Október 6-a — kicsit másképp
Utoljára módositva: 2019-10-08 14:14:52

„A nevelő szerepe olyan, mint a színházi rendezőé: valósággal ‘megrendezi’ a gyermek életkörülményeit, miközben ő maga ‘láthatatlan’ marad. Olyan helyzeteket, szituációkat kell teremtenie, amelyek segítségével a növendék életre szóló tapasztalatot szerezhet. Így válik tanítójává a könyvek helyett maga az élet…” (Rousseau)

Ebből a megfontolásból gondoltuk úgy magyartanárként és osztályfőnökökként, hogy a legmegfelelőbb tanulási lehetőség diákjaink — a 6. C és a 8. C osztályok — számára, ha bejárjuk azokat a helyszíneket, ahol íróink, költőink születtek és alkottak, illetve vértanúink életüket adták a hazáért. Így felkerekedtünk, s Világos felé vettük az irányt, hogy felkeressük október 6-a alkalmából az aradi vértanúk kivégzésének helyszínét. Mintha az időjárás is tudta volna, hogy szomorú pillanatok helyszínére tartunk, elkezdte hullatni könnyeit. Ám amikor a Bohus-kastélyhoz értünk, ahol a tábornokok a fegyverletétel mellett állapodtak meg, s véget vetettek az 1848–49-es forradalomnak, az eső is megállt a meghatódottságtól. Az eseményeket, illetve a vértanúk legenda szerinti utolsó mondatait felidézve helyeztük el iskolánk — a Rákóczi Ferenc Általános Iskola — koszorúját annál az obeliszknél, amelynek helyén egykor a bitófák álltak. Már számtalanszor bemutattuk az október 6-ai eseményeket ünnepi műsor keretén belül az iskolában, zászlót készítettünk az aradi vértanúk képeivel, a legmaradandóbb élményeknek mégis ezek a pillanatok számítanak, amikor kegyelettel emlékezünk azokra, akik az életüket adták a szabadságért.

Másnap aztán Nagyszalonta felé vettük az irányt, ahol Arany János született, aki annak a Petőfinek volt a legjobb barátja, akin Haynau tábornok nem tudott bosszút állni az 1848–49-es forradalomban való aktív részvételéért. A Csonka-toronyban tett látogatásunk során megtekinthettük mindazt a tárgyi emléket, amiről az iskolában tanulunk, s amikről hallva később is rögtön elénk tárul majd az átélt élmény.

Nem maradhatott ki azonban tanulmányi kirándulásunkból a Nagyváradon található Ady Endre és társai szoborcsoport sem, akinek költészetével a középiskolában fognak megismerkedni diákjaink, főként a mostani nyolcadikosok.

Fantasztikus és megható élményekkel gazdagodva, valamint azzal a tudattal, hogy méltóképpen emlékeztünk meg az aradi vértanúkról, tértünk haza Szatmárra kétnapos kirándulásunkból.

 

Rus Annamária és Tivadar Melinda magyartanárnők, valamint Ritli Emese földrajztanárnő

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 7.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...