Nyugatra vágynak a végzősök
Utoljára módositva: 2014-10-24 18:13:46

Több mint hetvenen voltak azon a szatmári humán-erőforrás konferencián, amelyiknek célja első kézből tájékoztatni arról, hogyan működik az Európai Foglalkoztatási Szolgálat.

Az alacsony fizetések miatt nem akar itthon dolgozni a mai fiatal generáció

Sajnos kicsinek bizonyult az első szatmárnémeti EURES ( Európai Foglalkoztatási Szolgálat), nyújtotta lehetőségekről szóló konferenciának helyt adó terem a Kereskedelmi Kamara első emeletén és sajnos több volt közöttük a boldogulást kereső fiatal végzős, mint munkát ajánló vállalkozó.

Összhang kell

Simona Derşidan, az eseményt szervező Szatmár megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség (AJOFM), vezérigazgatója nyitotta meg a konferenciát és üdvözölte a megjelenteket, majd átadta a szót a román munkaügyi államtitkárnak, aki azt mondta, hogy Szatmár megye esetében regionális munkaerő-politikára van szükség. Horváth Levente elmondta, sokféleképpen lehet kezelni a munkanélküliség jelentette problémát, de a legfontosabb, hogy a felvevőpiaccal összhangba hozott oktatási rendszert kell kialakítani Romániában ahhoz, hogy az iskolapadból kikerülő új generáció tisztességesen meg is tudjon élni. Horváth nincs jó véleménnyel azokról a cégekről, amelyek minimálbéres alkalmazásra építik humán-erőforrás részlegüket, szerinte ezek a gyors profitszerzést részesítik előnyben, nem hosszú távon gondolkoznak és azt javasolja számukra mielőbb vegyenek új irányt.

 

Nyugati lehetőségek

 

Lapunk kérdésére az államtitkár elmondta azt is, az ilyen nemzetközi munkaerő-konferenciákkal nem az a céljuk, hogy a Romániában kitanult szakembereknek számára minél inkább megkönnyítsék a külföldi munkavállalást – hiszen a nyugati lehetőségekre az EURES nélkül is rábukkannának a fiatalok –, hanem azért, hogy ez ellenőrzött körülmények között folyjon. Az uniós törvények szerint szabad munkaerő-áramlásnak nem szabad gátat szabni, emelte ki még ezzel kapcsolatban Horváth, tehát ezt a hálózatot aktívan fenntartani Románia számára is épp úgy kötelező, mint az EU minden tagállama számára.

 

Többet fizetnek

 

A konferenciára beült fiatalok egyébként határozott elképzeléssel jöttek, nagyjából mindegyikük tudta hogy milyen célból volt ez szervezve és milyen előnyökkel járhat számára a részvétel. A konferencia szünetében egyikük, a tizennyolc éves Polgár Szilárd elmondta ő azért van itt, mert valamelyik nyugat-európai országban szeretne magának munkát találni, mégpedig azért, mert ugyanolyan képzettséggel rendelkező munkásnak ugyanannyi munkáért egy nyugati országban több fizetést adnak mint itthon!

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 18:30
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:00
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...