Orbán Viktor meghátrált: még nem lesz internetadó
Utoljára módositva: 2014-10-31 17:06:40

Orbán Viktor pénteki, szokásos rádióinterjújában jelentette be: most, ebben a formában nem vezetik be az internetadót, jövő januárban nemzeti konzultációba kezdenek az internettel kapcsolatos kérdésekről.

Orbán Viktor jól döntött a politológusok szerint

Sokan teszik fel a kérdést: Orbán Viktor meghátrált? „Igen” – ad egyértelmű választ a Hír 24.hu kérdésére Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint a miniszterelnöknek nem is volt más választása a kialakult helyzetben. Ha makacsul ragaszkodik az eredeti elképzeléseihez, november 17-én még nagyobb tömeg vonulhatott volna az utcára – az pedig a mostaninál is nagyobb arcvesztéssel járt volna. „Így fogta ki a szelet az elégedetlenség vitorlájából” – állapítja meg. De mit jelent a visszalépés a miniszterelnök személyével és irányítási stílusával szimpatizálóknak? Az elemző szerint annyira nem sokat. A Fidesz törzsszavazói, körülbelül 2 millió ember úgy gondolja, hogy az irány alapvetően jó, csak porszemek kerültek a gépezetbe. „A törzsszavazók inkább azt kérdezik: miért nem mérte fel a kormány előzetesen a lehetséges következményeket, miért dobtak be 5-6 magyarázatot is? A professzionalizmus mögé került egy kis kérdőjel, egy egészen kicsike.” Szakács András, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa sem fél attól, hogy Orbán Viktor bejelentésének hatására tömegesen pártolnának el a Fidesztől szavazói, mégsem marad következmények nélkül a párttól szokatlan lépés. „Most bebizonyosodott, hogy a 24 éve tartó ötletalapú politizálás nem működőképes. Szakmai egyeztetés és a társadalom igényeinek, lehetőségeinek felmérése nélkül nem lehet jó döntést hozni. Az emberek egyszerűen lenyomják – ahogyan ezt is.”

Beismerheti egy politikus, egy párt, hogy rossz döntést hozott? Szakács András szerint igen és Orbán Viktor mai bejelentése sem fogja gyengíteni hatalmát. „Amit borzasztóan hiányolok az utóbbi 24 év politikai kultúrájából,az a hibák egyenes felvállalása. Ha rossz döntés születik, álljanak ki az emberek elé, kérjenek elnézést, ismerjék be a tévedést és kezdjenek el dolgozni egy jobb megoldáson. A mindenhatóság képét le kell rombolni.”

Orbán Viktor nem egy rendkívüli sajtótájékoztatón, szakmai stábbal jelentette be az adónem elnapolását és a januári konzultációt, hanem a Kossuth rádióban. Miért is? „Mert a miniszterelnök ezzel azt jelezte: nem kezeli kiemelt ügyként a történteket. A szokásos rádióműsorban egy szokásos szakpolitikai kérdésre válaszolt. Próbálja a kormányzást a rendes mederben tartani, nem akart súlyt adni ennek az ügynek” – állítja Szakács András, aki nincs egyedül a véleményével. Kiszelly Zoltán szintén amellett teszi le a voksát, hogy egy nagy dirrel-durral beharangozott sajtóesemény nem szolgálta volna a kormányzat céljait, ezért tette a miniszterelnök a rutin részévé a sokak által várt bejelentést: „Egy rendkívüli sajtótájékoztató szimbolikus kudarc lett volna. És ott kérdezni is lehet.” Orbán Viktor elmondta azt is, hogy „nemzeti konzultáció” indul majd az internettel kapcsolatban. Ennek felelőse – Kocsis Máté kommunikációs igazgató bejelentése szerint – Deutsch Tamás lesz. Közben a Százezren az internetadó ellen csoport közölte, hogy győzelemként értékelik a kormányfő bejelentését, de pénteken ismét demonstrálnak, jelezve: nem hátrálnak, az internet semmilyen megadóztatását nem tartják elfogadhatónak.

Csendes hátraarc, de hátraarc

Az internetadó bevezetése ellen október 26-án körülbelül néhány ezren gyűltek össze a József nádor téren, majd két nap múlva már 30-40 ezer ember követelte a teher visszavonását és közülük rengetegen Orbán Viktor lemondását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 17:25
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A legsötétebb óra
Ma, 19:25
Néhány nappal azelőtt, hogy Nagy-Britannia miniszterelnöke lett, Winston Churchill élete egyik legmeghatározóbb próbatétele elé került: megfontoljon egy kidolgozott békeszerződést a náci Németországgal, vagy határozottan kiálljon, és harcoljon az elveiért, a nemzet szabadságáért. A megállíthatatlan náci erők legázolták Nyugat-Európát, és az invázió veszélye a küszöbön állt; a közvélemény felkészületlen volt, a király szkeptikus, saját pártja pedig ellene szervezkedett. Churchill ilyen körülménye
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Gengszterzsaruk
Ma, 21:45
Los Angelesben, a bankrablások fővárosában a bűnözőknél csak a Nagy Nick (Gerard Butler) által vezetett rendőrségi elit akciócsoport tagjai, a "Regulátorok" könyörtelenebbek. Mikor Nick megtudja, hogy a hírhedt mestertolvaj, Merrimen élete legvakmerőbb rablására készül, zsarolással ráveszi a banda leggyengébb láncszemét, hogy legyen a rendőrség besúgója. Merriman merész akciók sorozatát hajtja végre, hogy előkészítse a lehetetlent: a szigorúan őrzött Központi Bank kirablását. Elindul a versenyfu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. január 21.)


  KONYHA
  Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...