Nyugatra vágynak a végzősök
Utoljára módositva: 2014-10-24 18:13:46

Több mint hetvenen voltak azon a szatmári humán-erőforrás konferencián, amelyiknek célja első kézből tájékoztatni arról, hogyan működik az Európai Foglalkoztatási Szolgálat.

Az alacsony fizetések miatt nem akar itthon dolgozni a mai fiatal generáció

Sajnos kicsinek bizonyult az első szatmárnémeti EURES ( Európai Foglalkoztatási Szolgálat), nyújtotta lehetőségekről szóló konferenciának helyt adó terem a Kereskedelmi Kamara első emeletén és sajnos több volt közöttük a boldogulást kereső fiatal végzős, mint munkát ajánló vállalkozó.

Összhang kell

Simona Derşidan, az eseményt szervező Szatmár megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM), vezérigazgatója nyitotta meg a konferenciát és üdvözölte a megjelenteket, majd átadta a szót a román munkaügyi államtitkárnak, aki azt mondta, hogy Szatmár megye esetében regionális munkaerő-politikára van szükség. Horváth Levente elmondta, sokféleképpen lehet kezelni a munkanélküliség jelentette problémát, de a legfontosabb, hogy a felvevőpiaccal összhangba hozott oktatási rendszert kell kialakítani Romániában ahhoz, hogy az iskolapadból kikerülő új generáció tisztességesen meg is tudjon élni. Horváth nincs jó véleménnyel azokról a cégekről, amelyek minimálbéres alkalmazásra építik humán-erőforrás részlegüket, szerinte ezek a gyors profitszerzést részesítik előnyben, nem hosszú távon gondolkoznak és azt javasolja számukra mielőbb vegyenek új irányt.

 

Nyugati lehetőségek

 

Lapunk kérdésére az államtitkár elmondta azt is, az ilyen nemzetközi munkaerő-konferenciákkal nem az a céljuk, hogy a Romániában kitanult szakembereknek számára minél inkább megkönnyítsék a külföldi munkavállalást – hiszen a nyugati lehetőségekre az EURES nélkül is rábukkannának a fiatalok –, hanem azért, hogy ez ellenőrzött körülmények között folyjon. Az uniós törvények szerint szabad munkaerő-áramlásnak nem szabad gátat szabni, emelte ki még ezzel kapcsolatban Horváth, tehát ezt a hálózatot aktívan fenntartani Románia számára is épp úgy kötelező, mint az EU minden tagállama számára.

 

Többet fizetnek

 

A konferenciára beült fiatalok egyébként határozott elképzeléssel jöttek, nagyjából mindegyikük tudta hogy milyen célból volt ez szervezve és milyen előnyökkel járhat számára a részvétel. A konferencia szünetében egyikük, a tizennyolc éves Polgár Szilárd elmondta ő azért van itt, mert valamelyik nyugat-európai országban szeretne magának munkát találni, mégpedig azért, mert ugyanolyan képzettséggel rendelkező munkásnak ugyanannyi munkáért egy nyugati országban több fizetést adnak mint itthon!

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen filmeket nézel szívesen a moziban?
Vígjáték
Horror
Sci-fi
Romantikus
Nem járok moziba
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. február 18.
Nem tudod, mi az, amivel sokkoltál valakit. Te azt gondolod, csak csupa olyasmit mondtál, amit ő már tudott. A reakciójából mégis arra következtetsz, hogy ez nem egészen így történt. Érdemes vele átbeszélned, hogy mi okozott nála ekkora meglepődést, és azt is, hogyan segíthetnél neki.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. február 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 3 dkg élesztő, 3 dl tej, 1 tk. cukor, 50 dkg liszt (+ a szóráshoz), 2 tojás sárgája, ...