Ölt a nyugat-nílusi vírus
Utoljára módositva: 2019-07-27 08:32:10

Eddig két idős személy fertőződött meg Romániában a nyugat-nílusi vírussal — közölte a közegészségügyi hatóság. Egy Călăraşi megyei, 80 év fölötti nő belehalt a megbetegedés szövődményeibe.

Eddig két személy fertőződött meg Romániában a nyugat-nílusi vírussal, az egyikük elhunyt — közölte az Országos Közegészségügyi Hatóság. Múlt héten egy Galac megyei idős férfi betegedett meg egy fertőzött szúnyog csípése nyomán, ezen a héten pedig egy Călăraşi megyei, 80 éven felüli idős nő — utóbbi pedig belehalt a megbetegedés szövődményeibe.

A nyugat-nílusi vírus madarakról terjed madarakra szúnyogok közvetítésével, így marad fenn a természetben. Az emberek és a lovak a szúnyogcsípések által szintén megfertőződhetnek és megbetegedhetnek, de fertőző forrásként nem szolgálnak, mivel a vírus csak kis mértékben szaporodik fel a vérükben, onnan a csípőszúnyog nem tudja felvenni azt. A legtöbb, embert érintő fertőzés tünetmentesen zajlik. A fertőzött személyek néhány százalékánál 3–14 nap lappangási idő után enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek: láz, fejfájás, izomfájdalom, amelyhez bőrkiütések társulhatnak. A betegek tünetei többnyire 3–6 nap alatt maguktól elmúlnak. Súlyos esetekben idegrendszeri tünetek lépnek fel agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás formájában, amely a leggyakrabban idős embereket érint. A súlyos esetek kórházi ellátást igényelnek. A betegeknél csak tüneti kezelést lehet alkalmazni, nincs specifikus gyógymódja a betegségnek.

Legyünk elővigyázatosak!

Az ország bizonyos területei folyóink, tavaink környezetében, az ártéren fejlődő szúnyogok miatt fokozott szúnyogártalomnak vannak kitéve. Vannak olyan szúnyogfajok, amelyek lárvái a különböző tárgyakban megülő esővízben fejlődnek, ilyen szúnyogok pedig az ország minden településén előfordulnak a tavaktól, folyóktól, mocsaraktól függetlenül. A szúnyoglárvák számára alkalmas vízgyülemek többnyire magánterületen, kertekben, esetleg üzemi területeken találhatók, ezért nincs lehetőség arra, hogy a kártevőirtók célzottan elpusztíthassák a szúnyoglárvákat. Bár a földi és légi kémiai szúnyogirtás a kifejlett szúnyogok nagy részét elpusztítja, a szúnyoglárvákból kikelő rovarok akár napokon belül pótolhatják az elpusztított vérszívókat.

A szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek a megszüntetése nyújt megoldást a kis vízgyülemekben fejlődő szúnyogfajok ellen, ezt magánterületen a tulajdonos, a terület használója/kezelője tudja elvégezni. Ez nem igényel különösebb anyagi ráfordítást és vegyszerhasználatot, a környezetre nézve nem káros. Az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) ajánlásai is a vízgyülemek felszámolását javasolják elsődleges módszerként.

Magánemberként leginkább úgy tehetünk a szúnyogok ellen, ha megszüntetjük otthonunkban azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik, de a munkahelyen is oda kell figyelni. A nemzetközi kutatások szerint egyes iparágak képviselői kedveznek a szúnyogok terjedésének és elszaporodásának, ilyenek többek között az autóalkatrésszel, autóbontással foglalkozó telephelyek, kertészetek, hulladéklerakók, valamint minden olyan munkahely, ahol az esővíz felfogására szolgáló vagy alkalmas tárgyak vannak. A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet.

Zárt térben a legfontosabb a nyílászárók felszerelése szúnyoghálóval, amely biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldás. Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal pusztíthatjuk el őket. Ami pedig a szabadban töltött időt illeti, ha a szúnyogok nagy számban vannak jelen, akkor bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket használhatunk.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Downton Abbey
Ma, 20:30
Ősszel a világszerte méltán híres és kedvelt DOWNTON ABBEY sorozat világában játszódó nagyszabású mozifilm kerül a közönség elé. A Crawley család és a szolgálatukban álló elszánt személyzet a Downton birtok fennállásának legfontosabb pillanatára készülődik. Az angol király és királyné látogatásának hírére felbolydul az egész ház, botrányok, románcok, intrikák kezdenek kibontakozni, és az események olyan fordulatot vesznek, hogy hirtelen egész Downton jövője forog kockán… A filmet a sorozat alkot
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e az országban zajló politikai eseményeket?
Természetesen, a csapból is ez folyik
Persze, követem és egyetértek a tüntetőkkel
Dragnea és a Dăncilă-kormány mondjon le!
Nem érdekel egyáltalán a politika
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. szeptember 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók 4–6 pohárhoz: 50 dkg sárgabarack, 25 dkg zabkeksz, 2 dl habtejszín, porcukor, 2 csomag vaníliás cukor, őrölt fahéj. ...