Örömmel tanulunk, örömmel oktatunk
Utoljára módositva: 2019-05-29 09:08:58

Élménnyé tenni az oktatást és a tanulást a pedagógusok és az óvodások számára, és ezt az élményt a szülőkkel is megosztani — ez volt az egyik célja a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által óvónőknek tartott képzéseknek és műhelymunkáknak.

Harminc Szatmár megyei óvodai pedagógus vett részt a Caritas szatmárnémeti központi székhelyén hétfő délután megtartott ünnepségen, amely egy kétéves, tartalmas és eredményes együttműködés zárómozzanata volt.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 2017-ben egyesítette erőit az iskolaelhagyás jelenségének visszaszorítása érdekében. Az együttműködés az óvodai oktatás minőségének javítására összpontosított annak érdekében, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermek járjon óvodába, a gyermekközpontú módszereknek köszönhetően élménnyé váljon számukra a tanulás, így megfelelően felkészülhessenek az iskolai életre, és ezáltal megmaradjanak az iskolapadban.

A Caritas-gyermekintézmények pedagógusai évtizedek óta foglalkoznak hátrányos helyzetű gyermekek nevelésével, oktatásával és felzárkóztatásával. Egy 2014-ben indult és idén zárult, svájci alapokból finanszírozott projekt új távlatokat nyitott meg a szervezet számára a marginalizált közösségekkel való munka terén. A projekt gyakorlatba ültetése már az első években számos pozitív eredményt hozott Erdődőn, Túrterebesen és a nagybányai Craica-közösségben, többek között az iskolaelhagyás jelenségének visszaszorítása terén. Így született meg az a gondolat, hogy a projekt keretében a Caritas szakemberei átadják a külföldi oktatási szakemberektől elsajátított pedagógiai megközelítést, valamint a szociálisan hátrányos közösségekkel való munka terén szerzett tapasztalataikat tanügyi alkalmazottaknak, akik olyan óvodai csoportokat oktatnak, amelyekben nagy a hátrányos helyzetű gyermekek száma. A 2017/2018-as tanévben a tanfelügyelőség és a Caritas a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozatával közösen három modulból álló, akkreditált továbbképzést szervezett óvónők számára. A képzés keretében a Caritas nem csak a szakmai tudást biztosította, az óvodák tanszerekkel való felszerelésében is támogatást nyújtott.

2018-ban az óvónők a Caritas által szervezett trénerképzőn vehettek részt, majd a 2019-es év elejétől műhelymunkák sorozata következett, amelyeket a trénerképzőn részt vett pedagógusok mentoráltak. A tartalmas, kétéves együttműködés hétfő délután ünnepélyes keretek között zárult.

A Caritas munkatársai, Reimer Vanda és Sălăjan-Kinczel Brigitta pszichológusok által koordinált esemény keretében a jelenlévők visszatekintettek az elmúlt két év történéseire, felidézve a közös találkozók, műhelymunkák élményeit, tapasztalatait, kiértékelve az elsajátított új oktatási módszereket.

A pedagógusok egyöntetűen hasznosnak találták a szülők bevonását az óvodai tevékenységekbe. A projekt által ugyanis a szülők betekintést nyerhettek és be is kapcsolódhattak a mindennapi tevékenységekbe, közvetlenül megtapasztalhatták, hogyan telik gyermekeik napja az oviban, újra gyerekek lehettek ők is. Ez azért fontos, mivel ha a szülő úgy találja, hogy gyermeke számára jó oviba járni, akkor szívesen küldi oda. Szintén hasznosnak értékelték az óvónők a terem „szellősítését”, az évek alatt felhalmozott felesleges anyagoktól való megszabadulást, amivel újabb tér szabadult fel a tevékenységek számára. Örömmel használtak újrahasznosítható anyagokat a kreatív tevékenységek során, valamint ösztönözték a gyerekek kreativitását szabad rajz által. A pedagógusok pozitívan értékelték a tapasztalatcserét, az új játékok közös megtanulását, illetve az egymástól való tanulást, amelyre a projekt keretében nyílt lehetőség.

Az eseményen képes összefoglaló formájában elevenítették fel a résztvevők a műhelymunkákat. A feldolgozott témák nagyon változatosak voltak: a személyiség alakítása a szociális kompetenciák fejlesztése által, a szabályjátékok fejlesztő értéke szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek esetében, hogyan tölthet a szülő minőségi időt gyermekével, milyen módon használhat újrahasznosított anyagokat az óvodapedagógus, de szó esett a kisgyermekek mozgásáról is, a testséma, testtudat, testkép kialakításáról. A rendezvény a részvételi oklevelek átvételével és diszkrét ünnepléssel végződött. Bár az óvónők és a Caritas-szakemberek együttműködése a projekt keretében véget ért, az elsajátított tudás, a friss szemlélet, az új módszerek remélhetőleg hosszú távra meghatározzák, segítik, élménnyé teszik az óvodai pedagógusok mindennapi, kihívásokkal teli munkáját.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. október 20.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, só, frissen őrölt bors, 3 ek. napraforgóolaj, 8 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 ...