Nyugdíjas-üdültetés
Utoljára módositva: 2014-08-07 08:44:37

 

Sokan iratkoztak fel a pótlistára

A tegnap, pótlistáról történő jelentkezés lehetőségével is sokan igyekeztek élni, hiszen ezáltal olcsóbban lehet nyaralni menni a szatmári nyugdíjpénztár közvetítésével. Ebben az évben 4400 szatmári nyugdíjast regisztráltak, akik kedvezményesen mennének nyaralni, közülük augusztusig 2273-at sikerült romániai, szerényebb felszereltségű, általában alapszolgáltatásokat nyújtó üdülőközpontokba, vagy szállodákba kikapcsolódni küldeni. Ez a lehetőség nem csak a nyugdíjasokat, hanem az aktív korosztály számára is fennáll. Míg a nyugdíjasok egyhavi nyugdíjuk feléért nyaralhatnak tíz napnál is többet, addig az alkalmazotti szférából érkező és az átlagnál kisebb bruttó fizetésért dolgozók a nyaralás értékének felét kell kifizessék.

Kétezren nyaraltak olcsóbban

Az éves négy és félezer nyugdíjas nyaralási igényéből augusztusig több mint kétezret tudott kielégíteni a szatmári nyugdíjpénztár. Tegnap pótlistásként lehetett olcsó üdülést kérni.
Kedvelik a szatmári nyugdíjasok a Nyugdíjpénztárnál igényelhető kedvezményes, vagy ingyenes üdülő- és kezelési jegyeket és jellemzően élnek is az ezek nyújtotta lehetőségekkel, összegezte ez évi tapasztalait Eugenia Sabău ügyvezető igazgató. A speciális helyzetben lévő, súlyosan beteg, vagy politikailag üldözött multú nyugdíjasoknak ingyenes üdülési lehetőséget biztosítanak, a korosztályos, vagy betegnyigdíjasok egyhavi nyugdíjuk felét kell kifizessék az egy – két hetes kezeléssel egybekötött nyári szabadidő-eltöltési lehetőségért. Köztudott az is, hogy nem csak nyugdíjasoknak jár ilyen fajta nyaralási lehetőség, hanem a magánszférában dolgozó aktív munkavállalóknak is, Sabău szerint ez a réteg is tud a lehetőségről és igyekeznek is kihasználni előnyeit. Aki legkevesebb egy hónapja dolgozik és a munkaadó legalább egy alkalommal fizette utána a társadalombiztosítási járulékokat jelentkezhet a programban való részvételre. Az ő esetükben a nyaralás értékének a felét kell kifizetniük, ha bruttó 2 298 lejnél kevesebbet keresnek havonta.

Az augusztusi és a szeptemberi időszakban a román tengerpart a legkeresettebb a szatmári nyugdíjasok körében

Fel kell használni

Augusztus elsejéig 2 273 kedvezményes üdülőjegyet osztottak szét ebben az évben a nyugdíjhivatal munkatársai, tegnap a fel nem használt jegyekre csaphattak le pótlistára iratkozva azok, akik az eddigi leosztásban nem iratkozhattak fel a listára azért, mert korábban már éltek a lehetőséggel. Eugenia Sabău szerint nagyon fontos, hogy a Szatmár megyeiek számára kért jegyeket minél nagyobb arányban fel is használják is a nyugdíjasok, hiszen ha a nyugdíjpénztár központi vezetősége folyamtosan fel nem használt üdülési jegyekről kap értesítést, indokolatlannak fogja tartani a következő időszakokra igényelteket és kevesebbet oszt majd ki a szatmáriaknak. Sajnálatos, hogy egyesek a megkapott jegyet nem használják fel, miközben másokat, akik fel is használták volna ezeket, el kellett utasítania a nyugdíjpénztárnak. A korlátozásoktól mentesen kérhető üdülőjegyek iránt is nagy az érdeklődés, annak érdekében, hogy a számukra megfelelő üdülőközpontban, vagy szállodában beváltható jegyhez jussanak és hogy a tegnap reggeli nyitásnál elsők legyenek többen még kedd este megkezdték a sorban állást a Vasile Lucaciu utcai intézmény előtt. A pótlistára harminchatan iratkoztak fel.

Utószezonban könnyebb

Augusztus 25-től a tizenharmadik sorozat üdülőjegyeire lehet az igényléseket leadni, aki a késő őszi, téli, vagy kora tavaszi időszakban menne üdülni, vagy kezelésre nagyobb eséllyel kap pozitív elbírálást, ezekben az időszakban kisebb az igény a nyugdíjpénztár kedvezményes lehetőségét igénybevételével nyaralni menni. A jelentkezési kritériumoknak megfeleltek névsora és a kedvezmémnyes jegyeket elfogadó helyek listája a nyugdíjpénztár szatmárnémeti, Vasile Lucaciu utca 4 – 6 szám alatti székhelyén, vagy a cjpsatumare.datec.ro internetes oldalon lesz elérhető, legkésőbb pár nappal az augusztus 25-i dátum előtt.

 Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 15.
Ne hagyja figyelmen kívül a környezetében élők véleményét, hiszen olyan kérdésben készül dönteni, amely őket is közelről érinti.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 15.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...