Önkéntesként Madagaszkáron: Benyovszky Móric, Madagaszkár magyar királya (ötödik rész)
Utoljára módositva: 2013-01-15 09:54:18

(2012. október 16.)

Benyovszky Móric utca Antsirabe-ban

Bár Madagaszkár nagyon távolinak tűnik, magyar vonatkozás itt is akad. Már a 18.században járt erre magyar, mégpedig egy kiemelkedő világutazó, felfedező, gyarmatosító, író és kalandor, Benyovszky Móric gróf. A gazdag nemesi családból származó Benyovszky a mai Szlovákia területén található Verbón született 1746-ban. Kalandos életútja száműzetésekből a francia hadseregig, és Lengyelországon, Oroszországon, Makaón és Amerikán keresztül Madagaszkár egzotikus szigetéig vezetett. Még James Cook és Jean-François de La Pérouse előtt első európaiként hajózott a Csendes-óceán északi részén.

Karrierje Ausztriában indul, ahol részt vesz a hétéves háborúban az osztrák hadsereg tisztjeként, de innen száműzik, majd 1764-ben már Lengyelországban találjuk, ahol az oroszok elleni lázadásban vesz részt az ország felszabadítása érdekében. Az oroszok elfogják és Kamcsatkára száműzik, de innen megszökik. Makaón és Japánon át behajózza a Csendes-óceán északi részét, majd Franciaországba érkezik. Itt köt ismeretséget Benjamin Franklinnel és Kasmierz Pulanskival, majd Amerikába hajózik, és harcol az amerikai függetlenségi háborúban. Franciaországba visszatérve felajánlja szolgálatait a királynak, XV. Lajosnak, és megemlíti Madagaszkár gyarmatosításának tervét.

1773-ban Madagaszkárra indul francia megbízásból. 1774-ben Louisbourg település (a mai Maroantsetra területe) megalapításával gyarmatosítja az országot. Meghódítja és egyesíti az itt élő törzseket, amelyek 1776-ban Ampansacabe-nak, vagyis királyuknak választják. Rövid, 40 évig tartó élete nagyrészt Madagaszkárhoz kötődik, és itt veszíti életét 1786-ban, az Ile de France (a mai Mauritius) francia kormányzójával vívott csatában. Családi életéről kevés biztosat tudni. 1768-ban veszi feleségül Hönsch Anna Zsuzsannát Lengyelországban. Különböző kutatások 3, 4, illetve 5 gyermekéről is beszélnek, a legújabbak szerint Benyovszky grófnak összesen 5 gyermeke született.

Benyovszky Móric utca a fővárosban

Európában mind a magyarok, mind a szlovákok magukénak vallják. Benyovszky legendás alakja írókat, költőket és zeneszerzőket is megihletett. Életéről egy opera (Albert Franz Doppler: Benyovszky), színdarab (August Friedrich Ferdinand von Kotzebue: Benyowsky gróf vagy a kamcsatkai összeesküvés), játékfilm (Vivát Benyovszky), könyvek (Miroslav Musil: A madagaszkári napló, Michal Kocák: Benyovszky Móric), versek (Juliusz Słowacki: Beniowski) is születtek, Szlovákiában pénzérmét adtak ki születésének 250. évfordulója alkalmából.

Benyovszky emlékét Madagaszkáron több utcanév, emléktábla és szobor őrzi. Aki Antsirabe-ba látogat, a központban, a Grand Avenue-vel párhuzamosan találja meg a Benyovszky utcát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 18.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...