Olimpiai érmes az úszóversenyen
Utoljára módositva: 2013-12-22 16:34:20

Anca Pătrăşcoiu, Stela Pura, Iuliu Foller, dr. Tudor Stăncioiu a 80-as években mérvadó nevek voltak a romániai úszó sportágban. Ők ott voltak a Select –uszodában szervezett Karácsony Kupán.

Stela Pura és Anca Pătrăşcoiu adták át a díjakat

Anca Pătrăşcoiu, az első romániai olimpiai érmes úszó (1984, Los Angeles, 200 méter hát, bronzérem) is jelen volt az első szatmárnémeti úszóversenyen, a Karácsony Kupán. A nagybányai születésű, de a Bukaresti Dinamonál edzősködő egykori klasszis sportoló örömmel fogadta a szatmári szervezők meghívását, szerinte hazánkban is már jó úton van ez a sportág, így néhány éven belül nemzetközileg is elismert úszókat nevelhetnek. „Sajnos nagy a szakadék, mivel az elmúlt években el volt hanyagolva ez a sportág, ezért a következő években ne is várjunk nagy eredményeket a vizes versenyszámokban. Most sok gyerek úszik, sokat kell foglalkozni velük, hogy megmaradjanak ebben a sportágban, támogatni kell őket és szerintem 8–10 éven belül ismét izgulhatunk majd romániai úszóért nagy nemzetközi versenyeken” – vélte Pătrăşcoiu.

Az 1987-es strasbourgi Európa–bajnokságon ezüst– és kétszeres bronzérmes Stela Pura is tiszteletét tette a megmérettetésen, aki több mint tíz versenyszámban hazai rekordokat őriz még a 80–as évektől. „Nagyon örülök annak, hogy végre Szatmárnémetiben is rendeznek egy úszóversenyt. Van egy olyan érzésem, hogy az itteniek összetévesztették a strandon való úszást a versenyszerű úszással. Pedig volt szatmárnémeti érmes, akik kénytelenek voltak más városnak hozni a dicsőséget” – mondta a 42 éves egykori sportoló, utalva Foller Iuliu teljesítményére, aki a 80-as években, 15 évesen már felnőtt bajnokságot nyert, junior Balkán–bajnok lett, 200 méter mellúszásban felállított hazai rekordja pedig 27 évig élt, alig három évvel ezelőtt sikerült megdönteni azt. Ezeket a dicsőséges eredményeket „természetesen” a nagybányai egyesületnek. „Sajnos Szatmárnémetiben nem volt lehetőségem ezt a sportot űzni. A Szamoson kellett edzek” – tette hozzá Foller, aki vasárnap főszerepet vállalt a Karácsony Kupa szervezésében.

A bírók sorában foglalt helyet egy újabb egykori bajnoki úszó, dr. Tudor Stăncioiu, aki évek óta Szatmárnémetiben él, most végre részt vállalhatott egy hazai verseny szervezésében is. „Fantasztikus volt a szervezés, ez a 25 métere medence pedig megfelel hasonló tornák szervezésére” – mondta Stăncioiu.

Márkus Tibor, a Szatmárnémeti Úszás Fejlesztéséért Egyesület vezetője lapunknak elmondta, a verseny zökkenőmentesen zajlott mindazok ellenére, hogy először, tapasztalatlanul szerveztek úszótornát. A szatmáriak mellett tordai, kolozsvári, nagyváradi, nagybányai és debreceni sportolók is érkeztek, a legfiatalabb konkurens 5 és fél éves, a legidősebb 17 éves volt. „Szeretnénk, hogy megszerettessük a gyerekekkel ezt a sportot. A régiónkban mindenütt támogatva van az úszás, Szabolcs–Szatmár–Beregben, Magyarország legszegényebb megyéjében pedig minden kis faluban van egy uszoda” – mondta Márkus, aki köszönetet mond a Szatmár Megyei Kisiparosok Kamarájának, a Szatmárnémeti Román–Német Vállalkozók Egyesületének, a Technosam kft.-nek, a Grenenergy-nek, a Gama&Gamának, a szatmárudvari csokoládégyárnak, a szülőknek, illetve a szatmárnémeti uszoda üzemeltetőjének, Mircea Popnak, ők támogatták az I. Karácsony Kupa szervezését. Összesen mintegy 1500 euró gyűlt össze szponzorálásokból, ebből fedezték a szervezési költségeket.

A vasárnapi verseny megnyitóján jelen volt Dorel Coica polgármester is, remélhetően ez az első lépés, hogy a helyi önkormányzat ne csak szóban, tettlegesen is támogassa az úszó sportot. A megnyitót követően a gyerekek versenyeit rendezték, délután pedig a felnőttek „masters” megmérettetése zajlott. Az eredményekről egy másik cikkünkben számolunk be.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 25.
A Mars a Szűz jegyében áll. Jelentőségteljes nap elébe néz. Végre felkínálkozik a várva várt lehetőség, közeleg az idő, amikor válthat, és valami új dologba kezdhet. Döntsön megfontoltan!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. szeptember 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...