Orgonaavató istentisztelet Batizon
Utoljára módositva: 2017-09-11 09:40:48

Vasárnap orgonaavató hálaadó istentiszteletet tartottak a batizi református templomban a százöt éves orgona felújítása és megszólaltatása alkalmából. A felújított orgonán koncertet adott Kiss Zoltán nyíregyházi orgonaművész, igét hirdetett Csűry István püspök.

Az ünnepi eseményen ft. Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Az alapigét nt. Király Lajos batizi lelkipásztor, a Szatmári Református Egyházmegye esperese választotta:„Énekeljetek néki, zengedezzetek néki, beszéljétek el minden Ő csodatételét!” (Zsolt 105,2).

A püspök elmondta, hogy hálával tartozunk azért, hogy a felújított orgona hangja és az éneklő gyülekezet magasztalja Istent. Az alapige azt üzeni, hogy szükségünk van a segítségre, de Isten segítségét nem mindig tudjuk elfogadni. Az egyiptomi fogságból kiszabadult nép rádöbbent, hogy Isten nélkül nem lehet élni. Sokszor elgondolkodunk azon, mennyire nem érzi a mai ember, hogy szüksége van az éneklésre. Azt az örömöt, amit az orgona hangja és a hívek éneke ad, csak a szeretet közösségében lehet megélni. Az ige azt is sugallja, hogy van új szabadulás. A mai ember is kiszabadulhat a fogságából, ha Istenhez fordul, hívta fel a hívek figyelmét az igehirdető.

Király Lajos házigazda lelkipásztor köszöntötte az ünnepi eseményen résztvevőket, majd Molnár József orgonaépítő mester mutatta be az orgonát, amit Rieger Ottó budapesti orgonaépítő készített 1912–13-ban. Az orgonán fellelhető jellegzetes késő romantikus hangzás a magas szélnyomás, a kupola működése, a sípok magas ajakfelvágása-felhangszegény intonálása eredménye. A felújítás az orgona 1913-as hangképének megőrzésével, szerkezetének korhű felújításával és hangsorainak, eredeti intonációjának szellemében történt. Most, a felújítás alatt lettek pótolva az első világháborúban, 1918-ban elrekvirált homlokzati ónsípok és a belső hiányzó kis sípok, valamint a játszóasztal kiegészült egy függesztett pedállal.

A felújított hangszeren Kiss Zoltán nyíregyházi orgonaművész adott koncertet, furulyán közreműködött fia, Kiss Bebedek Máté, a Virtuózok tehetségkutató verseny döntőse. Ünnepi beszédet mondott: Erdei D. István parlamenti képviselő, a rendezvény fővédnöke és Máthé Róbert, a Szatmári Református Egyházmegye lelkészértekezletének elnöke. A résztvevőket köszöntötte Ioan Mureşan, Batiz község polgármestere. A felújított orgonát Török Máté vette át, aki a kántori tisztséget látja majd el. Az ünnepi esemény áldással és a Himnusz eléneklésével ért véget.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Állás
Tapasztalt szakácsot keresünk Ausztriába. Telefon: 004369911015847.
Tovább >>>
Állás
Németországi munkalehetőség Bayern-Nürnberg környékén. Beteggondozót, házi ápolót keresünk...
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Felkészítetted-e már autódat a télre?
Igen, mindig időben felkészítem
Még nem, de a napokban már esedékes
Nem sietem el a dolgot, még van rá időm
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. október 19.
Szíve mélyén pontosan tudja már régóta, hogy csak ki kellett várnia a megfelelő időt, hogy végre közel kerüljenek egymáshoz kiszemeltjével.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2017. október 19.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 40 dkg pulykamell, 40 dkg fusilli tészta, 1 db citrom reszelt héja és leve, 2 gerezd fokhagyma, 1 ...