Nyílt napokat tartanak a gyerekvédelemnél
Utoljára módositva: 2017-11-22 11:15:06

Nyított kapukat tartanak a megyei társadalom- és gyermekvédelmi igazgatóság központjaiban.

A Szatmár Megyei Tanács égisze alatt működő Szatmár Megyei Társadalom- és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) húszéves megalakulását ünnepli. E jelentős évforduló alkalmából ezen a héten nyílt napokat tartanak az intézmény felügyelete alá tartozó központokban szerte a megyében. A szakemberek bemutatják az általuk képviselt központot: milyen célcsoportokat/személyeket várnak, miben tudnak az őket felkeresők segítségére lenni, hogyan és miként lehet jelentkezni. A megyei tanács által finanszírozott központokban (egykor árvaházaknak nevezték őket) árva vagy félárva gyermekeket és fiatalokat látnak el; az idősebb generáció is menedéket talál az intézményeikben (a köznyelvben öregek házának emlegetik); rehabilitációs központjaikban a veleszületett rendellenességekkel rendelkező vagy balesetben megsérült személyek utógondozásában is segítenek; a nehéz élethelyzetbe kerülő anyákat és gyermekeiket ellátó központot is működtetnek; de a 18. életévüket betöltött, az állami gondozásból kikerülő fiatalokra is van gondjuk, valamint az emberkereskedelem, bántalmazás, elhanyagolás és kizsákmányolás áldozatai számára is működtetnek központot.

 

Nagy szükség van rá

 

A nyitott kapuk hete programsorozat alkalmából tegnap a szatmárnémeti George Călinescu utca 1. szám alatt található, fogyatékkal élő gyermekek és ifjak rehabilitációját segítő központba látogattunk, ahol Liliana Fabian központvezető és az ott dolgozó szakemberek beszéltek munkájukról. Mint elmondták, jelenleg 70 személy rehabilitációját biztosítják; az ellátottak 0 és 18 év közöttiek, tehát fontos tudni, hogy csak gyermekeket és fiatalokat fogadnak. A kérvényeket a fent említett címen kell leadni, s csak fogyatékosságot igazoló okmánnyal (certificat de handicap) rendelkező betegeket fogadnak, akiket jelentkezési sorrendben értesítenek arról, hogy mikor kezdhetik el az előírt terápiát. Bővebb információkkal a helyszínen vagy a 0361–414018-as telefonszámon szolgálnak.

 

 

Karikás Enikő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Mamma Mia! Sose hagyjuk abba
Ma, 19:05
Tíz évvel azután, hogy a Mamma Mia! több mint 600 millió dollár bevételt hozott világszerte, visszatérünk a varázslatos görög szigetre, Kalokairire ebben az új musicalben, mely szintén az ABBA dalaira épül. A film ide-oda ingázik az időben, és megmutatja, hogy a múltbéli kapcsolatok miképp hatnak a jelenre. Így az eredeti szereplőkhöz csatlakoznak fiatal énjeik, köztük a fiatal Donnát alakító Lily James (A legsötétebb óra, Nyomd, Bébi, nyomd!, Downton Abbey).
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:20
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 22.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...