Orgonaavató istentisztelet Batizon
Utoljára módositva: 2017-09-11 09:40:48

Vasárnap orgonaavató hálaadó istentiszteletet tartottak a batizi református templomban a százöt éves orgona felújítása és megszólaltatása alkalmából. A felújított orgonán koncertet adott Kiss Zoltán nyíregyházi orgonaművész, igét hirdetett Csűry István püspök.

Az ünnepi eseményen ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Az alapigét nt. Király Lajos batizi lelkipásztor, a Szatmári Református Egyházmegye esperese választotta:„Énekeljetek néki, zengedezzetek néki, beszéljétek el minden Ő csodatételét!” (Zsolt 105,2).

A püspök elmondta, hogy hálával tartozunk azért, hogy a felújított orgona hangja és az éneklő gyülekezet magasztalja Istent. Az alapige azt üzeni, hogy szükségünk van a segítségre, de Isten segítségét nem mindig tudjuk elfogadni. Az egyiptomi fogságból kiszabadult nép rádöbbent, hogy Isten nélkül nem lehet élni. Sokszor elgondolkodunk azon, mennyire nem érzi a mai ember, hogy szüksége van az éneklésre. Azt az örömöt, amit az orgona hangja és a hívek éneke ad, csak a szeretet közösségében lehet megélni. Az ige azt is sugallja, hogy van új szabadulás. A mai ember is kiszabadulhat a fogságából, ha Istenhez fordul, hívta fel a hívek figyelmét az igehirdető.

Király Lajos házigazda lelkipásztor köszöntötte az ünnepi eseményen résztvevőket, majd Molnár József orgonaépítő mester mutatta be az orgonát, amit Rieger Ottó budapesti orgonaépítő készített 1912–13-ban. Az orgonán fellelhető jellegzetes késő romantikus hangzás a magas szélnyomás, a kupola működése, a sípok magas ajakfelvágása-felhangszegény intonálása eredménye. A felújítás az orgona 1913-as hangképének megőrzésével, szerkezetének korhű felújításával és hangsorainak, eredeti intonációjának szellemében történt. Most, a felújítás alatt lettek pótolva az első világháborúban, 1918-ban elrekvirált homlokzati ónsípok és a belső hiányzó kis sípok, valamint a játszóasztal kiegészült egy függesztett pedállal.

A felújított hangszeren Kiss Zoltán nyíregyházi orgonaművész adott koncertet, furulyán közreműködött fia, Kiss Bebedek Máté, a Virtuózok tehetségkutató verseny döntőse. Ünnepi beszédet mondott: Erdei D. István parlamenti képviselő, a rendezvény fővédnöke és Máthé Róbert, a Szatmári Református Egyházmegye lelkészértekezletének elnöke. A résztvevőket köszöntötte Ioan Mureşan, Batiz község polgármestere. A felújított orgonát Török Máté vette át, aki a kántori tisztséget látja majd el. Az ünnepi esemény áldással és a Himnusz eléneklésével ért véget.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 12:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:20
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 16.
Nem sokat várt egy hivatásával kapcsolatos lépéstől, ám kellemesen fog csalódni, kiderül ugyanis, hogy akár élete nagy lehetősége is kialakulhat belőle.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. december 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...