Nyitott ablak szindróma
Utoljára módositva: 2017-08-12 10:02:02

A rendőrség már a második olyan sorozatbetörőt fogja el, aki az éjszakára nyitva hagyott ablakok lehetőségét használta ki.

A nagykárolyi rendőröknek sikerült azonosítaniuk azt a 31 éves helybéli férfit, aki május–július között a kisváros öt lakásába hatolt be és rabolta ki azokat — módszere minden esetben ugyanaz volt: „élt a lehetőséggel”, és az éjszakára nyitva hagyott ablakokon mászott be, ahol pedig szúnyoghálóba ütközött, azt egyszerűen átvágta. A lakásokból összegyűjtött értéktárgyak egy részét (mobiltelefonok, táblagépek, laptopok, televíziók) a nyomozók megtalálták a férfinál, aki az elektromos készülékek közül többet is a szatmárnémeti csencselőknek adott el. A férfi nevére 30 napos előzetes letartóztatási parancsot adtak ki, de a nyomozást tovább folytatják az ellopott tárgyak előkerítése érdekében. A hatóság pár héttel ezelőtt azonosította azt a 21 éves, erdődi illetőségű fiatalembert, aki Szatmárnémetiben a 16-os lakónegyed földszinti lakásait látogatta végig a nyitott ablakokon keresztül egymást követő éjszakákon, s távozott mobiltelefonokkal, készpénzzel, hitelkártyákkal megtömött zsebekkel.

A rendőrség a most azonosított betörő, a minivakáció és az augusztusi nyaralások apropóján ismételten felhívja a lakosság figyelmét: ne segítsenek a betörőknek, akiknek könnyű dolguk van a szellőztetés céljából nyitva vagy akár csak kibuktatva hagyott ablakok, erkélyajtók miatt. Nem véd a szúnyogháló, és nem véd a félig leeresztett redőny sem! És sok esetben az alkalmat kihasználó besurranó tolvajt azt sem zavarja, ha a család otthon van — csak épp a kert végében piknikezik, vagy földszinti tömbházlakások esetében a másik oldalra nyíló szobában nézi a televíziót vagy épp alszik. Arra pedig külön felhívják a figyelmet: mikor elmegyünk otthonról, ne hagyjuk nyitva a kamra/fürdőszoba ablakát sem, és zárjuk kilincsre a termopán ablakokat, erkélyajtókat — ha kibuktatva hagyjuk, az a tolvajok számára szinte felér egy „táncra kéréssel”, ugyanis egy csavarhúzó segítségével pillanatok alatt ki tudják nyitni. Amennyiben megoldható, akkor az ilyen, kiemelt rizikófaktorúnak minősülő lakások ablakaira szereltessünk biztonsági rácsot vagy más biztonsági berendezést, de az ablakok köré-elé ne szereljünk olyan eszközöket — például masszív virágtartókat/ládákat —, amelyek alkalomadtán kapaszkodó gyanánt is szolgálhatnak az illetéktelen behatolóknak, megkönnyítve bemászásukat. A rendőrök ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet (de sajnos mégsem hallja meg mindenki…): használjuk a zárakat, mert csak a bezárt zár véd a tolvajoktól. Akkor is fordítsuk rá a kulcsot, ha csak a szomszédig „ugrunk át”; és akkor is, ha kaputelefonos, zárt lépcsőházban lakunk, magánházak esetében pedig ne feledkezzünk meg a garázsról és a fáskamráról sem. Lehetőleg ne helyezzünk el rejtett tartalékkulcsot az általunk biztosra vélt helyen (lábtörlő alatt, ablakpárkányon, virágcserép tányérjában) — a betörők ezeket a helyeket mind jól ismerik, és a tartalékkulcsokat azonnal ott fogják keresni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 23.
Figyelmetlen és kissé szétszórt. Egy új szerelem tereli el a figyelmét. Választottja nagyon megtisztelőnek érzi, hogy gondolt rá.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 23.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...