Ölt a nyugat-nílusi vírus
Utoljára módositva: 2019-07-27 08:32:10

Eddig két idős személy fertőződött meg Romániában a nyugat-nílusi vírussal — közölte a közegészségügyi hatóság. Egy Călăraşi megyei, 80 év fölötti nő belehalt a megbetegedés szövődményeibe.

Eddig két személy fertőződött meg Romániában a nyugat-nílusi vírussal, az egyikük elhunyt — közölte az Országos Közegészségügyi Hatóság. Múlt héten egy Galac megyei idős férfi betegedett meg egy fertőzött szúnyog csípése nyomán, ezen a héten pedig egy Călăraşi megyei, 80 éven felüli idős nő — utóbbi pedig belehalt a megbetegedés szövődményeibe.

A nyugat-nílusi vírus madarakról terjed madarakra szúnyogok közvetítésével, így marad fenn a természetben. Az emberek és a lovak a szúnyogcsípések által szintén megfertőződhetnek és megbetegedhetnek, de fertőző forrásként nem szolgálnak, mivel a vírus csak kis mértékben szaporodik fel a vérükben, onnan a csípőszúnyog nem tudja felvenni azt. A legtöbb, embert érintő fertőzés tünetmentesen zajlik. A fertőzött személyek néhány százalékánál 3–14 nap lappangási idő után enyhe, influenzaszerű tünetek jelentkeznek: láz, fejfájás, izomfájdalom, amelyhez bőrkiütések társulhatnak. A betegek tünetei többnyire 3–6 nap alatt maguktól elmúlnak. Súlyos esetekben idegrendszeri tünetek lépnek fel agyvelőgyulladás, agyhártyagyulladás formájában, amely a leggyakrabban idős embereket érint. A súlyos esetek kórházi ellátást igényelnek. A betegeknél csak tüneti kezelést lehet alkalmazni, nincs specifikus gyógymódja a betegségnek.

Legyünk elővigyázatosak!

Az ország bizonyos területei folyóink, tavaink környezetében, az ártéren fejlődő szúnyogok miatt fokozott szúnyogártalomnak vannak kitéve. Vannak olyan szúnyogfajok, amelyek lárvái a különböző tárgyakban megülő esővízben fejlődnek, ilyen szúnyogok pedig az ország minden településén előfordulnak a tavaktól, folyóktól, mocsaraktól függetlenül. A szúnyoglárvák számára alkalmas vízgyülemek többnyire magánterületen, kertekben, esetleg üzemi területeken találhatók, ezért nincs lehetőség arra, hogy a kártevőirtók célzottan elpusztíthassák a szúnyoglárvákat. Bár a földi és légi kémiai szúnyogirtás a kifejlett szúnyogok nagy részét elpusztítja, a szúnyoglárvákból kikelő rovarok akár napokon belül pótolhatják az elpusztított vérszívókat.

A szúnyoglárvák tenyészőhelyeinek a megszüntetése nyújt megoldást a kis vízgyülemekben fejlődő szúnyogfajok ellen, ezt magánterületen a tulajdonos, a terület használója/kezelője tudja elvégezni. Ez nem igényel különösebb anyagi ráfordítást és vegyszerhasználatot, a környezetre nézve nem káros. Az Európai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (ECDC) ajánlásai is a vízgyülemek felszámolását javasolják elsődleges módszerként.

Magánemberként leginkább úgy tehetünk a szúnyogok ellen, ha megszüntetjük otthonunkban azokat a vízgyűjtőket, amelyek a szúnyogok szaporodását segítik, de a munkahelyen is oda kell figyelni. A nemzetközi kutatások szerint egyes iparágak képviselői kedveznek a szúnyogok terjedésének és elszaporodásának, ilyenek többek között az autóalkatrésszel, autóbontással foglalkozó telephelyek, kertészetek, hulladéklerakók, valamint minden olyan munkahely, ahol az esővíz felfogására szolgáló vagy alkalmas tárgyak vannak. A nyári hőmérséklet mellett akár egy hét alatt kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. Néhány deciliter vízben több száz szúnyog fejlődhet.

Zárt térben a legfontosabb a nyílászárók felszerelése szúnyoghálóval, amely biztos, hosszú távú és vegyszermentes megoldás. Ha szúnyogok jutottak a lakásba, szúnyogirtó párologtatóval vagy aeroszollal pusztíthatjuk el őket. Ami pedig a szabadban töltött időt illeti, ha a szúnyogok nagy számban vannak jelen, akkor bőrre kenhető, fújható rovarriasztó szereket használhatunk.

Bumbuluţ Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó kertes ház főúton, 25 méteres utcafronttal, 35...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. november 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók a húsgolyóhoz: 1 db vöröshagyma (kisebb), 2 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 50 dkg darált sertéscomb, 1 db ...