Őrjárat a Szamoson — kajakkal
Utoljára módositva: 2019-09-05 08:52:25

A Caiac SMile Egyesület és a Vöröskereszt rendhagyó, de nagyon is szükséges kezdeményezésének célja, hogy a Szamosban való fürdőzés hűsítő és kellemes élmény legyen, ne tragédia.

Ha nem is túl sokan, de vannak, akik még emlékeznek rá, milyen aktív sport- és társasági „vízi élet” zajlott egykor a Szamoson, sokan eveztek csónakban, kajakban vagy kenuban a hullámain, és még többen úsztak, fürödtek a vizében — az elmúlt évtizedekben ez a „vízi élet” sajnos teljesen megszűnt, s bár manapság is sokan hűsölnek a folyóban (különösen a vakációzó gyerkőcök), nagyon sok tragédia is történik, s a Szamos inkább egyfajta „mumus” és veszélyforrás lett. Ezen szeretne változtatni a Caiac SMile Egyesület, tudatosítva mindenkiben: nem maga a folyó jelenti a veszélyt, hanem a meggondolatlanság, a felelőtlen hősködés és a mentési technikák ismeretének hiánya — ezért a Vöröskereszttel közösen elindították az Őrjárat a Szamoson projektet, amelyet az egyesületet vezető Ionuţ Stancovici ismertetett, természetesen a víz partján. Mint mondta, az őrjárat ötlete már tavaly megfogalmazódott, ám azt a bizonyos kezdőlökést az a vízimentőképzés adta meg, amelyen a Vöröskereszttel közösen vettek részt idén Giurgiuban. „Célunk a megelőzés, nem az elriasztás. Sokan szeretnek fürdeni, és fürödnek is a Szamosban, de fogalmuk sincs a folyami fürdőzés veszélyeiről, a sodrásról, a hideg víz okozta sokkhatásról, az örvényekről, de legfőképp arról, hogyan kell kikeveredni az örvényből, no meg arról, egy bajba jutott, egy fuldokló személyt hogyan kell kimenteni. Persze a filmeken nagyon egyszerűnek tűnik átfogni, a hátával mellkasunkra húzni, és úgy kiúszni a partra — de a valóságban a fuldokló, bajba jutott teljesen be van pánikolva, kapálózik, kapaszkodik a mentőbe, nem egyszer a víz alá is nyomja azt; rengeteg tragédia történik emiatt, s a fuldokló megmenekül, de a segítségére siető, őt megmentő belefullad a vízbe. Őrjáratunk arról szól: ha valaki felügyelet nélkül fürdő gyermekeket lát a Szamosban — és erre bőven van példa a nyári vakáció napjaiban —, akkor azonnal értesít bennünket, s egy csapatunk azonnal a helyszínre siet, nem azért, hogy úgymond kiparancsoljuk őket a vízből, hanem hogy elbeszélgessünk velük, elmagyarázzuk a veszélyhelyzeteket” — mondta Stancovici. Hozzátette: az egyesület tárgyalásokat folytat a hivatalosságokkal annak érdekében, hogy a Decebal és a Golescu híd közötti szakaszon, a Szamos partján kialakíthassanak egy kisebb, egy-két kajak és a felszerelések tárolására alkalmas helyiséget, így akár a kajakosok, akár a Vöröskereszt önkéntesei gyorsan, percek alatt el tudnak majd jutni a bajba jutottakhoz.

 

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. október 17.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...