Országos matematikaverseny
Utoljára módositva: 2014-03-05 10:56:49

Megyénkből négy diák jutott tovább a nemzetközi matematikaversenyre az V–VIII. osztályosok megmérettetését követően. Az országos szakaszt Marosvásárhelyen tartották a hétvégén.

 

A Szatmár megyei csapat a Bolyai Farkas Elméleti Líceum udvarán álló Bolyai János-szobor előtt

Február 28. és március 2. között a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban rendezték meg a romániai általános iskolák II. országos magyar nyelvű matematikaversenyét (EMMV V–VIII.). Ez a rendezvény a Dunaszerdahelyen sorra kerülő, I. európai magyar tannyelvű általános iskolák matematikaversenyének válogató szakasza volt, amelyet a Nemzeti Oktatási Minisztérium versenynaptárában nevesített — tájékoztatta lapunkat Kovács Béla matematikatanár. Az országos válogató versenyen 16 megyéből 202 kisdiák volt jelen, hogy összemérje matematikai tudását, tapasztalatokat szerezzen, ismeretekkel gyarapodjon a Bolyaiak városában. A háromnapos program keretében megismerkedhettek a várossal, előadást hallgathattak meg Bolyai Farkas és Bolyai János munkásságáról (dr. Weszely Tibor matematikaprofesszor, Bolyai-kutató, a zsűri elnöke tolmácsolásában), megismerhettek egy híres magyar találmányt, a Gömböcöt (az első ismert homogén test, melynek egyetlenegy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van), ellátogathattak a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemre, ahol érdekes bemutató után különböző robotok „társaságát’ is élvezhették, és végül a számukra szervezett buliból is aktívan kivehették részüket. Amint Kovács Bélától megtudtuk, a verseny szombaton 9 és 13 óra között zajlott, ahol a diákoknak évfolyamonként 6-6 feladatot kellett megoldaniuk, a hazai és a nemzetközi versenyek programjai alapján. Szatmár megyéből 21 tanuló vett részt a rangos megmérettetésen: 12 diák a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumból, 5 tanuló a 10-es számú Általános Iskolából, 1-1 diák a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumból, a Református Gimnáziumból, a Bălcescu-Petőfi Általános Iskolából és a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceumból. A diákok kísérő tanárai: Forgács István (Kölcsey Ferenc Főgimnázium), Polcz Zita (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum), Tempfli Gabriella (Bălcescu–Petőfi Általános Iskola) voltak, akik a dolgozatok javítási bizottságaiban is részt vállaltak. Koczinger Éva és Kovács Béla tanárok (Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum) a Központi Versenybizottság munkálataiban vettek részt. A verseny eredményei alapján minisztériumi díjakat és dicséreteket, EMMV-díjakat és dicséreteket, valamint Bolyai-okleveleket osztottak ki.

 

A legeredményesebb diákok Szatmár megyéből:

Muszka Csaba (V. o.) minisztériumi I. díj és EMMV I. díj – Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum, tanára Nagy Ágnes;

Baranyai István Csaba (VIII. o.) minisztériumi I. díj és EMMV I. díj – 10-es számú Általános Iskola, tanára Kacsó Zsuzsa;

Boros Csaba (VI. o.) EMMV dicséret – Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, tanára Koczinger Éva;

Tempfli Levente (VII. o.) EMMV dicséret – Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, tanára Polcz Zita.

A felsorolt 4 tanuló továbbjutott a verseny nemzetközi szakaszára.

 

További eredményes tanulók:

Kiss Ábel (V. o.) Bolyai Oklevél – 10-es számú Általános Iskola, tanára Kacsó Zsuzsa;

Liszkai Krisztián (V. o.) Bolyai Oklevél – Bălcescu–Petőfi Általános Iskola, tanára Tempfli Gabrilella;

Lepedus Erzsébet (VI. o.) Bolyai Oklevél – Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, tanára Koczinger Éva.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Bűbáj herceg és a nagy varázslat
Ma, 17:00
Bűbáj herceget szörnyű átok sújtja, Bűbájos kisugárzásától a királyság minden nőnemű lakója egyből beleszeret, ám mivel ez csak varázslat, képtelen megtalálni így az igaz szerelmet. És ha a 21. születésnapjáig nem lel rá az igaz szerelemre, az átok végérvényesen beteljesedik.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Örökség
Ma, 21:00
Miután Ellen, a Graham család nagymamája meghal, lánya egyre több megmagyarázhatatlan eseménnyel szembesül anyja múltjából. Minél többet fedeznek fel az elhunyt asszony életéből, annál baljósabb változások következnek be a család élő tagjainak életében. Ari Aster első nagyjátékfilmje egy család szétesésének mesterien bemutatott, lidércnyomásos látomása, bővelkedik hátborzongató jelenetekben. A családi gyász baljós, mélyen nyugtalanító események elindítója. És mi lehet a vérfagyasztó örökség?
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Figyelemmel követed-e a VB-t?
Nem kérdés, ez az év eseménye
Figyelemmel követem, de azért nem mindenáron
Ha olyan meccs van, ami érdekel, azt megnézem
Legfeljebb a társaság miatt nézek focit
Nem érdekel a foci, a VB-t sem nézem
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. június 21.
Hihetetlen belső érzékkel észreveszi saját önbecsapási kísérleteit. Igazán őszinte önmagához és ezt környezetének sokszor nehéz követnie.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. június 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 1 csomag rétestészta (de leveles tésztával is jó), 10 dkg spenót, 20 dkg túró, 1 db tojás, ...