„Örülök a lehetőségnek, hogy itt lehetek”
Utoljára módositva: 2014-04-02 11:48:53

Lidvina Kadenbach önkéntesként tölt egy évet a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumban. A drezdai születésű Lidvina az ICE (Initiative Christen für Europa) keretén belül érkezett hazánkba. A líceum diákjainak kérdéseire válaszol az alábbiakban.

Lidvina Kadenbach

— Miért pont hozzánk, Romániába jöttél önkéntesként dogozni?

— Ennek két oka is van: elsősorban Kelet-Európát szerettem volna jobban megismerni, mivel ez Németországban néha „fekete lyukként” szerepel a köztudatban. Tudjuk az itteni országok fővárosait, mert tananyag volt, de többet nem. Ezt nagyon szomorúnak tartom, mert rengeteg szép és érdekes helyet láttam eddig Romániában, kedves emberekkel találkoztam. Lenyűgözött a gyönyörű táj és a szép városok. A másik ok, amiért ide jöttem, az, hogy egy otthoni szemináriumon hallottam egy önkéntes beszámolóját a Romániában eltöltött évéről. Aztán felmerült bennem a gondolat: miért is ne Románia? Jelenleg pedig itt önkénteskedem már lassan több mint fél éve.

— Mi a véleményed a magyar nyelvről?

— Amikor először hallottam, hogy meg kell tanulnom magyarul, még nem sokat tudtam erről a nyelvről. Mára már egész jól megtanultam. Nagyon tetszenek egyes szavak, párnak igen vicces a hangzása. Be kell vallanom, nagyon nehéz nyelvnek találom a magyart, nem hasonlít egyik olyan nyelvre sem, amit eddig tanultam. Már egyre gyakrabban veszem észre, ha valamit hibásan mondok, ilyenkor igyekszem kijavítani magam.

— Hogyan tartod a kapcsolatot a családoddal, az otthoni barátokkal?

— Kapcsolatban maradni a szeretteimmel nem gond, hála az internetnek. Naponta beszélgetünk a barátommal és a családommal Skype-on. A barátokkal és ismerősökkel a közösségi oldalakon kommunikálunk. Vezetek egy naplót is a világhálón, amelyben leírom a gyakorlati évem alatt történteket.

— Hogy érzed magad Szatmárnémetiben?

— Nagyon szépek a régi épületek, a környező táj és az iskola, valamint a konviktus is nagyon tetszik. Az iskola nagyon korszerűen felszerelt, és úgy gondolom, minden adott a diákok számára ahhoz, hogy év végén jó osztályzatokkal végezzenek. A konviktusban tetszenek a lelki programok, a szentmisék és az esti imák, visszatekintések. Nagyon tetszett a karácsonyi előadás, amit a konviktusban lakó diákok adtak elő. Az óvodában aranyosak a gyerekek, az ottani szentmisék nagyon meghatóak a kis gyerkőcökkel.

— Mi is igazából a feladatod?

— Az óvodában a német tannyelvű csoportokban segítek: tanulok a gyermekekkel, játszunk. Az iskolában a német nyelvtanításban segítek, németórákat tartok. A konviktusban hetente nyelvkurzusokat tartok, itt kötetlenül beszélünk adott témákról német nyelven. Sokat segítek a diákok házi feladataiban, átolvasom őket.

— Miért döntöttél úgy, hogy önkéntesként dolgozol egy évet?

— Elsősorban azért, mert az érettségi után nem akartam egyből folytatni a tanulmányaimat. Úgy gondoltam, hogy jó megmérettetés lesz egy évig valami különlegessel foglalkozni, például elmenni egy idegen országba, megismerni egy új kultúrát. Ha hazaértem, szociálpedagógia szakon fogok továbbtanulni. Úgy érzem, ezen a területen hasznos lesz az itt eltöltött önkéntes munkám. Örülök a lehetőségnek, hogy itt lehetek.

 

Geiger Loredana XII. B és Paulik Réka XII. A osztály

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
The Disaster Artist
Ma, 17:45
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Előzetes
Nincs kiszállás
Ma, 19:40
Egy életunt biztosítási ügynök egyhangú, mindennapi ingázása hirtelen izgalmas fordulatot vesz, amikor egy titokzatos idegen leszólítja a vonaton, és arra kéri, találjon meg egy utast, még mielőtt beérnek a végállomásra. Miközben versenyt fut az idővel, hogy megoldja a rejtélyt, egy halálos terv körvonalazódik, ami veszélyezteti nemcsak saját, de utastársai életét is.
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Mit teszel szíved egészségének megóvása érdekében?
Naponta legalább 20 percert sétálok
Sok gyümölcsöt fogyasztok
Figyelek arra, hogy eleget aludjak
Megválogatom, milyen ételeket fogyasztok
Nem foglalkozom különösebben ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. január 16.
Valaki a környezetében folyamatosan igyekszik kitérni a véleménynyilvánítás elől és ezzel az Ön dolgát nehezíti meg. Követeljen tőle állásfoglalást!
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. január 16.)


    KONYHA
    Hozzávalók a szufléhoz: 2 dl zsíros tej, 8 dkg darált mák, 4 dkg porcukor, 4 db vajas kifli, 2 ...