Nyomás nehezedik az ukrajnai magyar kisebbségre
Utoljára módositva: 2019-01-10 15:15:56

Az ukrajnai magyar kisebbség nyomás alatt áll, az ukránok és a magyarok között nő a feszültség, és a konfliktust felülről szítják, nem utolsó sorban maga Orbán Viktor – írta a svájci lap vasárnapi kiadásában megjelent, Beregszászról keltezett beszámolójában

A Kárpátokon túli területet az akkori Csehszlovákiától csatolták a Szovjetunióhoz a második világháború után, de még korábban évszázadokon át Magyarországhoz tartozott. Beregszászon járva az ember Magyarországon érzi magát: a házaknál üvegben eltett paprikát árulnak, a feliratok kétnyelvűek, az ukrán zászlók mellett magyar trikolór lobog. Hrivnyával fizetnek, de a helyi idő nem Kijevhez, hanem Budapesthez alkalmazkodik. Egy kioszkban az árus azt mondta: „Évtizedek óta békében élünk együtt. A problémát a politikusok csinálják, felülről jönnek”. Senki nem akar tudni konfliktusokról, de a beszélgetésekben látens félelem érzékelhető.

Ez megmutatkozik a szörnyű hírekben is, amelyek terjednek, például hogy egy orosz tévécsatorna szerint meggyilkoltak egy ukrán fiatalembert, de az is elterjedt, hogy az ukrán hadsereg tagjai levest főztek magyar gyerekekből. Ezek persze hamis hírek, amelyeket kevesen hisznek el, de a jugoszláv háború kezdetén is szörnyű rémhírek terjedtek.

Egy helyi magyar vezető szerint Oroszország szítja az indulatokat, de az illető azzal nem akar foglalkozni, hogy mindebben Orbán Viktornak, Putyin barátjának is benne lehet a keze, amint azzal sem, hogy Orbán elősegíti-e a szeparatizmust. Tény, hogy bőségesen árad a pénz Budapestről az ukrajnai magyar politikusokhoz, amióta Orbán újra hatalmon van. Emellett az ukrajnai magyarok kérhetnek magyar állampolgárságot, és ezzel uniós útlevelet: Orbánt nem zavarja, hogy Ukrajnában tiltott a kettős állampolgárság. Még illetékes minisztert is kinevezett, mintha Kárpátalja magyar terület lenne. Ráadásul Budapest hónapok óta akadályozza a NATO-Ukrajna tanács működését az új ukrán oktatási törvényre hivatkozva.

Oroszországnak jól jön mindez, jelentős érdeke fűződik az Ukrajnán belüli konfliktusokhoz, hiszen ezek erősítik az oroszbarát szeparatisták helyzetét. Ennek megfelelően a legtöbb híresztelést orosz csatornák terjesztik. Néha Kijev is olajat önt a tűzre. Például azzal, hogy a titkosszolgálat vizsgálatot indított az ungvári Egan Ede Alapítvány ellen. Ez a magyar külügyminisztériumtól kapja a pénzt, célja a kis- és középvállalatok támogatása és az elvándorlás csökkentése. Egy szélsőjobboldali szerveződés egyik vezetője szerint Magyarország lojalitást vásárol a térségben. Az illető azonban hozzátette: Beregszászon nincsenek gondok a magyar polgártársakkal, és reméli, ez így is marad.

Forrás: https://prokontra.hu

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. november 14.)


    KONYHA
    Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...