Nyáron sok a csendháborítás
Utoljára módositva: 2014-07-25 21:48:43

Templom, diszkó, söröző és a szomszéd egyaránt át tudja lépni a tűrésküszöböt, ha csendháborításról van szó, a nyári időszakban kapja a legtöbb erre vonatkozó panaszt a városi rendőrség.

 

A híd lábánál lévő ortodox templomra korábban többen panaszkodtak mint a leghangosabb diszkóra

A szatmárnémeti nyári hétvégi időszak az egyértelmű csúcstartó, ha csendháborításról van szó, ebben az időszakban kapja a legtöbb bejelentést a városi rendőrség a feldúlt városlakók részéről, hogy zavarja őket a hangzavar. Ennek egyértelmű kiváltó oka a szabadtéren szervezett több esti program, akár a hétköznapokon és akár a lakótelepi sörözőben is, illetve a hétvégi, többnapos rendezvények, meg a vakáció miatt jobban ráérő, hosszabban kimaradó fiatalok. Leginkább a lakótelepeken lakók zavarják egymást, a lakóházak környékéről kevesebb bejelentést kapnak, tájékoztatott Ioan Precup városi rendőrigazgató, ami annak tudható be, hogy a lakónegyedekben több ember lakik egymás közvetlen szomszédságában mint a lakóházak környékén, ami miatt nehezebben is alkalmazkodnak egymás életviteléhez.

Legyen csend tíztől hatig

A csendben eltöltendő időszak az egész országban, így Szatmárnémetiben is a következő órák között van: déli egy és két óra között, illetve este tíz és reggel hat óra között, tájékoztatta lapunkat Magyar Lóránd városi tanácsos, függetlenül attól, hogy hétköznapról vagy hétvégéről van szó.

A város területén működő szórakozóhelyek esetében a működés engedélyezett hétfőtől csütörtökig reggel hat és éjfél között, pénteken és szombaton reggel hattól éjjel egyig, vasárnap pedig reggel nyolctól éjjel tizenegyig. Ezek a helyek minden esetben, a polgármesteri hivatal által kiállított működési engedéllyel kell hogy rendelkezzenek, hangsúlyozta Magyar. A csendes időszakok tekintetében nincs különbség az ünnepnapok vagy munkanapok viszonylatában, illetve az sem számít, hogy a városnak melyik övezetéről van szó.

Halkabb mise, kevesebb panasz

De nem csak a vendéglátóipar és annak szolgálataira igényt tartók borzolják a szatmárnémetiek idegeit, a szomszédok is csinálnak olyat, ami miatt a telefonért nyúl az, aki úgy érzi, az okozott hang ereje túl van a megengedett határon. Egy ismert eset Szatmárnémetiből a Golescu híd lábánál lévő Sfântu Constantin si Elena székesegyház, amelyik a templomajtó elé tett hangszórókon át hangosította ki a misét, zavarva ezzel az út túloldalán lakókat. Ioan Precup ezzel a sorozatban előforduló esettel kapcsolatban elmondta, sikerült békés úton egyezségre jutni a templomot vezető esperessel és míg korábban minden mise alkalmával bejelentés érkezett csendháborításról, az utóbbi időben ilyet már nem kapnak. Precup szerint ez nem azért van, mert a lakók megunták a hiábavaló telefonálgatást a városi rendőrség ügyfélszolgálatára, hanem azért, mert Ioan Socolan is megértette, hogy egyeseket zavar a túl hangos áhítat, ezért halkabbra állított hangszórókon át hirdeti az igét.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gnome alone
Ma, 15:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...