„Ördögi” egészségügyi kártya
Utoljára módositva: 2014-11-06 17:57:50

Közel ötvenezer elektronikus egészségügyi kártyát kézbesítettek eddig a posta alkalmazottai Szatmárnémetiben. Összesen 236 ezer lakos kell megkapja megyeszerte az okmányt az év végéig.

Tavaly márciusban tüntettek is az ortodoxok a kártya ellen Bukarestben

„Szatmár megyébe eddig 190 ezer elektronikus egészségügyi kártya érkezett, amelyet a posta alkalmazottai több részletben kézbesítenek. Szatmárnémetiben ötvenezer lakos már megkapta az okmányt” — tudtuk meg a postai alkalmazottakat tömörítő szakszervezet vezetőjétől, Trandafir Tripontól. Hozzátette, sajnos nagyon nehéz otthon találni a lakosokat, hiszen a biztosítással rendelkezők mind dolgoznak, éppen ezért a postások későig dolgoznak, hogy mindenkihez elvihessék az okmányt. Azoknak a kártyái, akiket nem találnak otthon, 20 napig maradnak a postán, ezt követően visszaküldik az egészségbiztosító pénztárnak. Az elektronikus egészségügyi kártyát viszont nem fogadták mindenütt fenntartások nélkül, több megyében, köztük Szatmárban is megesett, hogy vallási meggyőződésre hivatkozva visszautasították az átvételt. „Négy esetben utasították eddig vissza a kártya átvételét Szatmáron, vallási okokra hivatkozva” — magyarázta Tripon. Az ortodox felekezethez tartozók szerint a kártya (card) visszafelé olvasva ördögöt (drac) jelent, aki pedig megkapja, az egyenesen egy olyan brüsszeli számítógépre iratkozott fel, amelynek „Vadállat” a neve, és a világ összes lakosáról gyűjt információkat. A Neamț megyei apácák például kijelentették, visszautasítják, hogy egy globális megfigyelőrendszer részeseivé váljanak, hogy a személyes információikat egy rendszerben tárolják. Azok, akik nem rendelkeznek kártyával, jövőtől a sürgősségi eseteket leszámítva nem jogosultak az ingyenes kórházi ellátásra

Még nem kötelező

Az elektronikus egészségügyi kártya használata egyelőre nem kötelező, a következő évtől viszont ajánlott lesz. A most kézbesített kártyák még nem aktívak, a rendszerbe iktatásukhoz el kell látogatni egy olyan egészségügyi intézménybe, amely szerződésben áll a biztosítóval. Természetesen ezt csak akkor kell megtenni, ha valós egészségügyi szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, csak a kártya aktiválásáért ne menjünk orvoshoz — hívja fel a figyelmet az egészségbiztosítási pénztár. A kártya leolvasásakor be kell majd ütni az általános azonosítót, amely alapállapotban valamennyi kártyánál azonos számsor: 0000. Ez után kicserélhetjük a PIN-kódot egy olyan négyjegyű számra, amelyet könnyen észben tudunk tartani. A kártya lehetővé teszi, hogy egységes informatikai rendszerbe kerüljenek a biztosítottak adatai, a biztosítottak szükséges egészségügyi ellátását a pénztár csak a kártyahasználat alapján téríti az ellátó intézményeknek — családorvosi rendelők, kórházak, járóbeteg-ellátók.

Bumbuluț Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár szőlőskert a jánosmajori völgyben, kút...
Tovább >>>
Állás
Nürnberg környékén (Bayern) otthoni, 24 órás idősápolás-háztartásbeli személyek...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Ami nem öl meg
Ma, 21:00
Lisbeth Salander (Claire Foy) nem változott. A múltja nyomasztja, magányos, embergyűlölő és zseniális hacker. Úgy alakul, hogy ismét találkozik a bukott sztárújságíróval, Mikael Blomkvisttal, és ismét kénytelenek elviselni egymást: egy új ügyön dolgoznak együtt. Lisbeth ezúttal egy autista kisfiún próbál segíteni, és így keveredik bele élete legveszélyesebb ügyébe – amelynek szálai az Amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséghez, és a svéd arisztokrácia titkolt bűneihez vezetnek.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szerinted szükség volt-e Szatmárnémetiben plázára?
Természetesen, már ideje volt, hogy végre itt is legyen valami
Plázára igen, de ez gyenge
Mindegy, hogy van pláza vagy nincs
Felesleges, Szatmár túl kicsi hozzá
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. november 15.
Nagyszerű barátai vannak, akik szeretik és akikre mindig számíthat. Hallgasson rájuk, kezdjen pozitívan gondolni arra, mit hozhat a jövő!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. november 15.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 20 dkg sütőtök, 1/2 fej lila hagyma, 10 dkg lágy kecskesajt, 5 dkg dió, ...