Örökségünk őrei — a pálfalvi Teleki-kúria
Utoljára módositva: 2018-11-16 09:11:06

A szatmárnémeti Ion Creangă Általános Iskola VII. C osztályának néhány önkéntes tagja, aki szívesen vesz részt iskolán kívüli tevékenységekben, elhatározta, hogy válaszol az Örökségünk őrei pályázati felhívásra.

A pályázat lényege, hogy a köztudatba kell hozni egy elfeledett, régi történelmi műemléket. A mi választásunk a szatmárpálfalvi Teleki-kúriára esett, mivel nagy kihívásnak tartottuk. Kutatásunk során felkerestük Pálfalván a Barta házaspárt, akik értékes anyagot bocsátottak a rendelkezésünkre: képeket, újságcikkeket. Az épület Teleki Imre gróf családjához tartozott. Az 1800-as években épült, és többnyire vakációs házként szolgált a Teleki család számára. Teleki Imrének három gyermeke volt: Blanka, Emma és Miksa. A házban Emma állapodott meg, aki esküvői hozományként kapta meg a kúriát. Emma házasságot kötött egy francia újságíróval, De Gerandóval. Két gyermekük született, Antónia és Attila. Teleki gróf lányai, Blanka és Emma az 1848-as forradalmi tevékenységükről voltak ismertek. Blanka a kúria területén, a Szamos folyó melletti erdőcskében forradalmárokat rejtegetett. Édesapja nem támogatta ezt a kezdeményezést, emiatt kapcsolatuk megromlott, de ezek ellenére nem jelentette a hatóságoknak. Két év megfigyelés után valaki mégis elárulta őt, házkutatást tartottak a kastélyban, és 1851. május 13-án letartóztatták. 10 év börtönbüntetésre ítélték, amiből 5 évet letöltött Pesten és Kufsteinban. 5 év után szabadon engedték, de ekkorra az egészsége nagyon megromlott. Élete utolsó éveit Emmánál töltötte Párizsban, ahol 1862-ben meghalt. A Montparnassi temetőben helyezték végső nyugalomra. Blanka tagja volt számos alapítványnak, amely a nők egyenjogúságáért harcolt, és számos cikket írt ezen nézeteiről. 1846-ban alapította az első magyar nyelvű leányiskolát Budapesten. A 1848-as forradalom bukása után Blanka Pálfalvára költözött, ahol a szép nyári délutánokon a falu gyerekeit tanította írni és olvasni. A Teleki-kúria utolsó tulajdonosa Felix Teleki de Gerando felesége volt, aki 1937-ben halt meg. Sajnos halála előtt eladományozta a kúriát Vasile Barbulnak, aki a Teleki család pénzügyi adminisztrátora volt. Az 1989-es forradalom után Vasile Barbul utódai visszaigényelték az épületet, és miután visszakapták, némi fizetés ellenében átadták a Federalcoop szövetkezetnek. Az államosítás után egy általános iskola működött a kúriában, később vendéglőt üzemeltettek benne, és a legutóbbi években a falu fiataljai diszkókat rendeztek itt. A Teleki-kúria ma már üresen, fennmaradását kis időn belül megkérdőjelezhetővé téve áll. Mostani állapota össze sem hasonlítható régi önmagával. Ezen szeretnénk változtatni, illetve segíteni. Természetesen a mi lehetőségeink minden téren korlátozottak, de segélykiáltásunk halló fülekre találhat az illetékes hatóságoknál, s talán a Teleki-kúria visszakaphatja egykori méltóságát.

 

A Ion Creangă Általános Iskola VII. C osztályának diákjai

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Eladó Ingatlan
Eladó 5 ár belterület Amacon (víz, villany bevezetve),...
Tovább >>>
Szolgáltatás
Személyszállítás Szatmárról Németországba, Belgiumba és Hollandiába. Tel.: 0757957641.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK


NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit tervezel a hosszúhétvégére?
Kirándulást
Strandolást
Wellness-hétvégét
Nagyakarítást
Pihenést
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2019. április 25.
Hagyja a csudába a másokkal való rivalizálást! Inkább gondolja végig, megvalósította-e mindazt, amit egy évvel ezelőtt eltervezett!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. április 25.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 gerezd fokhagyma, 1 fej hagyma, 15 dkg burgonya, 2 ek napraforgóolaj, 80 dkg karfiol, 8 dl zöldségleves-alaplé, ...