Orgonaavató istentisztelet Batizon
Utoljára módositva: 2017-09-11 09:40:48

Vasárnap orgonaavató hálaadó istentiszteletet tartottak a batizi református templomban a százöt éves orgona felújítása és megszólaltatása alkalmából. A felújított orgonán koncertet adott Kiss Zoltán nyíregyházi orgonaművész, igét hirdetett Csűry István püspök.

Az ünnepi eseményen ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Az alapigét nt. Király Lajos batizi lelkipásztor, a Szatmári Református Egyházmegye esperese választotta:„Énekeljetek néki, zengedezzetek néki, beszéljétek el minden Ő csodatételét!” (Zsolt 105,2).

A püspök elmondta, hogy hálával tartozunk azért, hogy a felújított orgona hangja és az éneklő gyülekezet magasztalja Istent. Az alapige azt üzeni, hogy szükségünk van a segítségre, de Isten segítségét nem mindig tudjuk elfogadni. Az egyiptomi fogságból kiszabadult nép rádöbbent, hogy Isten nélkül nem lehet élni. Sokszor elgondolkodunk azon, mennyire nem érzi a mai ember, hogy szüksége van az éneklésre. Azt az örömöt, amit az orgona hangja és a hívek éneke ad, csak a szeretet közösségében lehet megélni. Az ige azt is sugallja, hogy van új szabadulás. A mai ember is kiszabadulhat a fogságából, ha Istenhez fordul, hívta fel a hívek figyelmét az igehirdető.

Király Lajos házigazda lelkipásztor köszöntötte az ünnepi eseményen résztvevőket, majd Molnár József orgonaépítő mester mutatta be az orgonát, amit Rieger Ottó budapesti orgonaépítő készített 1912–13-ban. Az orgonán fellelhető jellegzetes késő romantikus hangzás a magas szélnyomás, a kupola működése, a sípok magas ajakfelvágása-felhangszegény intonálása eredménye. A felújítás az orgona 1913-as hangképének megőrzésével, szerkezetének korhű felújításával és hangsorainak, eredeti intonációjának szellemében történt. Most, a felújítás alatt lettek pótolva az első világháborúban, 1918-ban elrekvirált homlokzati ónsípok és a belső hiányzó kis sípok, valamint a játszóasztal kiegészült egy függesztett pedállal.

A felújított hangszeren Kiss Zoltán nyíregyházi orgonaművész adott koncertet, furulyán közreműködött fia, Kiss Bebedek Máté, a Virtuózok tehetségkutató verseny döntőse. Ünnepi beszédet mondott: Erdei D. István parlamenti képviselő, a rendezvény fővédnöke és Máthé Róbert, a Szatmári Református Egyházmegye lelkészértekezletének elnöke. A résztvevőket köszöntötte Ioan Mureşan, Batiz község polgármestere. A felújított orgonát Török Máté vette át, aki a kántori tisztséget látja majd el. Az ünnepi esemény áldással és a Himnusz eléneklésével ért véget.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A védelmező 2.
Ma, 21:10
Amerikai fantasztikus thriller, akciófilm, krimi
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Milyen programok érdekelnek leginkább az idei PMN-en?
Természetesen a koncertek
A nivós színházi előadások
A hagyományőrző néptáncok, népzenei előadások
A bábszínházi előadások
A gasztronómiai programok
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. július 23.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...