Örömmel tanulunk, örömmel oktatunk
Utoljára módositva: 2019-05-29 09:08:58

Élménnyé tenni az oktatást és a tanulást a pedagógusok és az óvodások számára, és ezt az élményt a szülőkkel is megosztani — ez volt az egyik célja a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által óvónőknek tartott képzéseknek és műhelymunkáknak.

Harminc Szatmár megyei óvodai pedagógus vett részt a Caritas szatmárnémeti központi székhelyén hétfő délután megtartott ünnepségen, amely egy kétéves, tartalmas és eredményes együttműködés zárómozzanata volt.

A Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet 2017-ben egyesítette erőit az iskolaelhagyás jelenségének visszaszorítása érdekében. Az együttműködés az óvodai oktatás minőségének javítására összpontosított annak érdekében, hogy minél több hátrányos helyzetű gyermek járjon óvodába, a gyermekközpontú módszereknek köszönhetően élménnyé váljon számukra a tanulás, így megfelelően felkészülhessenek az iskolai életre, és ezáltal megmaradjanak az iskolapadban.

A Caritas-gyermekintézmények pedagógusai évtizedek óta foglalkoznak hátrányos helyzetű gyermekek nevelésével, oktatásával és felzárkóztatásával. Egy 2014-ben indult és idén zárult, svájci alapokból finanszírozott projekt új távlatokat nyitott meg a szervezet számára a marginalizált közösségekkel való munka terén. A projekt gyakorlatba ültetése már az első években számos pozitív eredményt hozott Erdődőn, Túrterebesen és a nagybányai Craica-közösségben, többek között az iskolaelhagyás jelenségének visszaszorítása terén. Így született meg az a gondolat, hogy a projekt keretében a Caritas szakemberei átadják a külföldi oktatási szakemberektől elsajátított pedagógiai megközelítést, valamint a szociálisan hátrányos közösségekkel való munka terén szerzett tapasztalataikat tanügyi alkalmazottaknak, akik olyan óvodai csoportokat oktatnak, amelyekben nagy a hátrányos helyzetű gyermekek száma. A 2017/2018-as tanévben a tanfelügyelőség és a Caritas a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Szatmárnémeti Kihelyezett Tagozatával közösen három modulból álló, akkreditált továbbképzést szervezett óvónők számára. A képzés keretében a Caritas nem csak a szakmai tudást biztosította, az óvodák tanszerekkel való felszerelésében is támogatást nyújtott.

2018-ban az óvónők a Caritas által szervezett trénerképzőn vehettek részt, majd a 2019-es év elejétől műhelymunkák sorozata következett, amelyeket a trénerképzőn részt vett pedagógusok mentoráltak. A tartalmas, kétéves együttműködés hétfő délután ünnepélyes keretek között zárult.

A Caritas munkatársai, Reimer Vanda és Sălăjan-Kinczel Brigitta pszichológusok által koordinált esemény keretében a jelenlévők visszatekintettek az elmúlt két év történéseire, felidézve a közös találkozók, műhelymunkák élményeit, tapasztalatait, kiértékelve az elsajátított új oktatási módszereket.

A pedagógusok egyöntetűen hasznosnak találták a szülők bevonását az óvodai tevékenységekbe. A projekt által ugyanis a szülők betekintést nyerhettek és be is kapcsolódhattak a mindennapi tevékenységekbe, közvetlenül megtapasztalhatták, hogyan telik gyermekeik napja az oviban, újra gyerekek lehettek ők is. Ez azért fontos, mivel ha a szülő úgy találja, hogy gyermeke számára jó oviba járni, akkor szívesen küldi oda. Szintén hasznosnak értékelték az óvónők a terem „szellősítését”, az évek alatt felhalmozott felesleges anyagoktól való megszabadulást, amivel újabb tér szabadult fel a tevékenységek számára. Örömmel használtak újrahasznosítható anyagokat a kreatív tevékenységek során, valamint ösztönözték a gyerekek kreativitását szabad rajz által. A pedagógusok pozitívan értékelték a tapasztalatcserét, az új játékok közös megtanulását, illetve az egymástól való tanulást, amelyre a projekt keretében nyílt lehetőség.

Az eseményen képes összefoglaló formájában elevenítették fel a résztvevők a műhelymunkákat. A feldolgozott témák nagyon változatosak voltak: a személyiség alakítása a szociális kompetenciák fejlesztése által, a szabályjátékok fejlesztő értéke szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek esetében, hogyan tölthet a szülő minőségi időt gyermekével, milyen módon használhat újrahasznosított anyagokat az óvodapedagógus, de szó esett a kisgyermekek mozgásáról is, a testséma, testtudat, testkép kialakításáról. A rendezvény a részvételi oklevelek átvételével és diszkrét ünnepléssel végződött. Bár az óvónők és a Caritas-szakemberek együttműködése a projekt keretében véget ért, az elsajátított tudás, a friss szemlélet, az új módszerek remélhetőleg hosszú távra meghatározzák, segítik, élménnyé teszik az óvodai pedagógusok mindennapi, kihívásokkal teli munkáját.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Jó srácok
Ma, 19:50
Mennyire alakulhat rosszul egy nap? Amikor meghívják élete első csókbulijába, a 12 éves Max bepánikol, mert nem tudja, hogy kell csókolózni. Valami útmutatásra szomjazva Max és a legjobb barátai, Thor és Lucas úgy döntenek, hogy bevetik Max apjának drónját – amihez Maxnek tilos hozzányúlnia –, és kilesik a szomszédban smároló tinédzser párt. Ám amikor a dolog bődületesen rosszra fordul, a drón tönkre megy, márpedig muszáj kicserélni, mielőtt Max apja hazaér a munkából. A srácok kétségbeesésük
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Volt egyszer egy... Hollywood
Ma, 21:35
1969, Los Angeles. Egy munka nélkül maradt, western tévésorozatából kikerült, munkanélküli színész (Leonardo DiCaprio) és jó barátja, kaszkadőre (Brad Pitt) együtt próbálnak boldogulni Hollywood kegyetlen világában. Ez a világ azért kegyetlen, mert változik: Rick és Cliff eddig kiismerte magát a showbizniszben, de most bármerre járnak, arra kell rácsodálkozniuk, hogy minden megváltozott: a szabályok, a főnökök és a nők is…. Nincs nagyobb esemény annál a filmes világban, mint amikor Tarantino re
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel a környezeted megóvásért?
Nem használok már műanyag szatyrokat
Energia- és víztakarékos háztartási gépeket vásárolok
Helyi termékeket vásárolok
Kisebb távolságok esetén nem ülök autóba, inkább a gyaloglást választom
A kényelemről nem tudok lemondani még akkor sem, ha az nem éppen környezetkímélő
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 22.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...