Önerőből is dolgoznak Szatmárhegyen
Utoljára módositva: 2014-09-22 10:56:08

Még ebben az esztendőben több mint három kilométer utat aszfaltoznak le és öntenek járdát is Szatmárhegyen, ahol az önkormányzat munkacsoportja is végez közhasznú munkálatokat.

 

Szűcs Szabolcs szatmárhegyi polgármester

A szatmárhegyi tanács legutóbbi ülésén jóváhagyták a részteleki utca leaszfaltozását, ezt 1700 méteren végzik majd el, és beletartozik az út, valamint a járda is. Emellett ebben az esztendőben még három utcát szeretnének aszfaltozni, a morgóhegyit, a csillaghegyit és a mezőhegyit, összesen 1400 méteren. „Mindezeket a munkálatokat saját anyagi forrásainkból fedezzük” — jegyezte meg Szűcs Szabolcs polgármester.

A község elöljárója elmondta, hogy hamarosan egy soron kívüli tanácsülést is tartanak, ezen 450 ezer lej elköltéséről kell majd dönteniük. Ezért az összegért korábban egy buldóexkavátort és egy traktort vásároltak a LEADER-pályázaton keresztül, és most a pénzt visszakapták. „Vannak kifizetetlen számláink, ezeket most rendeznénk, a megmaradó összeget pedig a tervek szerint egy tartalékalapba helyezzük, és jövőre aszfaltozásra költjük el” — mondta a község vezetője.

A hivatal a pénzből még törleszti a vásárolt szemetesautó árából fennmaradt összeget is. A járművel egyébként a korábbi egy alkalom helyett már havonta kétszer szállítják el a lakosságtól a szemetet. Ezt a munkát önerőből végzik, ugyanis a helyi tanács alakított egy kft.-t, melynek munkacsoportja 7-8 emberből áll, akik közhasznú munkákat végeznek, így nincs szükség külső cégekre. A csoport már 550 méteren öntött járdát, és a közeljövőben két utcában a kanalizálást is bővítik, Meddesen pedig 6 kilométer vízhálózatot építenek ki.

A vízhálózattal kapcsolatos egy nagy volumenű terv is, ugyanis szeretnék kicserélni a mintegy 40 kilométernyi vezeték csöveit, egységesen polietilénre. „A községben 1976 óta létezik vezetékes víz, és az egyes bővítések során mindig másfajta csöveket fektettek le, amelyek már kezdenek elavulni. Ez a munka nagyon sokba kerülne, ezért várjuk az uniós pályázati kiírásokat” — jegyezte meg a polgármester, aki még egy hamarosan kezdődő munkálatot említett meg, az előcseri részen és a részteleki utcán két új transzformátort szerelnek fel.

Szatmárheggyel kapcsolatban elmaradhatatlan a hagyományos szüreti bál, ennek már kitűzték az időpontját is, a mulatság október 18-án, szombaton lesz.

 

 

Egy helyen az orvosi rendelő és a patika

 

Az orvosi rendelő épületében gyógyszertár is található

A község egészségügyi ellátását érintve a polgármester elmondta, az orvosi rendelőben délelőtt és délután is van rendelés, Szatmárról két orvos (Ruba Călin, Strucă Sergiu) jár ki, akiket két helybeli asszisztens (Mindák Aliz, Szilágyi Judit) segít munkájukban. A betegeknek nem kell sokat fáradniuk azért sem, hogy kiváltsák az orvos által esetleg felírt gyógyszereket, ugyanis a rendelővel egy épületben működik néhány éve egy patika is, amelybe a polgármesteri hivatal támogatásával tavaly bevezették a központi fűtést is, így amint Szűcs megjegyezte „emberibb körülmények között” fogadhatják a pácienseket. „A kisebb orvosi gondokat meg lehet oldani helyben is, nem kell mindjárt Szatmárra szaladni vagy onnan orvosságot hozatni, sőt újabban két gyógyszertár is működik” — jegyezte meg a polgármester. A rendelővel egy épületben lévő patikába be is néztük, Szilágyi Laura és Nojea Camelia gyógyszerésznők elmondták, naponta átlagosan 30 személy is megfordul valamilyen gyógyszerért, főleg a krónikus betegségekre valót keresik. Elmondásuk szerint minden korosztály számára rendelkeznek gyógyszerekkel, vitaminokkal, természetes készítményekkel. „Nagyon ritka, hogy ne legyen valamilyen kért gyógyszer, de ha ez megtörténik is, akkor másnap már oda tudjuk adni a betegnek” — jegyezte meg a szolgálatos gyógyszerész, aki szerint ezért is tekintik úgy őket, mint a községi patika.

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Gyakorlattal rendelkező sofőrt keresünk nyergesvontatóra, uniós munkára, egygazdás,...
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Thor: Ragnarök
Ma, 16:45
A Marvel Studios új filmjében Thort pörölyétől megfosztva bebörtönzik az univerzum túlsó felén. Az idővel versenyt futva próbál visszajutni Asgardba, és megállítani a Ragnarököt; egy háborút, ami otthonának pusztulásával és az asgardi civilizáció eltűnésével járhat, és amit egy mindenható új ellenség, a könyörtelen Hela idézett elő. Először azonban túl kell élnie egy halálos gladiátorviadalt, amelyben ellenfele korábbi szövetségese és szintén a Bosszúállók tagja: a hihetetlen Hulk!
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Elek György könyvbemutató
Ma, 17:00
Lélek és test hálószobája című könyv bemutatója.
pin Szatmári Római Katolikus Püspöki Hivatal

Helyfoglalás
Megjött apuci 2
Ma, 19:20
Brad (Will Ferrell) és Dusty (Mark Wahlberg) elérték a lehetetlent: barátok és apatársak lettek. Minden simán megy, amíg Dusty régi motoros, macsó faterja, Kurt (Mel Gibson) és Brad ultraérzékeny és érzelmes apja, Don (John Lithgow) meg nem érkeznek a karácsonyi ünnepekre. Kurtnak feltett szándéka, hogy éket verjen Dusty és Brad közé. Vajon a fiúk össze tudnak-e dolgozni, hogy bebizonyítsák Kurtnak, hogy működik a modern nevelésük, és sikerül összehozniuk a nagy családi karácsonyt? A nagysikerű
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
Bluescore
Ma, 20:00
Koncert
Club Poesis

Helyfoglalás
Az igazság ligája
Ma, 21:05
Bruce Wayne tudja, hogy nem vonulhat vissza. A világnak szüksége van rá, és a hozzá hasonlókra, mert különben védtelen. Új szövetségese, Diane Prince segítségével csapatot toboroz. Ehhez hasonló nem történt még soha: Batman és Wonder Woman mellé felsorakozik egy csapat metahumán: Aquaman, Cyborg és Flash. És amikor végre összefognak, rá kell jönniük, hogy talán még az ő egyesített erejük is kevés. Lassúak voltak. A Földet fenyegető katasztrófa már nagyon közel jár, és elképesztő hatalommal bír.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e adventi koszorút készíteni?
Igen, minden évben közösen készítünk adventi koszorút
Nem készítek, inkább megveszem az üzletből
Megvan tavalyról ezért nem készítek/vásárolok újat
Nincs adventi koszorúnk
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. november 23.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...