Önerőből is dolgoznak Szatmárhegyen
Utoljára módositva: 2014-09-22 10:56:08

Még ebben az esztendőben több mint három kilométer utat aszfaltoznak le és öntenek járdát is Szatmárhegyen, ahol az önkormányzat munkacsoportja is végez közhasznú munkálatokat.

 

Szűcs Szabolcs szatmárhegyi polgármester

A szatmárhegyi tanács legutóbbi ülésén jóváhagyták a részteleki utca leaszfaltozását, ezt 1700 méteren végzik majd el, és beletartozik az út, valamint a járda is. Emellett ebben az esztendőben még három utcát szeretnének aszfaltozni, a morgóhegyit, a csillaghegyit és a mezőhegyit, összesen 1400 méteren. „Mindezeket a munkálatokat saját anyagi forrásainkból fedezzük” — jegyezte meg Szűcs Szabolcs polgármester.

A község elöljárója elmondta, hogy hamarosan egy soron kívüli tanácsülést is tartanak, ezen 450 ezer lej elköltéséről kell majd dönteniük. Ezért az összegért korábban egy buldóexkavátort és egy traktort vásároltak a LEADER-pályázaton keresztül, és most a pénzt visszakapták. „Vannak kifizetetlen számláink, ezeket most rendeznénk, a megmaradó összeget pedig a tervek szerint egy tartalékalapba helyezzük, és jövőre aszfaltozásra költjük el” — mondta a község vezetője.

A hivatal a pénzből még törleszti a vásárolt szemetesautó árából fennmaradt összeget is. A járművel egyébként a korábbi egy alkalom helyett már havonta kétszer szállítják el a lakosságtól a szemetet. Ezt a munkát önerőből végzik, ugyanis a helyi tanács alakított egy kft.-t, melynek munkacsoportja 7-8 emberből áll, akik közhasznú munkákat végeznek, így nincs szükség külső cégekre. A csoport már 550 méteren öntött járdát, és a közeljövőben két utcában a kanalizálást is bővítik, Meddesen pedig 6 kilométer vízhálózatot építenek ki.

A vízhálózattal kapcsolatos egy nagy volumenű terv is, ugyanis szeretnék kicserélni a mintegy 40 kilométernyi vezeték csöveit, egységesen polietilénre. „A községben 1976 óta létezik vezetékes víz, és az egyes bővítések során mindig másfajta csöveket fektettek le, amelyek már kezdenek elavulni. Ez a munka nagyon sokba kerülne, ezért várjuk az uniós pályázati kiírásokat” — jegyezte meg a polgármester, aki még egy hamarosan kezdődő munkálatot említett meg, az előcseri részen és a részteleki utcán két új transzformátort szerelnek fel.

Szatmárheggyel kapcsolatban elmaradhatatlan a hagyományos szüreti bál, ennek már kitűzték az időpontját is, a mulatság október 18-án, szombaton lesz.

 

 

Egy helyen az orvosi rendelő és a patika

 

Az orvosi rendelő épületében gyógyszertár is található

A község egészségügyi ellátását érintve a polgármester elmondta, az orvosi rendelőben délelőtt és délután is van rendelés, Szatmárról két orvos (Ruba Călin, Strucă Sergiu) jár ki, akiket két helybeli asszisztens (Mindák Aliz, Szilágyi Judit) segít munkájukban. A betegeknek nem kell sokat fáradniuk azért sem, hogy kiváltsák az orvos által esetleg felírt gyógyszereket, ugyanis a rendelővel egy épületben működik néhány éve egy patika is, amelybe a polgármesteri hivatal támogatásával tavaly bevezették a központi fűtést is, így amint Szűcs megjegyezte „emberibb körülmények között” fogadhatják a pácienseket. „A kisebb orvosi gondokat meg lehet oldani helyben is, nem kell mindjárt Szatmárra szaladni vagy onnan orvosságot hozatni, sőt újabban két gyógyszertár is működik” — jegyezte meg a polgármester. A rendelővel egy épületben lévő patikába be is néztük, Szilágyi Laura és Nojea Camelia gyógyszerésznők elmondták, naponta átlagosan 30 személy is megfordul valamilyen gyógyszerért, főleg a krónikus betegségekre valót keresik. Elmondásuk szerint minden korosztály számára rendelkeznek gyógyszerekkel, vitaminokkal, természetes készítményekkel. „Nagyon ritka, hogy ne legyen valamilyen kért gyógyszer, de ha ez megtörténik is, akkor másnap már oda tudjuk adni a betegnek” — jegyezte meg a szolgálatos gyógyszerész, aki szerint ezért is tekintik úgy őket, mint a községi patika.

 

Romász János

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ház
Eladó ház Nagykároly központjában. Telefon: 0722521126.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Gringo
Ma, 18:40
jóhiszemű és becsületes jenki, Harold Soyinka (David Oyelowo) látszólag egy zökkenőmentes üzleti útra indul Mexikóba. De ami a határon túl vár rá, az a legvadabb rémálmait is felülmúlja: hirtelen egy drogkartell és a kábítószer-ellenes ügyosztály kereszttüzében találja magát, és mire rádöbben, hogy sunyi kollégái bepalizták, a törvénytisztelő állampolgárból körözött bűnözővé válik. A világ egyik legveszélyesebb helyén mindenre elszánt gengszterek és morális dilemmával küzdő zsoldosok eszén kell
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Tomb Raider
Ma, 20:40
A rettenthetetlen, független fiatal nő, Lara Croft kislány volt még, mikor édesapja, a különc kalandor nyomtalanul eltűnt. Most, 21 évesen, csak él bele a világba; East London nem túl bizalomgerjesztő utcáit rója biciklis futárként, miközben alig telik neki lakbérre, és alig ér oda időben a főiskolai előadásokra. Mindenáron a saját lábán kíván megállni, így nem hajlandó átvenni apja cégbirodalmának irányítását, ahogy az is szent meggyőződése, hogy Lord Croft még él. Hét év eltelte és a tényekkel
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Miért várod már a tavaszt?
A szabadtéri programok miatt
A melegebb időjárás miatt
A tovább tartó nappalok miatt
Végre sportolhatok a szabadban
Az ébredező természet miatt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. március 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db hagyma, 1 db karfiol, 2 db burgonya, 5 dkg vaj, 7 dl zöldségleves-alaplé, 1 db bagett, ...