„Ördögi” egészségügyi kártya
Utoljára módositva: 2014-11-06 17:57:50

Közel ötvenezer elektronikus egészségügyi kártyát kézbesítettek eddig a posta alkalmazottai Szatmárnémetiben. Összesen 236 ezer lakos kell megkapja megyeszerte az okmányt az év végéig.

Tavaly márciusban tüntettek is az ortodoxok a kártya ellen Bukarestben

„Szatmár megyébe eddig 190 ezer elektronikus egészségügyi kártya érkezett, amelyet a posta alkalmazottai több részletben kézbesítenek. Szatmárnémetiben ötvenezer lakos már megkapta az okmányt” — tudtuk meg a postai alkalmazottakat tömörítő szakszervezet vezetőjétől, Trandafir Tripontól. Hozzátette, sajnos nagyon nehéz otthon találni a lakosokat, hiszen a biztosítással rendelkezők mind dolgoznak, éppen ezért a postások későig dolgoznak, hogy mindenkihez elvihessék az okmányt. Azoknak a kártyái, akiket nem találnak otthon, 20 napig maradnak a postán, ezt követően visszaküldik az egészségbiztosító pénztárnak. Az elektronikus egészségügyi kártyát viszont nem fogadták mindenütt fenntartások nélkül, több megyében, köztük Szatmárban is megesett, hogy vallási meggyőződésre hivatkozva visszautasították az átvételt. „Négy esetben utasították eddig vissza a kártya átvételét Szatmáron, vallási okokra hivatkozva” — magyarázta Tripon. Az ortodox felekezethez tartozók szerint a kártya (card) visszafelé olvasva ördögöt (drac) jelent, aki pedig megkapja, az egyenesen egy olyan brüsszeli számítógépre iratkozott fel, amelynek „Vadállat” a neve, és a világ összes lakosáról gyűjt információkat. A Neamț megyei apácák például kijelentették, visszautasítják, hogy egy globális megfigyelőrendszer részeseivé váljanak, hogy a személyes információikat egy rendszerben tárolják. Azok, akik nem rendelkeznek kártyával, jövőtől a sürgősségi eseteket leszámítva nem jogosultak az ingyenes kórházi ellátásra

Még nem kötelező

Az elektronikus egészségügyi kártya használata egyelőre nem kötelező, a következő évtől viszont ajánlott lesz. A most kézbesített kártyák még nem aktívak, a rendszerbe iktatásukhoz el kell látogatni egy olyan egészségügyi intézménybe, amely szerződésben áll a biztosítóval. Természetesen ezt csak akkor kell megtenni, ha valós egészségügyi szolgáltatást szeretnénk igénybe venni, csak a kártya aktiválásáért ne menjünk orvoshoz — hívja fel a figyelmet az egészségbiztosítási pénztár. A kártya leolvasásakor be kell majd ütni az általános azonosítót, amely alapállapotban valamennyi kártyánál azonos számsor: 0000. Ez után kicserélhetjük a PIN-kódot egy olyan négyjegyű számra, amelyet könnyen észben tudunk tartani. A kártya lehetővé teszi, hogy egységes informatikai rendszerbe kerüljenek a biztosítottak adatai, a biztosítottak szükséges egészségügyi ellátását a pénztár csak a kártyahasználat alapján téríti az ellátó intézményeknek — családorvosi rendelők, kórházak, járóbeteg-ellátók.

Bumbuluț Krisztina

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. április 25.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...