Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
Utoljára módositva: 2018-03-22 15:37:02

Ami színtelen, szagtalan, íztelen és átlátszó, arról a kisiskolás is tudja már, hogy az a víz, vagyis a H2O. Öntsünk azonban tiszta vizet a pohárba, és valljuk be férfiasan, hogy Földünknek e legnagyobb mennyiségű ásványát (és egyúttal kőzetét is) bizony távolról sem ismerjük eléggé. Például, hogy bár mindenütt H2O a víz, mégis mindenhol más és más, mert a molekuláris rendezettségétől függően lehet igen magas, de nagyon alacsony is a biológiai értéke. Újabban azt tudhattuk meg, hogy a víz molekuláris szerkezetében tárolja, majd közvetíti az üzeneteket, a rezgéseket, a nyugtató zenét, a szeretetet, akár gyógyító hatással is, a sértő hangok, a hangzavarok, a durvaságok tárolásával viszont egészségkárosító is lehet (Masaru Emoto: A víz üzenetei). Az az ismeret is újdonság, hogy Földünkön már a keletkezésekor is volt víz, mert az eddigi tudományos álláspont szerint az csak több százmillió év múlva jelent meg bolygónkon. Nagyon elgondolkodtató, hogy a Teremtés könyvében mindig is az állt, hogy Isten rögtön a föld után megteremtette a vizeket.

A víznek sok apró kis titka is van, egynéhányért a tudósok csak vakarják a fejüket. A víz az egyetlen ásvány a Földön, amelyik mind a három halmazállapotban megtalálható, megfagyva 9%-kal nagyobb a tömege, ami nagyon szokatlan, gőzzé válva viszont 1750-szer lesz nagyobb. A hidrogén és az oxigén elegye a durranógáz, ezért bizonyos hőfokon a víz is robbanhat. Adott nyomáson a víz -48 fokig nem fagy meg, a jég viszont -120 fokon elfolyósodik. Gravitáció ide vagy oda, a növényekben felfelé folyik a víz. A jégre kitett meleg víz hamarabb megfagy, mint mellette a hideg, ez az Mpemba-paradoxon.

A Föld felületének 71%-át víz borítja, ami borzasztó nagy mennyiség, ezért aztán a bolygónkon ő az úr, gondoljunk csak a vízözönre, a szökőárakra vagy az árvizekre; Petőfi szavaival élve: „Habár fölül a gálya,/ s alul a víznek árja,/ azért a víz az úr! A vizeknek csak 2,5%-a édesvíz, és csak 0,30%-a alkalmas közvetlen ivóvíz-kitermelésre, ezért a világ már most nagy ivóvízgondban van, sajnos a sós vizekből egyelőre nem készül ivóvíz. Egymilliárd embernek nincs is ivóvize, kétmilliárd pedig szennyezett vizet iszik, ennek következtében több mint négymillió ember hal meg évente. Közeleg az idő, mikor a Miatyánk a „mindennapi kenyerünket és ivóvizünket add meg nekünk ma” szövegű könyörgéssé fog módosulni, míg mások az újabb vízfakasztó Mózes eljövetelére várnak majd. A világ ivóvíztartalékainak 25%-a Kanadában van, szerencsés egy ország. Az ajánlott személyi, napi vízszükséglet 50 liter lenne, de az USA-ban például napi 500, Magyarországon pedig 100 liter a fogyasztás. Az egész világon a legnagyobb édesvízfogyasztó az ipar (20–22%), de főleg a mezőgazdaság (70–72%). Az ivóvíz-palackozás a Mammonnak is egyik kedvence, mert évi 80 milliárd dollárt hoz a konyhára.

Az ember issza a vizet teste szükségleteire, de azonkívül még sok egyébre is használja. Tisztálkodik benne, sportolásra használja vagy egyszerűen csak élvezkedik a közegében, ásványvizeket használ ivókúrákra és gyógyfürdőkre, de a szaunákban, a temazcalokban, a gőzfürdőkben és például a Kneipp-kúránál is a vízé a főszerep. Számosan nagyon előnyösnek tartják a vízben szülést és a mind jobban elterjedő csecsemőúsztatást. Nagy szerepe van a víznek egyházi szertartásoknál is, például a keresztségnél, a Jordán vizében vagy akárhol, a bemerítésnél, a Gangeszben történő megtisztulásnál, és erre még sok példa van. Ezek kapcsán keletkezhetett a „bort iszik és vizet prédikál” hangzatú népi bölcsesség is.

Víz nélkül nincs élet, és ez vonatkozik a testünkre is, minden sejt működési alapja a vizes közeg, és ezt rendszeres vízfogyasztással kell biztosítani. A szükséges napi mennyiség a testtömeg, a hőmérséklet, a mozgásmennyiség, az izzadás és a táplálkozás függvénye, s erre a legalkalmasabbak a szűrt csapvíz (aqua comunale), a nem koffeintartalmú teák vagy a nem tömény, enyhén lúgos ásványvizek, de semmiképp nem a szénsavas innivalók. Testünk víztartalma 70–71%, de az agyban, tüdőben, májban 80–85% is lehet, ezért az a mondás, hogy víz van a fejében, akár dicséret is lehet. Hogy szervezetünkben milyen hatalmas élettani jelentősége van a víznek, arra következzen most néhány példa a teljesség igénye nélkül. Testünkben a kellő mennyiségű víz jelenléte növeli az agy energiaszintjét és képességeit, csökkenti a stresszt, javítja a kedélyállapotot és a búskomorságot (nő a szerotonin mennyisége, több az oxigén), megelőzi az Alzheimer-kórt (ürül az alumínium) és elűzi a másnaposságot. Nem butaság, hogy a víztől is jó kedve van. A víz szépít, mert hidratálja a bőrt, karcsúsít, mert fokozza az anyagcserét, egy-két pohár víz megszüntetheti az éhségérzetet is. Rendben tartja a hőháztartást és a nyirokkeringést, szabályozza a vérnyomást és a szívműködést (ürül a nátrium), jó izomtónust biztosít, és megszüntetheti a lábikragörcsöket. Javítja az emésztést, mert több az emésztőnedv, megelőzheti a fekélyt, mert hígabb a gyomorsav. Javít az asztmán és az allergiákon, javítja a látást, erősíti az immunrendszert, és jól működik tőle a méregtelenítés is. Megelőzheti a vesekövet és a székrekedést, és így a rossz közérzetet okozó méreg-visszaszívódást is. Kellő nedvességtartalmat biztosít az ízületi porcogókban és a csigolyák közti porckorongokban, ami nagyon sok ízületi panaszt csökkenthet, de akár el is mulaszthat. Terheseknél a szervezet kellő folyadéktartalma hangsúlyosan magzatvédő.

A vízfogyasztás kapcsán tudni kell, hogy bizonyos helyzetekben, például hasmenés, hányás vagy bőséges izzadás esetén a szervezet ásványi sókat is veszít, s ha ilyenkor csak a vizet pótoljuk, súlyos „vízmérgezés” keletkezhet, halt már meg maratoni futó a verseny után elfogyasztott négy liter víztől. Szóval ilyenkor sót, sókat is kell fogyasztani.

Ha e sorokat elolvashatná az egykori költő, tömör filozófiáját most már valószínűleg úgy fogalmazná meg, hogy „Inni vagy nem inni, az itt a kérdés.”

 

Tisztelettel,

Dr. Zagyva Miklós

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
22 mérföld
Ma, 20:45
Egy külföldre kihelyezett elit CIA-ügynök (Mark Wahlberg) szigorúan titkos megbízást kap: egy rendőrtisztet kell kicsempésznie az országból, aki veszélyes információk birtokában van. A küldetés során mindössze 22 mérföldet kell megtenniük a reptérig, ahol különgép várja őket indulásra készen. Az odavezető út azonban koránt sem bizonyul simának: a taktikai egységnek korrupt rendőrökkel, profi bűnözőkkel és felfegyverzett helyiekkel is fel kell venniük a harcot, akik mind a titokzatos informátor k
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 18.
Ha megtudja, hogy egy korábbi nézeteltérése félreértésből adódott, azonnal tisztázza a helyzetet és hozza helyre a korábbi harmóniát.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. október 18.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...