Nyugatra vágynak a végzősök
Utoljára módositva: 2014-10-24 18:13:46

Több mint hetvenen voltak azon a szatmári humán-erőforrás konferencián, amelyiknek célja első kézből tájékoztatni arról, hogyan működik az Európai Foglalkoztatási Szolgálat.

Az alacsony fizetések miatt nem akar itthon dolgozni a mai fiatal generáció

Sajnos kicsinek bizonyult az első szatmárnémeti EURES ( Európai Foglalkoztatási Szolgálat), nyújtotta lehetőségekről szóló konferenciának helyt adó terem a Kereskedelmi Kamara első emeletén és sajnos több volt közöttük a boldogulást kereső fiatal végzős, mint munkát ajánló vállalkozó.

Összhang kell

Simona Derşidan, az eseményt szervező Szatmár megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM), vezérigazgatója nyitotta meg a konferenciát és üdvözölte a megjelenteket, majd átadta a szót a román munkaügyi államtitkárnak, aki azt mondta, hogy Szatmár megye esetében regionális munkaerő-politikára van szükség. Horváth Levente elmondta, sokféleképpen lehet kezelni a munkanélküliség jelentette problémát, de a legfontosabb, hogy a felvevőpiaccal összhangba hozott oktatási rendszert kell kialakítani Romániában ahhoz, hogy az iskolapadból kikerülő új generáció tisztességesen meg is tudjon élni. Horváth nincs jó véleménnyel azokról a cégekről, amelyek minimálbéres alkalmazásra építik humán-erőforrás részlegüket, szerinte ezek a gyors profitszerzést részesítik előnyben, nem hosszú távon gondolkoznak és azt javasolja számukra mielőbb vegyenek új irányt.

 

Nyugati lehetőségek

 

Lapunk kérdésére az államtitkár elmondta azt is, az ilyen nemzetközi munkaerő-konferenciákkal nem az a céljuk, hogy a Romániában kitanult szakembereknek számára minél inkább megkönnyítsék a külföldi munkavállalást – hiszen a nyugati lehetőségekre az EURES nélkül is rábukkannának a fiatalok –, hanem azért, hogy ez ellenőrzött körülmények között folyjon. Az uniós törvények szerint szabad munkaerő-áramlásnak nem szabad gátat szabni, emelte ki még ezzel kapcsolatban Horváth, tehát ezt a hálózatot aktívan fenntartani Románia számára is épp úgy kötelező, mint az EU minden tagállama számára.

 

Többet fizetnek

 

A konferenciára beült fiatalok egyébként határozott elképzeléssel jöttek, nagyjából mindegyikük tudta hogy milyen célból volt ez szervezve és milyen előnyökkel járhat számára a részvétel. A konferencia szünetében egyikük, a tizennyolc éves Polgár Szilárd elmondta ő azért van itt, mert valamelyik nyugat-európai országban szeretne magának munkát találni, mégpedig azért, mert ugyanolyan képzettséggel rendelkező munkásnak ugyanannyi munkáért egy nyugati országban több fizetést adnak mint itthon!

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:45
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:45
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...