Orvosbál 2017 — volt mit ünnepelni idén
Utoljára módositva: 2017-11-23 15:54:34

Idén is megszerveztük a kollégák körében az orvos- és gyógyszerészbált. Szatmári, nagykárolyi, tasnádi kollégák vettek részt, képviseltették magukat a nagyobb helyi magánklinikák, az Erdélyi Múzeum Egyesület, a köztudatban Erdély Tudományos Akadémiája, melynek célja a tudomány terjesztése szülőföldünkön, magyarul.

Mi, szatmári kollégák egy új lehetőséget is találtunk az EME-ben: a professzionális szocializálódást. Az interdiszciplináris együttműködéssel járó stresszt a csapatmunkát végzők közös kikapcsolódása oldja. Ezen alkalmakkor újabb együttműködések is köttetnek, illetve szakmai konfliktusok rendeződnek. Három évvel ezelőtt az EME szatmári orvoscsoportja a legkevésbé aktívnak volt minősítve. Azóta az egyesület majd’ 160 éves történetében a szakmai találkozók mellett az EME égisze alatt mi, szatmáriak először tartottunk sportnapot, bálokat, kirándulásokat, biciklitúrát a szív napján, de voltunk közösen sítáborban is. Szerintünk követendő példává váltunk.

Három év alatt 12 alkalommal „rázódtunk csapattá” összesen több mint 150 résztvevővel, köztük 120 Szatmár megyei orvos és gyógyszerész, de a sportnapon velünk tartottak az asszisztenseink, fogtechnikusaink, ez alkalommal városunk kiváló sportolói, Simona Pop olimpikon és Gyenes Mani, a Dakar rali maraton győztes voltak a meglepetésvendégek.

Az egyesület tagjai azok az orvosok, akik orvosi tevékenységüket magyarul is kifejtik.

Az idei bálon, november 18-án 80 résztvevő meglepetésére egy nyíregyházi orvosokból álló együttes, a Jazz-Med-Band lépett fel, akik között neurológus, traumatológus és fogtechnikus játszotta a talpalávalót az itthoni kollégáknak.

Eseményeink állandó tudósítói, a Royal film munkatársainak jóvoltából elkészült filmes összeállítást is levetítettünk az elmúlt év eseményeiről.

A prémium kategóriájú járműveket forgalmazó szatmári márkakereskedés felajánlásából tombolasorsolásra került a márka egy kisebbik szabadidőautója egy egész hétvégére szóló tesztvezetésre.

Négy éven át helyi segítséget nyújtottunk a Studium orvosi lakások felépítéséhez, átadási ünnepségéhez, pályázati elbírálásához. A Studium Alapítvány az EME társszervezete. Az épület elkészültét saját sikerként is megünnepeltük, mivel munkánk volt benne. Részt vett a bálon olyan kolléga a ház lakói közül, akinek a pályázatát mi jóváhagytuk.

Az idei évtől nőttek a fizetések, vannak lakhatási támogatások (hamarosan elkészül az Orvosi Kollégium régi székházépületének helyén is az az ANL-lakás, amely fiatal szakorvosoknak és tanároknak készül), több kifogás tehát nincs: itthon kell maradni!

Nyolc éven keresztül a Szatmári Fogorvosi Kollégium minden évben háromnapos szakmai konferenciákat szervezett. Ezt az eseménysorozatot dr. Raţiu Cosmin, a fogorvosi kamara elnöke indította el szervezőcsapatával. Az utóbbi 2 évben tartott konferencián 400-on felüli volt a regisztráltak száma. Ez duplája a megyénkben dolgozó fogorvosoknak, tehát a környező megyékben dolgozó fogorvosok figyelmét is kiérdemeltük. Ez a növekvő érdeklődés a konferenciák színvonalának köszönhető. Ez a létszám többletbevételhez is vezetett, ehhez hozzáadva a Fogorvosi Kollégium vezetőségének gazdaságos működését a többletbevételből közös döntés alapján székházat vásárolunk. Ide meghívjuk további együttműködésre az Orvosi Kollégiumot is, amellyel mindvégig közös épületben tevékenykedett a Fogorvosi Kollégium. A gyógyszerészek és az asszisztensek kollégiuma már évek óta vásárolt saját székházat. Pénteken aláírtuk az előszerződést a jövő évben átadásra kerülő új építésű központi épületben, így saját székházhoz jut megyénk fogorvosi és orvosi kollégiuma is.

További terveink:

— Felvállaljuk dr. Lükő Béla síremlékének a felújítását, amely a református temetőben található, az egyház képviselőivel közösen közadakozást indítottunk erre a célra. Ehhez bárki hozzájárulhat.

— Aktualizáljuk a szatmári EME-tagok adatbázisát, amely 27 év alatt aktualitását vesztette, elavult.

— Orvosi szaknévsort fogunk összeállítani a megyében dolgozó, orvosi tevékenységüket magyarul is kifejtő kollégák elérhetőségeivel, rendelési órarendjével.

— Szeniortalálkozókat fogunk szervezni nyugdíjas orvosainknak, gyógyszerészeinknek.

— Szakterületenként esetbemutatókat kívánunk tartani szakmai megbeszélésekkel.

— Folytatni fogjuk Mens sana in corpore sano néven futó eddigi sporteseményeinket.

— Valamint el szeretnénk indítani egy egyszerűsített magyar nyelvtanfolyamot azoknak a román ajkú kollégáknak, akik igénylik ezt, hogy a munkájuk során a magyar páciensekkel azok anyanyelvén is tudjanak értekezni. Egyidejűleg ez fordítva is működni fog: román nyelvű tanfolyamot indítunk azoknak a Magyarországról átjáró szakorvosoknak, akik városunkban rendelnek, hogy a román ajkú páciensekkel saját nyelvükön tudjanak értekezni. Idézem ehhez a gondolathoz azt a Marosvásárhelyen tanító román nemzetiségű orvost, aki diákjainak a következő tanította: „Limba pacientului este limba noastră! — A páciens nyelve a mi nyelvünk!”

1997-ben és 2011-ben városunk adott otthont az EME szervezésében évente megrendezésre kerülő háromnapos, az Egészségügyi Akkreditációs Bizottság által kreditpontokkal értékelt, magyar nyelven tartott orvosi és gyógyszerészeti konferenciának, amelyre utóbbin majd’ 450 hazai és külföldi magyar kolléga regisztrált. 2019-ben szeretnénk ismét felvállalni ennek a nagyszabású rendezvénynek a megszervezését, s ehhez szívesen fogadjuk majd a helyi cégek támogatását.

Ezúton szeretnénk üzenni azoknak a Szatmár megyei orvos és gyógyszerész kollégáknak, akik eddig még nem értesültek rendezvényeinkről, hogy csatlakozzanak csapatunkhoz, szeretettel várunk minden érdeklődő kollégát.

 

Dr. Leiher Leonora, a bál szervezője, az EME Szatmár megyei választmányi tagja

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
Előzetes
Paddington 2
Ma, 15:00
Mindenki kedvenc macija, a dédelgetni való Paddington boldogan éldegél a Brown családdal Windsor Gardensben, ahol az előző részben talált otthonra. Paddington csupa szív és vidámság, és amerre csak jár, marmeládot osztogat, így nem csoda, hogy roppant népszerű a helyiek körében. A kismackóra nagy feladat vár: közeleg imádott nagynénje, Lucy századik születésnapja, ezért méltó ajándékot kell kerítenie neki. Amikor Mr. Gruber régiségboltjában észrevesz egy különleges könyvet, azonnal tudja, hogy a
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Rossz anyák karácsonya
Ma, 17:00
Az év legvarázslatosabb ünnepén, mikor minden pillanat csupa öröm és boldogság... na, ilyenkor köthetik csak fel igazán a gatyájukat az anyukák: jön a rohangálás az ajándékok után, a dekorálás és a napokon át tartó főzés. Nem is csoda, hogy Amy (Mila Kunis), Kiki (Kristen Bell) és Carla (Kathryn Hahn) ismét fellázad. A túlhajszolt trió megint szembe megy az árral, és magasról tesz a karácsonyi hagyományokra. A szabadelvű anyák ezúttal is a kimenőre hajtanak, a lehető legkevesebb energiából akarj
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 19:00
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2

Helyfoglalás
Star Wars: Az utolsó Jedik
Ma, 21:50
Leírás
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Te megvetted-e már a karácsonyi ajándékokat?
Igen, mindig jó előre készülök, hogy semmit se felejtsek el
Még folyamatban van az ajándékok beszerzése
Nem vásárolok, saját kezűleg készítem el azokat
Dehogy, majd utolsó percben kapkodok, mint általában
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2017. december 14.
Ma valahogy nem tudja kiszámítani, hogyan fognak viselkedni az emberek. Mind a magánéletében, mind hivatásában meglepő reakciókra számíthat.
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2017. december 14.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db sütőtök, 2–3 db cékla, olívaolaj, só, bors, 1 nagy marék dió, frissen reszelt szerecsendió, 4 szelet ...