×
2020. 04 10.
Péntek
Zsolt
13 °C
Derült
1EUR = 4.83 RON
1USD = 4.44 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Országos szintű parlagfűirtás lesz

2019.09.20 - 13:18
Megosztas :
 • Országos szintű parlagfűirtás lesz

  A fokozottan allergén növény irtására országos akciót szervez a környezetvédelmi ügynökség.

  A parlagfű évről évre sok ember életét keseríti meg Romániában, a lakosság komoly hányada szenved allergiás tünetektől a növény virágzása idején. Ennek okán sok panasz is érkezett az utóbbi időben a megyei környezetvédelmi ügynökségekhez.

  Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség vezetője lapunknak elmondta, hogy akiknek a feladatuk lett volna, nem különösebben vették komolyan a parlagfűirtásra vonatkozó törvény betartását, amelynek értelmében június első felében meg kellett volna szervezni a növény módszeres irtását. Ennek köszönhetően az idei nyár folyamán ismét nagyon elterjedt a fokozottan allergén növény, az allergológusok is jelezték, hogy idén az eddigiekhez képest többen jelentkeztek allergiás tünetekkel.

  A helyzet javítása érdekében az Országos Környezetvédelmi Ügynökség az idei év szeptember 28-át a parlagfű elleni küzdelem napjának nevezte ki — erről tájékoztat az APM sajtóközleménye is. A kampány mottója: Együtt a parlagfű ellen! Együtt a környezetünk védelméért, a lakosság egészségéért!

  Az akció kiterjesztése érdekében a környezetvédelmi ügynökségek felszólították az ország településeinek önkormányzatait, az út- és vasútkezelő társaságot, hogy csatlakozzanak az akcióhoz, valamint a mezőgazdasági igazgatóságot, hogy tájékoztassa a mezőgazdasági társulásokat és földbirtokosokat a hónap végén zajló akcióról.

  Az önkormányzatoknak és az említett szerveknek egészen szeptember 23-ig kell megszervezniük a 28-i akció munkatervét, ki-ki saját hatáskörén belül, amiről tájékoztatniuk kell a környezetvédelmi ügynökséget is.

  Az akciót követően, szeptember 30-ig az összesített eredményeket — arra vonatkozóan, hogy mekkora parlagfűmennyiséget mekkora területen sikerült kiirtani — szintén az APM felé kell továbbítaniuk, hiszen országos statisztika készül az akció eredményéről.

  Békéssy Erzsébet, az APM igazgatója úgy véli, hogy bár ha kicsit későn is, de érdemes egy napot rászánni erre az akcióra. Ennek kapcsán pedig így fogalmazott: „Gondoljunk bele abba, hogy ha mi most nem teszünk semmit, ez a növény még nagyjából egy hónapig virágozni fog, és ontja magából a pollent, aminek következtében jövőre a parlagfű még jobban el fog szaporodni. A szakemberek is azt mondják, hogy jobb később mint soha. Igaz, a parlagfű most virágzik, ezért könnyen lehet, hogy csak védőmaszkban lehet végezni az irtást, de mindenképpen érdemes foglalkozni vele” — nyilatkozta szerkesztőségünknek az APM vezetője.

   

  Bajnai Botond

   

  Cookie