteken és szombaton reggel hattól éjjel egyig, vasárnap pedig reggel nyolctól éjjel tizenegyig. Ezek a helyek minden esetben, a polgármesteri hivatal által kiállított működési engedéllyel kell hogy rendelkezzenek, hangsúlyozta Magyar. A csendes időszakok tekintetében nincs különbség az ünnepnapok vagy munkanapok viszonylatában, illetve az sem számít, hogy a városnak melyik övezetéről van szó.

Halkabb mise, kevesebb panasz

De nem csak a vendéglátóipar és annak szolgálataira igényt tartók borzolják a szatmárnémetiek idegeit, a szomszédok is csinálnak olyat, ami miatt a telefonért nyúl az, aki úgy érzi, az okozott hang ereje túl van a megengedett határon. Egy ismert eset Szatmárnémetiből a Golescu híd lábánál lévő Sfântu Constantin si Elena székesegyház, amelyik a templomajtó elé tett hangszórókon át hangosította ki a misét, zavarva ezzel az út túloldalán lakókat. Ioan Precup ezzel a sorozatban előforduló esettel kapcsolatban elmondta, sikerült békés úton egyezségre jutni a templomot vezető esperessel és míg korábban minden mise alkalmával bejelentés érkezett csendháborításról, az utóbbi időben ilyet már nem kapnak. Precup szerint ez nem azért van, mert a lakók megunták a hiábavaló telefonálgatást a városi rendőrség ügyfélszolgálatára, hanem azért, mert Ioan Socolan is megértette, hogy egyeseket zavar a túl hangos áhítat, ezért halkabbra állított hangszórókon át hirdeti az igét.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...