Önmagát tartja el Mezőfény község
Utoljára módositva: 2015-03-18 12:20:06

Mezőfény sok más községhez hasonlóan 1,5 millió lejt kapott a büdzséleosztáskor, ez az összeg töredéke a helyi adókból és illetékekből származó bevételnek. Önfenntartásra kell berendezkedni.

 

Fényi Lőrinc

Mezőfény község ebben az évben valójában nem kapott semmit a költségvetés-leosztáskor — tájékoztatott Fényi Lőrinc polgármester. — Az az 1,5 millió lej, amit kaptunk, a saját bevételünkből van. A mi községünk sohasem volt elkényeztetve. Nálunk a cégek rendszeresen befizetik a kötelező járulékaikat, a lakosság szintén, három-négy százalék kivételével. Nem volt könnyű dolga Heinrich Mihály egykori polgármesternek kijárni azt, hogy a Polipol cég, amelyik nyolcszáz embert foglalkoztat, ide telepedjen.

Mezőfénynek 1200 hektár szántóföldje volt.

A tanács úgy határozott, hogy ebben az évben nem szervez közösségi rendezvényeket, mert a rendelkezésre álló pénzt az utcák aszfaltozására fordítják. A víz-, gáz- és csatornahálózat kiépült a községben, most már az utcákat kellene rendbe tenni. Ezt még ebben az évben szeretnék befejezni. Készül egy pályázat a mezei utak rendbetételére. A későbbi tervek között szerepel a negyvenéves ivóvízhálózat felújítása is, ugyanis még mindig a régi azbesztcsövek vannak használatban. A szakemberek szerint erre nem sok esély van, mert nem könnyű finanszírozást találni rá.

 

Kultúra, hagyományőrzés

 

Végre sikerült egy tájházat létrehozni, amihez évek óta gyűjtik a régi tárgyakat. Ez egy olyan terület, amelyen csak a fiatalok bevonásával lehet eredményeket elérni. Érdekeltté kellene tenni őket, hogy tartsák szívügyüknek elődeik kultúrájának a megismerését — jegyezte meg a polgármester. A községvezetés bármilyen kezdeményezést támogat, amivel a fiatalok is rokonszenveznek. Van egy gyermek néptánccsoport Kozma János irányításával, ez jól működik, jó lenne, ha a középiskolások is alakítanának egy hagyományőrző csoportot. A fiatalokat azonban többnyire csak a diszkó érdekli.

De ennél is nagyobb gond az, hogy egyre kevesebb a fiatal. Az előkészítő osztályban a jövő tanévben tizennégy gyerek lesz, az első osztályban tizenöt, de egyre kevesebb gyerek születik. A fiatal házasok közül többen itt maradnak, de sokan elmennek Németországba.

 

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szelektíven gyűjtöd-e a szemetet?
Igen, mindig figyelek arra, hogy lehetőségeim szerint külön gyűjtsem a hulladékot
A háztartási hulladékot nem gyűjtöm szelektíven, de az elektronikai cikkeket külön szoktam leadni
Legfeljebb a papírt, műanyagot gyűjtöm külön
Nem gyűjtöm szelektíven a szemetet, hiszen a kukákban úgyis összekeverednek a hulladékok tapasztalataim szerint
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 26.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...