Önkéntesként Madagaszkáron: Benyovszky Móric, Madagaszkár magyar királya (ötödik rész)
Utoljára módositva: 2013-01-15 09:54:18

(2012. október 16.)

Benyovszky Móric utca Antsirabe-ban

Bár Madagaszkár nagyon távolinak tűnik, magyar vonatkozás itt is akad. Már a 18.században járt erre magyar, mégpedig egy kiemelkedő világutazó, felfedező, gyarmatosító, író és kalandor, Benyovszky Móric gróf. A gazdag nemesi családból származó Benyovszky a mai Szlovákia területén található Verbón született 1746-ban. Kalandos életútja száműzetésekből a francia hadseregig, és Lengyelországon, Oroszországon, Makaón és Amerikán keresztül Madagaszkár egzotikus szigetéig vezetett. Még James Cook és Jean-François de La Pérouse előtt első európaiként hajózott a Csendes-óceán északi részén.

Karrierje Ausztriában indul, ahol részt vesz a hétéves háborúban az osztrák hadsereg tisztjeként, de innen száműzik, majd 1764-ben már Lengyelországban találjuk, ahol az oroszok elleni lázadásban vesz részt az ország felszabadítása érdekében. Az oroszok elfogják és Kamcsatkára száműzik, de innen megszökik. Makaón és Japánon át behajózza a Csendes-óceán északi részét, majd Franciaországba érkezik. Itt köt ismeretséget Benjamin Franklinnel és Kasmierz Pulanskival, majd Amerikába hajózik, és harcol az amerikai függetlenségi háborúban. Franciaországba visszatérve felajánlja szolgálatait a királynak, XV. Lajosnak, és megemlíti Madagaszkár gyarmatosításának tervét.

1773-ban Madagaszkárra indul francia megbízásból. 1774-ben Louisbourg település (a mai Maroantsetra területe) megalapításával gyarmatosítja az országot. Meghódítja és egyesíti az itt élő törzseket, amelyek 1776-ban Ampansacabe-nak, vagyis királyuknak választják. Rövid, 40 évig tartó élete nagyrészt Madagaszkárhoz kötődik, és itt veszíti életét 1786-ban, az Ile de France (a mai Mauritius) francia kormányzójával vívott csatában. Családi életéről kevés biztosat tudni. 1768-ban veszi feleségül Hönsch Anna Zsuzsannát Lengyelországban. Különböző kutatások 3, 4, illetve 5 gyermekéről is beszélnek, a legújabbak szerint Benyovszky grófnak összesen 5 gyermeke született.

Benyovszky Móric utca a fővárosban

Európában mind a magyarok, mind a szlovákok magukénak vallják. Benyovszky legendás alakja írókat, költőket és zeneszerzőket is megihletett. Életéről egy opera (Albert Franz Doppler: Benyovszky), színdarab (August Friedrich Ferdinand von Kotzebue: Benyowsky gróf vagy a kamcsatkai összeesküvés), játékfilm (Vivát Benyovszky), könyvek (Miroslav Musil: A madagaszkári napló, Michal Kocák: Benyovszky Móric), versek (Juliusz Słowacki: Beniowski) is születtek, Szlovákiában pénzérmét adtak ki születésének 250. évfordulója alkalmából.

Benyovszky emlékét Madagaszkáron több utcanév, emléktábla és szobor őrzi. Aki Antsirabe-ba látogat, a központban, a Grand Avenue-vel párhuzamosan találja meg a Benyovszky utcát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál fesztiválokra járni?
Igen, mert ott baráti társasággal bulizhatunk.
Nem, legfennebb néhány koncertre látogatok csak ki a barátokkal.
Már év elején megtervezzük, hogy milyen fesztiválokon veszünk részt.
Jobban szeretem a családi programokat.
Fesztiválok helyett a pihenést helyezem előtérbe.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. július 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...