Október a csemeteültetés időszaka
Utoljára módositva: 2014-10-22 09:20:08

Gyümölcsfacsemetékből és különböző bokrokból is nagy a választék mostanában a piacon, előbbi oltványok darabja egységesen tizenöt lejbe kerül. Lehet kapni „előrecsomagolt” és még érintetlen gyökérzettel rendelkező szatmárhegyi csemetefajtákat is.

 

A különböző gyümölcsfák ültetésének optimális időpontja az október, ennek megfelelően a szatmárnémeti nagypiacon is megjelentek a csemeték. Az egyik árusnál Fehér megyéből származó csemetéket lehetett vásárolni egységes, 15 lejes áron, köztük volt alma, körte, cseresznye, meggy, szilva, barack, nektarin, dió, birsalma egyaránt — egyeseknek több fajtáját is lehetett kapni. „Minden csemete oltott, a faiskola garantálja a minőséget” — jegyezte meg az elárusító a becsomagolt gyökerű csemetékről, amelyen a majdani gyümölcs képe is szerepel, a származási hellyel együtt, egyfajta zárjegyként.

Megjelentek a gyümölcs- és tujacsemeték a nagypiacon

A piac egyik oldalának kerítésénél ebben az időszakban mindig ott sorakoznak a csemeték, nincs ez másként most sem, a szatmárhegyi Burján Sándornál is megtalálható a cseresznye, meggy, körte, kajszibarack, nemesbarack, szilva, alma, nektarin, dió, birsalma, mindegyik oltvány, és egyesekből többfajta is kapható darabonként 15 lejes áron, de ha valaki többet vesz, akkor 12-13 lejért is megkaphatja darabját. „Adnám én olcsóbban is, de nagyon gyenge a piac, az utóbbi éveket figyelembe véve, eddig most a legkevesebb a vásárló, reméljük, később nagyobb lesz a kereslet. Pedig ez a hónap a legkedvezőbb az ültetésre, de még így is sokan megkérdezik, hogy nem korai-e még ültetni” — mondta érdeklődésünkre Burján Sándor, aki faiskolájában 8 éve foglalkozik facsemeték nevelésével, és az ezen a téren esetleg tapasztalatlan csemetevásárlónak tanácsokkal is szolgál, és meg is metszi az oltványt.

Csomagolt gyökerű, zárjegyes csemete is kapható

A gazdálkodó felesége 20 méterrel arrább különböző bokrokat árul 3–15 lej közötti áron, fajtától függően, itt megtalálható ribizli, köszméte, áfonya, málna, füge, valamint szőlővessző is, de kapható a goji-bokor is, melynek gyümölcse a goji-bogyó, más néven lícium, amely vitaminok, ásványi anyagok, poliszacharidok, aminosavak és telítetlen zsírsavak hatalmas mennyiségét tartalmazza. A hagyományosan Kínában és Mongóliában termesztett, a somhoz hasonló apró, piros bogyó kilójáért 100 lejt is elkérnek, tehát nem rossz befektetés a termesztése. A gyümölcsfák és bokrok mellett különböző fajtájú és néha különleges formájú tujacsemeték is kaphatók, magasságtól függően 22 és 40 lej közötti áron, amint az elárusító elmondta, Szatmárnémetiben saját faiskolájában 14 éve foglalkozik ezzel, és a minőség garantált.

 

Ültetési tanácsok

 

Bár a gyümölcsfák ültetésére a tavasz is alkalmas, de az őszi időpont az optimális, mivel ekkor a gyümölcsfák gyökere regenerálódásnak indul, sőt növekedni is kezd. Ezért a tavaszi fölmelegedéskor lépéselőnyben van az ősszel ültetett csemete a tavasszal ültetett társaihoz képest. Ezenkívül előny még, hogy a tél folyamán a fa tövéhez rakott föld kellőképpen a gyökerekhez tapad. Amint a hőmérséklet 0 C-fok alá süllyed, nem szabad ültetni, -3 C-fokon a gyökerek már sérülnek a hidegtől. Akkora gödröt kell ásni, melyben a gyökér kényelmesen elfér, de a megvásárolt gyümölcsfa még nem alkalmas az azonnali ültetésre, ugyanis a kiszedés során a gyökérzet zúzódik, horzsolódik, így ezeket a sérüléseket el kell távolítani. A metszésnek nem az a célja, hogy alaposan meg legyen kurtítva a gyökér, hanem hogy a sérült végeket eltávolítsuk, minél kisebb sebet ejtsünk és egyenes vágást, metszlapot hozzunk létre, ami azután könnyen gyógyul. A hosszú egészséges gyökerekből kb. 1 centimétert kell visszavágni. Az így előkészített oltványok gyökerét célszerű agyagból és vízből készített sűrű keverékbe mártani. A gödörből kiásott földhöz adhatunk némi érlelt istállótrágyát vagy jó minőségű komposztot is, de fontos, hogy ez soha ne érintkezzen a gyökérrel közvetlenül, mert kiégeti a gyümölcsfát.

Ezután tegyünk pár lapát termőföldet a gödörbe a növény köré, majd jó alaposan iszapoljuk be a talajt, majd végül töltsük vissza az összes földet, kissé tapossuk le a talajt a növény körül, majd ismét öntözzük meg jó alaposan. Az ültetés során figyeljünk arra, hogy a fán látható oltás helye mindig a föld felett legyen. Ősszel ajánlatos a fa tövének felkupacolása, hogy megóvjuk a gyökérzetet az esetleges fagyástól.

 

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bohém rapszódia
Ma, 18:30
A Bohém rapszódia a Queen zenéjének és a banda rendkívüli énekesének kirobbanó története. Freddie Mercury fittyet hányt a sztereotípiákra és ellenszegült a konvencióknak, így vált belőle a világ egyik legkedveltebb zenésze. Tanúi lehetünk a zenekar üstökösszerű felemelkedésének meghatározó dalaik és forradalmi hangzásuk révén, Mercury féktelen életvitelének a bandára gyakorolt hatásainak, és dicső visszatérésüknek a Live Aiden, ahol a már súlyos betegséggel küzdő Mercuryval az élen a rocktörténe
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Legendás állatok - Grindelwald bűntettei
Ma, 21:00
Göthe Salmander (Eddie Redmayne) szerencsére nem változik. Most is ugyanaz a kétballábas, nagy tudású varázsló, aki él-hal a legendás állatokért, és mindent megtesz értük, akár a Roxfortban jár, akár a világ más, egzotikus tájain. A varázslények iránti rajongása azonban ismét újabb kalandba sodorja: ezúttal régi szerelme, Leta Lestrange is felbukkan, de mellette vannak az első részben megismert barátai, a két csinos varázslónő, a legilimentor Queenie (Alison Sudol) és az auror Propentina (Kather
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 21.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...