Ombudsman: az állampolgárok egészséghez való joga sérül
Utoljára módositva: 2020-02-20 09:27:33

Alkotmányossági kifogást emelt a nép ügyvédje az ellen a sürgősségi kormányrendelet ellen, amelynek értelmében a páciensek magánkórházakban is igénybe vehetik az országos egészségügyi programok keretében nyújtott szolgáltatásokat — közölte az Agerpres hírügynökség.

A nép ügyvédje szerint az egészségügyi reformról szóló 2006/95-ös törvényt módosító, 2020/25-ös sürgősségi kormányrendelet szembemegy az alkotmány előírásaival, és „súlyosan sérti a román állampolgárok egészséghez való jogát”.
A beadványban leszögezik, hogy a rendelet kezdeményezői elmulasztottak jóváhagyást kérni a technikai támogatást nyújtó minisztériumközi bizottságtól — bár ez a törvény által előírt kötelezettségük lett volna, mivel a jogszabály a sürgősségi ellátásra is kitér —, ennélfogva a teljes rendelet alkotmányellenes — állítják.
Hangsúlyozzák továbbá, hogy a jogszabály polgári jogokat és szabadságokat érint, márpedig az alkotmány tiltja ilyen rendeletek kiadását, ugyanakkor nem jelölik meg, hogy milyen rendkívüli helyzet indokolta a sürgősségi rendelet elfogadását.
A nép ügyvédje szerint a 2020/25-ös sürgősségi kormányrendelet sérti az egészség védelméhez és az állami egészségügyi intézményekben való ellátáshoz való jogot.
„Amennyiben az állami alapok nagy része a magánszektorhoz kerül, közép- és hosszú távon ez az állami egészségügyi rendszer fokozott elszegényedéséhez fog vezetni” — nyomatékosítja.
A beadványban arra is rávilágítanak, hogy ez esetben nem korrektek a versenyfeltételek, mivel az állami szolgáltatónak különféle törvényi és adminisztrációs kötelezettségei vannak. „A magánszektor például saját maga állította szabályok szerint szerzi be a különféle anyagokat és gyógyszereket, számára nem kötelező betartani a közbeszerzésekre vonatkozó törvényt, míg az állami szektor köteles alávetni magát a közbeszerzési törvényben előírt eljárásoknak” — hangoztatják.
A nép ügyvédje azt is kifogásolja, hogy a 2020/25-ös sürgősségi kormányrendelet „liberalizálja a sürgősségi ellátást”. Ez nagy paradigmaváltást jelent, amely nem vihető végbe széles körű konzultáció nélkül — teszi még hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 5.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...