Önkénteseket vár a vérközpont
Utoljára módositva: 2018-08-31 12:45:30

A nyári hónapokban megcsappant a véradási kedv: míg az őszi-téli szezonban akár 1100 donor is jutott egy hónapra, addig a meleg időszakban alig havi 800 önkéntese volt a vérközpontnak.

„A nyári időszakban csökkent a véradók száma megyeközpontunkban, átlagosan 800 személy keresi fel egy hónapban intézményünket, míg a jobb hónapokban akár 1100 személy is be szokott térni hozzánk. Jelenleg több vércsoportból is hiány van, úgymint az A2, Rh-negatív és Rh-pozitív, valamint az AB4, Rh-negatív — ezekre lenne most a legnagyobb szükségünk” — magyarázta megkeresésünkre dr. Doina Crişan, a vérközpont igazgatója. Egy átlagos hétköznapon közel harmincöt-negyven véradó keresi fel a megyeszékhely vérközpontját, de mindig nagyon örülnek az újabb és újabb önkénteseknek.

„A feltételek továbbra sem változtak: mindenki adhat vért, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, és még nincs 65 éves. Az ötven évet betöltött, első ízben vért adó személyek esetében viszont háziorvosi ajánlás szükséges. Nem adhatnak vért hepatitiszes, szifiliszes, tüdőbeteg, szívbeteg, magas vérnyomásban szenvedő lakosok, és ugyancsak nem adhatnak vért szoptató anyák” — tette hozzá az igazgatónő.

Egy alkalommal 450 milliliter vért vesznek az önkéntesektől az európai normáknak megfelelően. A véradóknak jár hét darab ebédjegy, egy szabadnap a véradás napján, valamint egy átfogó vérvizsgálat.

A véradás általában 5–10 percet vesz igénybe, kivételt csak az első ízben vért adók képeznek. Az ő esetükben 2–3 órát is igénybe vesz a procedúra, hiszen először meghatározzák a vércsoportjukat, majd orvosi vizsgálatoknak vetik alá őket. Ha pedig mindent rendben találtak, megfelelő az önkéntes a véradáshoz, akkor legközelebb már valóban nagyon rövid idő alatt lehet vért adni.

A véradás előtt lehet enni, sőt, kell, de lehetőleg ne zsíros, nehéz ételt. Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot igyon a donor. Ha nem evett, akkor néhány darab kekszet is célszerű enni.

Szatmárnémetiben minden munkanapon 7.45 és 9 óra között a Károlyi út 26. szám alatt várják a véradókat.

 

Bumbuluţ Krisztina

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...