Orbán Viktor meghátrált: még nem lesz internetadó
Utoljára módositva: 2014-10-31 17:06:40

Orbán Viktor pénteki, szokásos rádióinterjújában jelentette be: most, ebben a formában nem vezetik be az internetadót, jövő januárban nemzeti konzultációba kezdenek az internettel kapcsolatos kérdésekről.

Orbán Viktor jól döntött a politológusok szerint

Sokan teszik fel a kérdést: Orbán Viktor meghátrált? „Igen” – ad egyértelmű választ a Hír 24.hu kérdésére Kiszelly Zoltán politológus, aki szerint a miniszterelnöknek nem is volt más választása a kialakult helyzetben. Ha makacsul ragaszkodik az eredeti elképzeléseihez, november 17-én még nagyobb tömeg vonulhatott volna az utcára – az pedig a mostaninál is nagyobb arcvesztéssel járt volna. „Így fogta ki a szelet az elégedetlenség vitorlájából” – állapítja meg. De mit jelent a visszalépés a miniszterelnök személyével és irányítási stílusával szimpatizálóknak? Az elemző szerint annyira nem sokat. A Fidesz törzsszavazói, körülbelül 2 millió ember úgy gondolja, hogy az irány alapvetően jó, csak porszemek kerültek a gépezetbe. „A törzsszavazók inkább azt kérdezik: miért nem mérte fel a kormány előzetesen a lehetséges következményeket, miért dobtak be 5-6 magyarázatot is? A professzionalizmus mögé került egy kis kérdőjel, egy egészen kicsike.” Szakács András, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa sem fél attól, hogy Orbán Viktor bejelentésének hatására tömegesen pártolnának el a Fidesztől szavazói, mégsem marad következmények nélkül a párttól szokatlan lépés. „Most bebizonyosodott, hogy a 24 éve tartó ötletalapú politizálás nem működőképes. Szakmai egyeztetés és a társadalom igényeinek, lehetőségeinek felmérése nélkül nem lehet jó döntést hozni. Az emberek egyszerűen lenyomják – ahogyan ezt is.”

Beismerheti egy politikus, egy párt, hogy rossz döntést hozott? Szakács András szerint igen és Orbán Viktor mai bejelentése sem fogja gyengíteni hatalmát. „Amit borzasztóan hiányolok az utóbbi 24 év politikai kultúrájából,az a hibák egyenes felvállalása. Ha rossz döntés születik, álljanak ki az emberek elé, kérjenek elnézést, ismerjék be a tévedést és kezdjenek el dolgozni egy jobb megoldáson. A mindenhatóság képét le kell rombolni.”

Orbán Viktor nem egy rendkívüli sajtótájékoztatón, szakmai stábbal jelentette be az adónem elnapolását és a januári konzultációt, hanem a Kossuth rádióban. Miért is? „Mert a miniszterelnök ezzel azt jelezte: nem kezeli kiemelt ügyként a történteket. A szokásos rádióműsorban egy szokásos szakpolitikai kérdésre válaszolt. Próbálja a kormányzást a rendes mederben tartani, nem akart súlyt adni ennek az ügynek” – állítja Szakács András, aki nincs egyedül a véleményével. Kiszelly Zoltán szintén amellett teszi le a voksát, hogy egy nagy dirrel-durral beharangozott sajtóesemény nem szolgálta volna a kormányzat céljait, ezért tette a miniszterelnök a rutin részévé a sokak által várt bejelentést: „Egy rendkívüli sajtótájékoztató szimbolikus kudarc lett volna. És ott kérdezni is lehet.” Orbán Viktor elmondta azt is, hogy „nemzeti konzultáció” indul majd az internettel kapcsolatban. Ennek felelőse – Kocsis Máté kommunikációs igazgató bejelentése szerint – Deutsch Tamás lesz. Közben a Százezren az internetadó ellen csoport közölte, hogy győzelemként értékelik a kormányfő bejelentését, de pénteken ismét demonstrálnak, jelezve: nem hátrálnak, az internet semmilyen megadóztatását nem tartják elfogadhatónak.

Csendes hátraarc, de hátraarc

Az internetadó bevezetése ellen október 26-án körülbelül néhány ezren gyűltek össze a József nádor téren, majd két nap múlva már 30-40 ezer ember követelte a teher visszavonását és közülük rengetegen Orbán Viktor lemondását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Növények
Eladó nagy étkezési burgonya nagy tételben Börvelyben, 0,70...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Tulipánláz
Ma, 15:00
A 17. századi Amszterdamban az elárvult Sophiát házasságba kényszerítik egy vagyonos és befolyásos kereskedővel, ami anyagi biztonságot, de egyben boldogtalanságot is jelent a lány számára. Amikor férje portrét rendel róla, szenvedélyes viszonyba bonyolódik fiatal festőjével. Hogy elmenekülhessenek a kereskedő messzire érő kezei elől, a két szerelmes mindent kockára téve beszáll a tulipánhagyma-üzletbe, abban a reményben, hogy a megfelelő mennyiségű hagymával elég pénzre tesznek szert szabadságu
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
A Lego Ninjago film
Ma, 17:00
Ninjago csöpp szigetét rejtélyes ellenség ostromolja. Még szerencse, hogy hat legyőzhetetlennek tűnő nindzsa minden éjszaka harcba száll, és meghökkentő fegyverarzenálja segítségével visszaveri az ellenséget. De kik lehetnek ők? Senki sem tudja. És nem is sejti, hogy az éjszakai szuperharcosok nappal egész másfajta ellenséggel küszködnek. Ugyanis osztálytársak a helyi gimiben, és a középiskolások egyszerű, ám sok küzdelemmel teli hétköznapjait próbálják túlélni.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Amerikai bérgyilkos
Ma, 19:00
Mitch Rapp (Dylan O Brien) életét egy szörnyű tragédia árnyékolja be: egy terrorista támadás során a szeme láttára ölik meg a menyasszonyát. A mindenre elszánt férfi személyes bosszút esküszik, egyetlen célja, hogy kiiktassa a kegyetlen merénylőket. Az egykori sikeres atlétára a CIA igazgatóhelyettese, Irene Kennedy (Sanaa Lathan) is felfigyel: felveszi Mitchet az ügynökség elit terroristaelhárító programjába, majd a hidegháborús veterán, a kőkemény Stan Hurley (Michael Keaton) kezeire bízza. A
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Kingsman: Az aranykör
Ma, 21:00
Ha a világot valami rettenetes baj, világuralomra törő főgonosz vagy más efféle rémség fenyegeti, akkor sem kell félnünk: van szakember, aki megállítja a gonoszságot. A Kingsman közelharcra és rejtvényfejtésre egyaránt tökéletesen kiképzett, úriember ügynökei majdnem mindig tudják, mi a teendő. De néha a "majdnem mindig" is kevés. Az új ellenség (Julianne Moore) természetesen világuralomra tör, valószínűleg őrült, és biztosan lángész: sikeresen csapdába csalja a Kingsman-csapatot, és felrobbantj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. szeptember 27.
Talán érdemes lenne még egyszer átgondolni, hogy mit veszíthet, ha főnöke nem fogadja majd olyan pozitívan újítási javaslatait. Fogalmazzon óvatosan!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. szeptember 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...