Nyertünk, de így nem játszhatunk
Utoljára módositva: 2019-09-27 12:03:05

Nem volt U21-es honi nevelésű a kezdő ötösbe, illetve négy idegenlégióssal kezdett a VSK Sanghaj Swordfish elleni barátságos meccsen. Nyert a szatmári csapat, csak a felállással akadnak gondok.

A Celjében jegyzett első őszi döntetlen után nem kellett sokat várjon a Szatmárnémeti VSK női kosárlabdacsapata, hogy megszülessen az első győzelme is az új idényre való felkészülése során: csütörtök délután Belgrádban a Sanghaj Swordfish élvonalbeli együttes ellen győzött 83–70-re.

A nagy arányú győzelem viszont csalóka, a mérkőzés ugyanis nagyon szoros volt az első fél órában. A kelet-kínai metrópolisz csapata csak minimális előnyt hagyott Goran Boskovic edző alakulatának az első két negyedben. Az 5. percben bár kettővel vezetett a VSK (12–10), a szünetig kiegyenlített az ellenfél (24–24), majd átvette az irányítást. A 15. percben hetet tett a két csapat közé Marina Maljkovic edző alakulata (28–35), így a szünetig a szatmáriakon volt a sor, hogy felzárkózzanak. Ez sikerült, így a második negyed után is még döntetlen volt az állás (41–41).

A fordulás után pontosabban játszott a VSK, jobb védekezéssel és pontosabb támadásokkal már nagyobb előnyt is összehozott a Boskovic-gárda. Az első öt percben egy 11:6-os futás megadta az alaphangulatot (52–47), innen ugyanis nem tudott felzárkózni az ázsiai ellenfél, az utolsó pihenőig pedig már kilenc pont volt a két csapat között (54–63). A folytatásban is a VSK irányított, a 35. percben pedig már tizennégy pontos volt a szatmári előny (76–62), amiből egyet még tudott faragni a végéig a sanghaji ellenfél (83–70), de a győzelemtől nagyon messze volt ezen a meccsen.

A statisztikai adatokat tekintve a VSK teljesen megérdemelte a győzelmet, hiszen csak a szabaddobásoknál volt gyengébb a kínai ellenfelénél (60 – 75 százalék). A szatmári kétpontos (68 – 63 százalék) és a hárompontos (56 – 38 százalék) dobások is pontosabbak voltak, több lepattanót gyűjtöttek be (28 – 18), és az offenzív lepattanó begyűjtése utáni második támadások is pontosabbak voltak (6 – 2). Ha ehhez hozzáadjuk a három sikeres blokkolást, illetve a jobb összjátékot (22 – 17 gólpasszok száma), elmondhatjuk, hogy a VSK volt a jobb csapat ezen a meccsen. Ez a bravúrt úgy sikerült elérni, hogy Maljkovic 11, míg Boskovic csak 10 játékost foglalkoztatott ezen a meccsen, ráadásul a szerb válogatottal bronzéremig menetelő edzőnek úgy tűnik, hogy sokkal erősebb kispadja van a szatmárinál: a 70-ből 25-öt dobtak a cserejátékosok, míg a VSK-nál csak 10 ponttal járultak hozzá a győzelemhez a kispadról érkezők. Maljkovic cseréi összesen 87 percet játszottak, míg Boskovic csak 56 percet tartott pályán cseréket, a kezdő ötös összesen 144 percet játszott. A gólpasszok számát illetően is nagy volt a különbség: 7 gólpasszt adott a kínai kezdő ötös, de 10-et adtak a cserék, míg a VSK-nál ugyanez a mutató 15–7-et mutat a kezdő ötös, vagyis Julija Gladkova, Oláh Andrea, Maja Miljkovic, Brittany Denson, Bernice Mosby javára. Na, de éppen ez a gond: ebben a felállásban nem kezdhetnek honi mérkőzést a VSK, a szabály szerint ugyanis legalább két román lánynak a pályán kell lennie, illetve egy 21 éven aluli, honi nevelésű játékosnak a kezdő ötösben kell helyt adni, és egy ilyen korosztályú kosaras végig a pályán kell legyen a mérkőzés ideje alatt. Boskovic pedig U21-es nélkül és négy idegenlégióssal kezdett… Annak azonban örülhetünk, hogy tudjuk, ebben a felállásban nagyon megy a VSK játéka.

Tükröt tartanak

De, ha már említést tettünk a felállásról, érdemes körül nézni a kínai csapat háza táján is, amely az elmúlt honi idény alapszakaszában a 7. helyen zárt, majd kiesett a rájátszás negyeddöntője után: a közel 4 millió dollár évi költségvetésből gazdálkodó Sanghaj Swordfish felállásban csak egy idegenlégiós, a montenegrói Jelena Dubljevic van, a keret kínai lányainak többsége pedig saját nevelésű játékos…

A VSK még játszik egy felkészülési mérkőzést Belgrádban, ezúttal a kínai bajnok a Kuangtung Vermilion Bird’s lesz az ellenfél. Mielőtt azt hinnénk, hogy a dél-kínai alakulat hemzseg az idegenlégiósoktól, hozzátennénk, hogy a basketball.asia-basket.com honlap adatai szerint a februárban véget ért 2018–2019-es szezonban egy játékos kivételével (az is kínai) mind saját nevelésű kosarasok, a csapatot pedig a kínai Yaosen Lin irányította…

Felkészülési mérkőzésen

Szatmárnémeti VSK – Sanghaj Swordfish 83–70 (24:24, 17:17, 22:13, 20:16).

VSK (pontok száma/lepattanók/gólpasszok): Gladkova (6/1/1), Oláh (29/3/1), Miljkovic (12/1/6), Denson (4/7/5), Mosby (22/6/2), Popescu (0/0/1), Pop (2/3/4), Ferenczi, Stoiedin (8/5/1), Huțanu (0/0/1). Vezetőedző: Goran Boskovic.

Swordfish (pontok száma/lepattanók/gólpasszok): Dubljevic (24/6/2), Binbin Shen (4/1/3), Cao Liqing (4/1/0), Jing Huang (11/5/2), Zenan Fan (2/0/0), Jingdan Zhang (6/1/2), Yufang Ma (3/1/3), Xu Han (2/0/1), Liwen Liang (3/1/0), Yuyan Zhou (11/1/5), Kangchon Ding. Vezetőedző: Marina Maljkovic.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...