Önkéntes európai fiatalok segítenek a tavalyi földrengés sújtotta olaszországi régiók újjáépítésében
Utoljára módositva: 2017-08-17 15:14:57

Az Európai Szolidaritási Testület önkénteseinek első csoportja csütörtökön megkezdte tevékenységét az olaszországi Norciában, bekapcsolódva a már zajló helyreállítási munkálatokba, amelyek célja, hogy újjáépítsék a tavalyi súlyos földrengésekben megrongálódott helyi közösségi létesítményeket – közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

Az Európai Szolidaritási Testület tizenhat fiatal önkéntesének feladata, hogy segítséget nyújtsanak a tavalyi földrengésekben súlyosan megrongálódott történelmi épületek – köztük a Szent Benedek-székesegyház és bencés kolostor – rekonstrukciójában.

Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős uniós biztos elmondta: “Noha még egy év sem telt el azóta, hogy Jean-Claude Juncker bizottsági elnök bejelentette az Európai Szolidaritási Testület létrehozását, a kezdeményezés már működik, és segítséget nyújt a rászorulóknak. (…) Erőfeszítéseik révén ezek a fiatalok hidat építenek Európa múltja és jövője között is, ami egyúttal jelentős hozzájárulás a kulturális örökség jövőre meghirdetett európai évéhez is.”

A tájékoztatás szerint a Norciában önkéntesként közreműködő fiatalok Ausztriából, Franciaországból, Görögországból, Magyarországról, Portugáliából és Spanyolországból érkeztek. Az Európai Szolidaritási Testület három projektet választott ki a földrengés sújtotta olaszországi régiókban: egyikük a norciai, amelyben ez a tizenhat fiatal részt vesz. Szeptemberben az Európai Szolidaritási Testület további tagjai csatlakoznak a másik két kezdeményezéshez, melyeket az Arci Culture Solidari elnevezésű szervezet, illetve a pescarai önkormányzat szervez. 2020-ig az Európai Szolidaritási Testület összesen 230 tagja fog segítséget nyújtani a földrengések sújtotta olasz közösségeknek, és erre az időszakra 790 ezer eurót különítettek el a munkálatok támogatására.

Norciát és környékét 2016. augusztus 24-én rázta meg súlyos földrengés, amely közel 300 ember halálát okozta, és jelentősen megrongálta a környék településeit. Norcia városából nem jelentettek halálesetet a földrengés nyomán, ugyanakkor sokaknak el kellett hagyniuk az otthonukat. 2016. október 30-án újabb nagy erejű földrengés rázta meg a várost, tovább súlyosbítva az addig kialakult helyzetet.

Idén júniusban az Európai Bizottság az Európai Unió Szolidaritási Alapjából – melynek ez idáig Olaszország a legnagyobb kedvezményezettje – 1,2 milliárd eurós (mintegy 370 milliárd forint) támogatásra tett javaslatot, ami az alap történetében a valaha mozgósított legnagyobb összeg.

Az Európai Szolidaritási Testület 2016. december elején kezdte meg működését, azóta több mint 34 ezer fiatal csatlakozott hozzá. Keretében a tervek szerint nemcsak önkéntes vagy szakmai munkára, illetve gyakornoki tevékenységre nyílik lehetőség, hanem arra is, hogy saját szolidaritási projektet hozzanak létre, illetve hogy csapatként jelentkezzenek önkéntes munkára.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit szólsz a 2018-as világbajnokság eredményéhez?
Várható volt, megérdemeltem nyertek a franciák
A horvátok jobbak voltak
Mindegy volt, ki nyeri
Nem néztem a VB-t
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. július 17.)


  KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...