Nyugalmas, de nem csendes évváltás
Utoljára módositva: 2018-01-03 10:52:37

Az elmúlt évekhez képest szerencsére jóval nyugalmasabban, halálos és súlyos közlekedési balesettől mentesen telt az évváltás, de szerencsétlenségtől nem volt mentes az ünnep, mint ahogy pirotechnikai eszközök ágyúdörgéssel felérő durrogtatásától sem.

Az elmúlt évek egyik leghangosabb szilveszterét tudhatjuk a hátunk mögött, a petárdák és pirotechnikai eszközök ágyúdörgéssel felérő durrogtatása már december 31-én reggel megkezdődött úgy igazán, és két napon át tartott — a (helyi) rendőrség pedig mintha nem igazán lett volna a helyzet magaslatán, legalábbis Szatmárnémetiben, annak ellenére, hogy a karácsony és szilveszter közötti héten a Tűzijáték megnevezésű akciója keretében szinte folyamatosan ellenőrzéseket tartott országszerte — és Szatmáron is — a bevásárlóközpontokban, piacokon, vásárokon és környékükön, s nem kevesebb mint 7982 kg, azaz közel 8 tonna (!) pirotechnikai eszközt foglalt le, megközelítőleg 200 000 lej értékben. Ellenőrzéseik során a rendőrök 324 esetben állapítottak meg bűncselekményt, és 331 személy ellen indítottak büntetőjogi eljárást pirotechnikai eszközök illegális birtoklása és árusítása vádjával — akárcsak az ellen a három szatmárnémeti férfi ellen, akikre kínálgatás közben csaptak le a helyi rendőrök az év utolsó napján, s akiktől nem kevesebb, mint 14 158 petárdát koboztak el. S hogy a petárdavadászat nem csak a hatóságok úri szeszélye, mellyel a lakosság szórakozását akarja meggátolni, hanem az emberek biztonsága érdekében teszi, azt mi sem igazolja jobban, minthogy az évváltás éjszakáján országszerte 14 személy került kórházba a pirotechnikai eszközök nem megfelelő használata miatt, Szatmár megyében pedig az a 40 éves mezőpetri férfi, akinek az arcába robbant a petárda.

 

Láncbaleset Kolcson

 

Bár az előző évekhez viszonyítva — szerencsére — jóval kevesebb közlekedési incidenssel köszöntött be 2018 a Szatmár megyei utakra, nem volt teljesen balesetmentes az évkezdés: január 1-jén 21 óra 30 perckor láncbaleset történt Kolcson. A 28 éves, szamoskrassói illetőségű sofőr nem a nedves, csúszós útviszonyoknak megfelelő sebességgel vezette gépkocsiját, nekiütközött két parkoló autónak, majd az árokba borult. A baleset következtében a gépkocsi női utasát fejsérülésekkel szállították kórházba, a rendőrség pedig vizsgálja a baleset pontos körülményeit. A Szatmár Megyei Közlekedésrendészet dolgozói tegnap rövid sajtótájékoztatójukon örömmel summázták, hogy idén szilveszterkor nem történt sem halálos, sem nagyon súlyos közlekedési baleset — meglátásuk szerint ez annak is köszönhető, hogy egyrészt sokkal több ellenőrzőpontot állítottak fel az Avasban (ahol a téli ünnepkör alkalmával megsokszorozódik a forgalom a hazaérkező vendégmunkásoknak köszönhetően), és kíméletlenül „vadászták” mind a gyorshajtókat, mind az ittas vezetőket, ennek pedig „híre” ment, így kevesebben kockáztattak; másrészt pedig most valamivel kevesebben érkeztek haza külföldről, és sokan inkább a repülőgépes vagy személyszállító céges utazást választották, mintsem hogy saját gépkocsijukkal vágjanak neki a több száz-ezer kilométeres hazaútnak. „Az ellenőrzőpontok a következő napokban is maradnak, hiszen a vendégmunkások lassan visszaindulnak második otthonukba, ami szintén megnövekedett forgalmat, türelmetlenkedést és közvetve balesetforrást jelent, s természetesen nem csak az avasi utakon” — fogalmazott Mihai Paşolea felügyelő.

Nem közlekedési, de tragikus baleset történt Szatmárnémetiben, a Cloşca sugárút egyik tömbházában tegnap, ahol egy 54 éves, a lépcsőkön lefelé haladó férfi a második emeleten elveszítette egyensúlyát, átbillent a korláton és a mélybe zuhant. A helyszínre érkező mentősök sajnos minden erőfeszítése hiábavalónak bizonyult, a férfi belehalt sérüléseibe.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen karácsonyi ajándékokat részesítesz előnyben?
Általában élményt adok ajándékba
A hasznos dolgokat részesítem előnyben
Ár alapján választok ajándékot, ami éppen belefér a keretbe
Mindig megkérdezem az ajándékozottat, ő mit szeretne kapni
Nem szoktam ajándékozni
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók a tésztához: 35 dkg finomliszt, 4 db tojás, 15 dkg kristálycukor, 25 dkg méz, 1 tk. szódabikarbóna, 1 ...