Oda kell figyelni a kullancsokra
Utoljára módositva: 2012-04-10 08:19:53

Az elmúlt hétvégén 435-en részesültek sürgősségi ellátásban a Szatmár Megyei Kórházban. Ketten kullancs csípést követően kértek segítséget, a kullancsot gyorsan el kell távolítani a bőrből.

 

Piknikezés, erdei séta után meg kell vizsgálni, nincs-e kullancs a bőrben

 

Az elmúlt hétvégén, péntek déltől hétfő reggelig 435 személy részesült ellátásban a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház sürgősségi betegellátó osztályán, derül ki az intézmény közleményéből. A segítséget kért személyek 3,44 százalékánál emésztőrendszeri problémák léptek fel. Hat személyt láttak el fizikai bántalmazást követően, akik koponyasérülést szenvedtek, illetve vágott seb vagy kisebb zúzódások miatt szorultak ellátásra. Két személy méhcsípést követően, szintén ketten kullancs csípés miatt kértek segítséget.

Itt a kullancs szezon

Az embernek sem árt védekezni a kullancs csípéssel szemben, hiszen ritkán ugyan, de súlyos betegségeket okozhat. Az erdőkben kirándulóknak ajánlott a hosszú nadrág, ing, sapka viselése, mivel a kullancsok minden irányból támadhatnak. A bőrbe fúródott, főleg az éretlen kullancs apró mérete miatt nehezen észrevehető, ezért a kirándulás után minden testrészre kiterjedően vizsgálatot kell tartani, és a kullancsot minél hamarabb el kell távolítani. Csipesszel vagy körömmel kell megfogni a parazitát a bőrhöz minél közelebb, és enyhe csavarással eltávolítani, de a potrohát nem szabad nyomkodni közben, mivel ezzel az esetleg fertőzött váladékot a bőrbe fecskendezi. Nem gond, ha a feje beszakad, nem az fertőz. A kullancs terjesztheti a Lyme-kórt, melynek jellemző tünete a bőrön a csípés helyén megjelenő, terjedő vörös folt, valamint az erős égető érzés az ízületeknél. Szívritmuszavart okozó szívizomgyulladás, agyhártyagyulladás, arcidegbénulás, ideg- és ízületi gyulladás lehet a következménye. A betegség bakteriális fertőzés lévén antibiotikumokkal kezelhető.

Pándi Annamária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. augusztus 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db konyhakész csirke, só, bors, 2 tk. kakukkfű (szárított, morzsolt), 3 db biocitrom (vagy lime), 1 fej ...