×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON

Onkológussal bővül a szakértőik sora

2020.03.11 - 13:29
Megosztas :
 • Onkológussal bővül a szakértőik sora

  Onkológussal bővül Szatmárnémeti egyik legnépszerűbb magán-járóbetegellátója, a West Medica Klinika kiváló szakembercsapata.

  Fiatal szatmári szakemberrel bővül a megyeközponti West Medica Klinika szakértői csapata: dr. Costică Adrian Costin onkológussal. A szakember a megyeközponti Mihai Eminescu Főgimnázium tanulója volt, majd a kolozsvári Iuliu Haţieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen szerzett általános orvosi oklevelet. Ezt követően a kolozsvári Prof. Dr. Ion Chiricuţă Onkológiai Intézetben végezte el az onkológiai rezidensképzést, eközben pedig onkológiai klinikai kutatásban is részt vett, ugyanakkor elvégezte a brassói Transilvania Egyetem palliatív gondozás mesteri képzését. A fiatal szakember 2017 óta dolgozik a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház onkológiai osztályán, mostantól pedig a West Medica Klinika járóbeteg-rendelőjében is fogadja a hozzá forduló lakosokat.

  Az onkológia a jó- és rosszindulatú daganatok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozó orvostudományi szakág, amely számos speciális szakirányból áll, mivel a daganatok szinte valamennyi szervet érinthetik a testben. A daganatos megbetegedések bizonyos típusai — például bőr- és emlőrák — önvizsgálattal is felismerhetők, ám a szűrővizsgálatoknak kiemelkedő jelentőségük van abban, hogy a betegségek még panaszmentes állapotban felismerhetők és ezáltal gyógyíthatók legyenek.

  Figyelemfelkeltő helyi tünetek — például csomó, vérzés — vagy szisztémás panaszok — fogyás, étvágytalanság — esetén mindenképp orvoshoz kell fordulni. Az orvosi és a laboratóriumi vizsgálat, valamint a diagnosztikus képalkotó eljárások felderíthetik a kóros eltéréseket.

  Onkológushoz kell fordulni, ha önvizsgálat vagy szűrés során elváltozást, csomót észlelünk, érdemes akkor is kikérni a szakember véleményét, ha szeretnénk másodvéleményt kérni, illetve ha a családban volt daganatos beteg, és kivizsgáltatnánk magunkat, szűrésen vennénk részt.

  A vizsgálat során a szakember elbeszélget a hozzá forduló pácienssel az alapvető családi adatokról, családi és egyéni kórelőzményekről, kikérdezi a konkrét panaszokról, ha már vannak orvosi leletek, eredmények, azokat is áttekinti, valamint fizikai vizsgálatot végez.

  Ha csomót vagy aggasztó elváltozást észlelt, ne halogassa a konzultációt, hiszen az egészsége a tét. Előjegyzést kérni személyesen a klinika székhelyén, Szatmárnémetiben, a Károlyi út 3. szám alatt, illetve telefonon, a 0261.769.725-ös, 0361.409.222-es és 0745.572.099-es számokon lehet.

  Cookie