Október 6-a — kicsit másképp
Utoljára módositva: 2019-10-08 14:14:52

„A nevelő szerepe olyan, mint a színházi rendezőé: valósággal ‘megrendezi’ a gyermek életkörülményeit, miközben ő maga ‘láthatatlan’ marad. Olyan helyzeteket, szituációkat kell teremtenie, amelyek segítségével a növendék életre szóló tapasztalatot szerezhet. Így válik tanítójává a könyvek helyett maga az élet…” (Rousseau)

Ebből a megfontolásból gondoltuk úgy magyartanárként és osztályfőnökökként, hogy a legmegfelelőbb tanulási lehetőség diákjaink — a 6. C és a 8. C osztályok — számára, ha bejárjuk azokat a helyszíneket, ahol íróink, költőink születtek és alkottak, illetve vértanúink életüket adták a hazáért. Így felkerekedtünk, s Világos felé vettük az irányt, hogy felkeressük október 6-a alkalmából az aradi vértanúk kivégzésének helyszínét. Mintha az időjárás is tudta volna, hogy szomorú pillanatok helyszínére tartunk, elkezdte hullatni könnyeit. Ám amikor a Bohus-kastélyhoz értünk, ahol a tábornokok a fegyverletétel mellett állapodtak meg, s véget vetettek az 1848–49-es forradalomnak, az eső is megállt a meghatódottságtól. Az eseményeket, illetve a vértanúk legenda szerinti utolsó mondatait felidézve helyeztük el iskolánk — a Rákóczi Ferenc Általános Iskola — koszorúját annál az obeliszknél, amelynek helyén egykor a bitófák álltak. Már számtalanszor bemutattuk az október 6-ai eseményeket ünnepi műsor keretén belül az iskolában, zászlót készítettünk az aradi vértanúk képeivel, a legmaradandóbb élményeknek mégis ezek a pillanatok számítanak, amikor kegyelettel emlékezünk azokra, akik az életüket adták a szabadságért.

Másnap aztán Nagyszalonta felé vettük az irányt, ahol Arany János született, aki annak a Petőfinek volt a legjobb barátja, akin Haynau tábornok nem tudott bosszút állni az 1848–49-es forradalomban való aktív részvételéért. A Csonka-toronyban tett látogatásunk során megtekinthettük mindazt a tárgyi emléket, amiről az iskolában tanulunk, s amikről hallva később is rögtön elénk tárul majd az átélt élmény.

Nem maradhatott ki azonban tanulmányi kirándulásunkból a Nagyváradon található Ady Endre és társai szoborcsoport sem, akinek költészetével a középiskolában fognak megismerkedni diákjaink, főként a mostani nyolcadikosok.

Fantasztikus és megható élményekkel gazdagodva, valamint azzal a tudattal, hogy méltóképpen emlékeztünk meg az aradi vértanúkról, tértünk haza Szatmárra kétnapos kirándulásunkból.

 

Rus Annamária és Tivadar Melinda magyartanárnők, valamint Ritli Emese földrajztanárnő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adományozni ünnepekkor?
Igen, ilyenkor mindig nagyobb hangsúlyt fektetek az adományozásra.
Előfordul, hogy valamely felhívás kapcsán én is adományozok
Ugyanúgy adományzok egész évben
Nem adományozok se ünnepekkor, se máskor
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 13.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...