Olimpiai érmes az úszóversenyen
Utoljára módositva: 2013-12-22 16:34:20

Anca Pătrăşcoiu, Stela Pura, Iuliu Foller, dr. Tudor Stăncioiu a 80-as években mérvadó nevek voltak a romániai úszó sportágban. Ők ott voltak a Select –uszodában szervezett Karácsony Kupán.

Stela Pura és Anca Pătrăşcoiu adták át a díjakat

Anca Pătrăşcoiu, az első romániai olimpiai érmes úszó (1984, Los Angeles, 200 méter hát, bronzérem) is jelen volt az első szatmárnémeti úszóversenyen, a Karácsony Kupán. A nagybányai születésű, de a Bukaresti Dinamonál edzősködő egykori klasszis sportoló örömmel fogadta a szatmári szervezők meghívását, szerinte hazánkban is már jó úton van ez a sportág, így néhány éven belül nemzetközileg is elismert úszókat nevelhetnek. „Sajnos nagy a szakadék, mivel az elmúlt években el volt hanyagolva ez a sportág, ezért a következő években ne is várjunk nagy eredményeket a vizes versenyszámokban. Most sok gyerek úszik, sokat kell foglalkozni velük, hogy megmaradjanak ebben a sportágban, támogatni kell őket és szerintem 8–10 éven belül ismét izgulhatunk majd romániai úszóért nagy nemzetközi versenyeken” – vélte Pătrăşcoiu.

Az 1987-es strasbourgi Európa–bajnokságon ezüst– és kétszeres bronzérmes Stela Pura is tiszteletét tette a megmérettetésen, aki több mint tíz versenyszámban hazai rekordokat őriz még a 80–as évektől. „Nagyon örülök annak, hogy végre Szatmárnémetiben is rendeznek egy úszóversenyt. Van egy olyan érzésem, hogy az itteniek összetévesztették a strandon való úszást a versenyszerű úszással. Pedig volt szatmárnémeti érmes, akik kénytelenek voltak más városnak hozni a dicsőséget” – mondta a 42 éves egykori sportoló, utalva Foller Iuliu teljesítményére, aki a 80-as években, 15 évesen már felnőtt bajnokságot nyert, junior Balkán–bajnok lett, 200 méter mellúszásban felállított hazai rekordja pedig 27 évig élt, alig három évvel ezelőtt sikerült megdönteni azt. Ezeket a dicsőséges eredményeket „természetesen” a nagybányai egyesületnek. „Sajnos Szatmárnémetiben nem volt lehetőségem ezt a sportot űzni. A Szamoson kellett edzek” – tette hozzá Foller, aki vasárnap főszerepet vállalt a Karácsony Kupa szervezésében.

A bírók sorában foglalt helyet egy újabb egykori bajnoki úszó, dr. Tudor Stăncioiu, aki évek óta Szatmárnémetiben él, most végre részt vállalhatott egy hazai verseny szervezésében is. „Fantasztikus volt a szervezés, ez a 25 métere medence pedig megfelel hasonló tornák szervezésére” – mondta Stăncioiu.

Márkus Tibor, a Szatmárnémeti Úszás Fejlesztéséért Egyesület vezetője lapunknak elmondta, a verseny zökkenőmentesen zajlott mindazok ellenére, hogy először, tapasztalatlanul szerveztek úszótornát. A szatmáriak mellett tordai, kolozsvári, nagyváradi, nagybányai és debreceni sportolók is érkeztek, a legfiatalabb konkurens 5 és fél éves, a legidősebb 17 éves volt. „Szeretnénk, hogy megszerettessük a gyerekekkel ezt a sportot. A régiónkban mindenütt támogatva van az úszás, Szabolcs–Szatmár–Beregben, Magyarország legszegényebb megyéjében pedig minden kis faluban van egy uszoda” – mondta Márkus, aki köszönetet mond a Szatmár Megyei Kisiparosok Kamarájának, a Szatmárnémeti Román–Német Vállalkozók Egyesületének, a Technosam kft.-nek, a Grenenergy-nek, a Gama&Gamának, a szatmárudvari csokoládégyárnak, a szülőknek, illetve a szatmárnémeti uszoda üzemeltetőjének, Mircea Popnak, ők támogatták az I. Karácsony Kupa szervezését. Összesen mintegy 1500 euró gyűlt össze szponzorálásokból, ebből fedezték a szervezési költségeket.

A vasárnapi verseny megnyitóján jelen volt Dorel Coica polgármester is, remélhetően ez az első lépés, hogy a helyi önkormányzat ne csak szóban, tettlegesen is támogassa az úszó sportot. A megnyitót követően a gyerekek versenyeit rendezték, délután pedig a felnőttek „masters” megmérettetése zajlott. Az eredményekről egy másik cikkünkben számolunk be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:05
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. július 20.
Ha kikérik a véleményét valamiben, alaposan fontolja meg a válaszát, mert szavának sokkal nagyobb súlya lesz az illető számára, mint azt gondolná!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 20.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...