Okostelefon vagy táblagép kell a faszállítmányozóknak
Utoljára módositva: 2014-07-24 20:30:19

Októberben új jogszabály lép életbe, mely a faanyagok származására, szállítására és értékesítésére, a faanyag és a feldolgozásra szánt fa raktározási lehetőségeinek kialakítására vonatkozik, hangzott el a prefektusi hivatalban megszervezett tanácskozáson.

Az aktuális problémákról számoltak be a prefektúrán a környezetvédelmi minisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények vezetői

A Szatmár Megyei Prefektusi Hivatal vezetősége szerdán a Vízgazdálkodási Hivatal (SGA), a Környezetvédelmi Őrség, az Erdészeti Igazgatóság és a Területi Erdészeti és Vadászati Felügyelőség (ITRSV), Erdészeti Hivatal, Környezetvédelmi Felügyelőség (APM) Szatmár megyei vezetőivel folytatott megbeszélést az aktuális problémákról. A tanácskozáson minden intézményvezető beszámolt a törvénymódosításokról, illetve a jelenleg zajló akcióikról is. A SGA vezetősége tájékoztatta a prefektusi hivatalt arról, hogy az elkövetkező időszakban ellenőrizni fogják a pálinkafőzdék tevékenységét, megelőzendő azt, hogy az üzemeltetők a folyókba öntsék a visszamaradt üledéket. Ugyancsak ellenőrzési akciót szervez a környezetvédelmi őrség is a területi-közigazgatási egységekben. Ezt megelőzően kiküldenek minden önkormányzatnak egy tájékoztatót arról, hogy a környezetvédelem terén milyen kötelezettségei vannak a polgármestereknek. Az ITRSV vezetősége ismertette a jelenlevőkkel a 2014. június 4-én jóváhagyott 470-es számú kormányhatározatot, mely a faanyagok származására, szállítására és értékesítésére, a faanyag és a feldolgozásra szánt fa raktározási lehetőségeinek kialakítására vonatkozik. Ezenkívül az Európai Parlament 2010-ben elfogadott 995-ös számú szabályzatáról és az Európai Bizottság 2010. október 20-án jóváhagyott előírásairól is szó esett, amelyek a faanyagok, illetve fából készült termékek forgalmazóira, kereskedőire vonatkoznak. Az EU-s jogszabály értelmében a szállítmányt végző személynek okostelefonnal vagy táblagéppel kell rendelkeznie, hogy útnak indulás előtt fel tudjon lépni abba a programba, mely azonnal generál számára egy, az adott szállítmányra vonatkozó kódot. Az új jogszabályok 2014 októberében lépnek életbe, addig azonban a Szatmár megyei fakereskedőknek is át kell tanulmányozniuk a jogszabály-módosításokat. Az Erdészeti Hivatal számára a legnagyobb gondot a föld-visszaszolgáltatási procedúra blokkolása jelenti, számolt be a hivatal vezetője. Az APM vezetősége arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok sokkal aktívabban kellene a parlagfű-irtási akcióba bekapcsolódjanak, ugyanakkor továbbra is akut probléma a polgármesteri hivatalok szintjén a környezetvédelmi referensek hiánya. Ezen problémákon kívül a polgármesterek nem veszik komolyan a 2015 tavaszán életbe lépő jogszabályt, mely a kötelező szelektív hulladékgyűjtésről szól. A találkozó végén Eugeniu Avram kormánybiztos elrendelte, hogy szeptember elején újabb tájékoztató jellegű találkozóra hívják a megye polgármestereit, ugyanakkor a megyében tevékenykedő hulladékgyűjtő cégek képviselőivel is tárgyalóasztalhoz ülnek majd a szelektív hulladékgyűjtés témakörében.

Sógor Beáta

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...