Online telekkönyvi kivonat
Utoljára módositva: 2017-08-18 15:11:53

Nem kell már sorban állni telekkönyvi kivonatért, az epay.ancpi.ro internetes címen online is kikérhető az okmány, amelyik egyes esetekben akár azonnal is a kérvényező rendelkezésére áll.

A szatmárnémeti, avasfelsőfalui vagy nagykárolyi kataszteri hivatalok felkeresése és sorban állás nélkül is kikérhető a telekkönyvi kivonat, az elektronikus okmányért húsz lejt kell fizetni, és ha a telek már szerepel az elektronikus regiszterben, azt azonnal ki is állítja a rendszer. A klasszikus módon, a kataszteri hivatalok ügyfélablakánál kért kivonat szintén húsz lejbe kerül, tájékoztatta lapunkat Monica Prodan Ardelean, a szatmári kataszteri hivatal igazgatója; ez két nap alatt kerül kiadásra, aki pedig azonnal hozzá szeretne jutni, százlejes adminisztratív költséggel számolhat, ezért aki teheti, válassza az elektronikus telekkönyvi kivonatot.

A rendszer elfogadható módon működik, az igénylőnek névvel, e-mail-címmel és a megszokottnál összetettebb jelszóval kell regisztrálnia, adatai elektronikus postaládáján keresztül történő visszaigazolása után pedig már ki is tölthető az igénylési űrlap. Sajnos ahhoz, hogy azonnal megkapja ezt az igénylő, tudnia kellene, hogy a hat számjegyből álló, az utóbbi években szerzett telekkönyvi szám már azt jelenti, hogy az adott ingatlan szerepel az elektronikus nyilvántartásban; és ahhoz, hogy ezt azonnal megkapja, és ne kelljen másnapig várnia, körülbelül ennyi az átlagos átfutási ideje a kivonat elektronikus úton történő kibocsátásának. Amennyiben hatjegyű telekkönyvi száma van az ingatlannak, akkor az adatok megadásakor ugyanezt a számot kell írnia a kérelmezőnek a telekkönyvi számot és a kataszteri számot kérő rubrikába is. Prodan Ardelean szerint ezt kevesen tudják, de a gyorsaság érdekében érdemes odafigyelni.

Főleg ügyvédek, építészek és közjegyzők élnek az online kérvényezési lehetőséggel, de folyamatosan nő az okmányt online kikérő magánszemélyek száma is, júliusban 115 kérvényt tart számon a szerver. A hivatal igazgatója elmondta, hogy az online kiadott telekkönyvi kivonatot minden hatóság elfogadja akkor is, ha nincs rajta pecsét és aláírás. Az internetes úton kiadott kivonatok érvényességi idejét az azokon szereplő azonosító segítségével le is tudják ellenőrizni, ugyancsak interneten. A telekkönyvi adatok nyilvánosak, telekkönyvi szám és kataszteri azonosító birtokában ilyet leendő vásárló is kikérhet, ha le akarja ellenőrizni az ingatlan telekkönyvi helyzetét.

 

 

Princz Csaba

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Várod már a tavaszt?
Természetesen várom
Várom, de még messze van
Máris tavasz?
Nem szeretem a tavaszt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. február 20.
Ha tudja, hogy mik a gyenge pontjai és érzi is, hogy jó lenne ezekben előrelépni, tudatosan menjen az olyan helyzetek elé, amelyek erősítik.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. február 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 25 dkg csicseriborsó, 1 l zöldségleves-alaplé, 2 db burgonya, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, só, bors, ...