Nyíregyházán és környékén kirándultak a kölcseysek
Utoljára módositva: 2018-06-20 13:06:56

A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium és a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium hosszú ideje testvériskolai kapcsolatot ápol, ennek köszönhetően az évek során számos közös tevékenységen vehettek részt diákok és tanárok egyaránt.

A Határtalanul! programnak köszönhetően az idei tanév második félévében a két iskola diákjai és tanárai közös kirándulásokon ismerhették meg Partium, Nyíregyháza és Debrecen környékének kulturális környezetét és épített örökségét.

Május 25–28. között a nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium egyik nagy létszámú XI. osztálya osztályfőnökével, Kászoni-Kövendi Zsuzsannával és két kísérő tanárral, Vincze Annamáriával és Vajda Gyulával töltött néhány napot Szatmárnémetiben és környékén. Az itt töltött napokban meglátogatták Nagyszalonta, Nagykároly, Kaplony, Szatmárnémeti és Nagybánya műemlékeit, de a környék kultúrájával, múltjával is ismerkedtek. Volt néhány olyan tevékenység is, amelyeken együtt vettek részt a két iskola diákjai és tanárai: megszerveztünk egy olyan városnéző játékot, amely által vegyes csapatokban együtt fedezték fel városunk érdekességeit, emlékhelyeit, épületeit, turisztikai látványosságait. Másnap közös kirándulást szerveztünk Nagybányára, ahol a szervezett idegenvezetésnek köszönhetően megismerhettük a város rég- és közelmúltját, valamint megtekinthettük a főtéren álló, történelmi és kulturális jelentőségű műemlékeket.

A közös tevékenységek közelebb hoztak minket egymáshoz, barátságok születtek, így már nagyon vártuk a következő kirándulást. Nem kellett rá túl sokat várni, hiszen június 10–12. között 30 szatmári kölcseyes diák (a X. E, X. F és XI. F osztály 10–10 diákja) és három kísérő tanár (Nagy Tünde, Ádámkó Réka, Forizs Enikő) töltött néhány tartalmas napot Nyíregyházán és környékén. Nyíregyházán a Szatmárnémetihez hasonló városnéző-kincskereső játékban vettek részt a diákok közösen. Nagy sikere volt a nyíregyházi Múzeumfaluban tett látogatásunknak is, ahol a szemünk előtt vált jelenné a múlt, hiszen egy igazi múltbeli falut láthattunk a sajátos kisnemesi és parasztházaival, jellegzetes portáival, templomával, iskolájával, temetőjével. Debrecenben, a Déri Múzeumban különböző kiállításokat néztünk meg, majd a Munkácsy Teremben az óriásfestmények nyűgöztek le. A debreceni református nagytemplom meglátogatása alkalmával a toronyba is felmentünk, ami szintén nagy élmény volt számunkra, hiszen felülről láttuk mindazt, amit a város bemutatása közben hallottunk.

Különleges élményben volt részünk akkor is, amikor kilátogattunk Berettyóújfaluba, a Szász-tanyára, melyet 2017-ben Magyarországon az év tanyájának választottak. Igazi tanyai hangulatban tölthettünk el néhány órát, de felfedezhettük déd- és nagyszüleink értékeit is a bútorzatban, az edényekben, a dísztárgyakban. Igazi kenyérlángossal, valamint sok más hagyományos étellel halmoztak el minket a házigazdák.

A közös kulturális programok mellett szabadidős tevékenységekre is sort kerítettünk: az egyik este a Jurassic World című filmet néztük meg 3D-ben. Egy másik délutánon a Nyíregyházi Állatparkot barangoltuk be. A nyári bobpálya ugyancsak elnyerte a tetszésünket.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy élményekben gazdag, tartalmas napokat tölthettünk el a nyíregyházi testvériskola diákjaival és tanáraival a Határtalanul! program keretében. A közös tevékenységeket ugyanúgy, mint eddig, folytatni szeretnénk, így már elkezdtük tervezni a következő közös programunkat.

 

Forizs Enikő, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanára

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 9.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...