Okmánycsere: sok a kérelmező
Utoljára módositva: 2012-06-08 10:53:41

A Szatmárnémeti Lakosság-nyilvántartó Igazgatóság munkatársai Petőfi Sándor utcai székhelyükön szombaton 8 és 16 óra között, míg a szavazás napján 8 és 21 óra között várják az ügyfeleket.

A szatmárnémeti lakosságnyilvántartó két hétig hosszabbított programmal működött

A szatmárnémeti lakosságnyilvántartó két hétig hosszabbított programmal működött

Ionel Torja intézményvezető elmondta, a meghosszabbított munkaprogram május 28–tól érvényes, ennek ellenére az ügyfelek jelentős része tegnap és tegnapelőtt kérelmezte az okmánycserét. Csütörtökön 14 óráig 134 ügyféltől vették be az iratokat, míg szerdán 161 állampolgár fordult meg irodájukban. Az intézményvezető megjegyezte, számukra ez nem jelent meglepetést, mert minden alkalommal így történik, mikor a választási előkészületek előtti periódusban meghosszított programot kell hirdessen a hivatal. Az állampolgárok utolsó métereken ébrednek fel és rohannak a hivatalba, hogy új személyazonossági birtokába jussanak. Az alkalmi órarendnek köszönhetően egyik nap átadja a szükséges iratokat az érintett, másnap pedig már át is veheti az iratot. Aki június 10–én kérelmezi a személyi, aznap meg is kapja.

 

Hét munkanap

 

A választást követően összesen hét munkanapra lesz szükség ahhoz, hogy új személyazonossági igazolványhoz juthasson valaki (a törvény legtöbb 45 napot ad a formaságokra az intézménynek). A lakcím igazolása mellett szükség van egy 4 lej értékű okmánybélyegre, 7 lej befizetésére, amit a Szatmárnémeti Adóügyi Hivatal munkatársaitól kapott nyugtával lehet igazolni, valamint a családi állapottól függően más iratokra is. Térítésmentesség az olyan személyek esetében jöhet szóba, ahol változik az utcanév vagy a családi ház/tömbház számozása. Amennyiben az érintettek 15 munkanapon belül kérelmezik az okiratot, ingyen juthatnak az új igazolvány birtokába, ha a 15 napot meghaladják, akkor ugyanannyit fizetnek, mint más. Fontos megjegyezni azt, hogy ahol változott az utca neve vagy házszáma, ott a választási listákon a régi és az új adatok is szerepelnek. Tehát az állampolgárt emiatt a formaság miatt nem akadályozza semmi abban, hogy éljen szavazati jogával — magyarázta Torja.

Karikás Enikő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. szeptember 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...