Nyolcan élnek havi 10 ezer lejes nyugdíjból, egyikük szatmári
Utoljára módositva: 2014-08-07 11:34:27

A statisztikai adatokból kiderül, hogy 11 nyugdíjas havonta 2100 eurót kap kézbe, ugyanakkor 4713-an 1 lejes minimális nyugdíjra jogosultak.

Az Országos Nyugdíjpénztár adatbázisában nyolc nyugdíjas szerepel, akik havonta 10 ezer lejes nyugdíjban részesülnek, ők Bukarestben, illetve Szatmár, Arad, Suceava, Teleorman, Temes, Brassó és Hunyad megyékben élnek. Ezzel szemben országos viszonylatban 4713 olyan nyugdíjas él, akiknek havi juttatását 1 lejben határozták meg, melyet az érvényben levő törvények értelmében 350 lejre „kerekítenek”. Az Országos Statisztikai Hivatal adatai rávilágítanak arra, hogy idén májusban a kormány 5,19 millió román állampolgárnak fizetett nyugdíjat, közülük 3,79 millióan korhatáros nyugdíjasok, 576 ezren utódlási nyugdíjat, 342 ezren 3-as fokozatú, 324 ezren 2-es fokozatú, 41 300-an 1-es fokozatú rokkantsági nyugdíjat, ugyanakkor 96 ezren részlegesen előrehozott nyugdíjat, 18 500-en előrehozott nyugdíjat kapnak. A statisztikai adatok rávilágítanak arra, hogy Bukarest a szélsőségek városa, hiszen itt él a legtöbb 1 lejes nyugdíjra jogosult személy (560) s a legnagyobb nyugdíjban részesülő személy is (28 800 lej/hó). Az Országos Nyugdíjpénztár adataiból kiderül, hogy Románia-szerte 4713 olyan személy él, akiknek 1 lejes nyugdíjat ítéltek meg, ám ők 2010-től 349 lejes szociális támogatásban részesülnek, így 350 lejes nyugdíjat vehetnek kézbe. Egylejes minimális nyugdíjban Bukarestben 560-an, Teleorman megyében 420-an, Prahova megyében 370-en élnek. Szatmár megyében 46 minimális nyugdíjra jogosult személy él.

A statisztikai adatokból kiderül, a legnagyobb nyugdíj értéke hazánkban havi 28 852 lej, s egy bukaresti lakos örülhet ennek a juttatásnak. A második legnagyobb nyugdíjat, havi 19 484 lejt egy Szatmár megyei lakos kapja kézbe. Ami az átlagnyugdíjat illeti, ez 845 lej (a mezőgazdasági nyugdíjakat nem számolták be), míg a mezőgazdasági átlagnyugdíj 342 lej volt májusban. Májusban az INS adatai alapján 518 400 mezőgazdasági nyugdíjas volt Szatmár megyében. Az átlagnyugdíjak tekintetében a bukarestiek (1065 lej) és a Hunyad megyeiek (1017 lej) állnak legjobban, őket a Brassó (999 lej), Prahova (877 lej) és Szeben (847 lej) megyeiek követik. A Szatmár megyei nyugdíjasok országos viszonylatban a tizenegyedik legkevesebb nyugdíjat kapják kézbe havonta, átlagosan 678 lejt. A felsorolt statisztikai adatokba nem kerültek be a honvédelmi minisztérium, a belügyminisztérium és a Román Belföldi Hírszolgálat (SRI) nyugdíjba vonult munkatársainak havi juttatásai, ezek ugyanis bizalmas információk.

Sógor Beáta

 

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 15:00
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Coco
Ma, 17:15
Annak ellenére, hogy családja ősidők óta megveti a zenét, Miguel arról ábrándozik, hogy egyszer neves muzsikus lesz, akárcsak bálványa, Ernesto de la Cruz. Rejtélyes események láncolatát követően a fiú előtt megnyílik a holtak bámulatos és színkavalkádos világa, ahol bizonyítani tudja tehetségét. Varázslatos útja során összeakad a simlis Hectorral, s ketten együtt próbálják megfejteni a titkot, ami fényt derít Miguel családjának valódi történetére.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Épouse-moi mon pote
Ma, 21:45
Yassine, a fiatal marokkói diák Párizsban tanul építészetet. Egy szerencsétlen eseményt követően Yassine elmulasztja az egyik vizsgáját, így elveszíti vízumát. Hogy gyorsan megoldást találjon a kialakult problémára összeházasodik legjobb barátjával. A gond csak az, hogy a nyakukra mászik egy ellenőr, aki a házasság valódiságát hivatott kivizsgálni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 12.
Szereti, ha elismerik érdemeit, márpedig kedvese most annyira a saját problémáival van elfoglalva, hogy nem értékeli kellőképpen az Ön eredményeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 12.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...