Orvost és asszisztenst bántalmaztak a sürgősségin
Utoljára módositva: 2019-10-03 19:24:13

Az asszisztensnőt felpofozta, az orvosnő fejéhez üdítős palackot vágott, de a biztonsági őrrel is ölre ment a különösen agresszív, önmagát német állampolgárnak kiadó, a valóságban ploieşti-i illetőségű részeg randalírozó a sürgősségin csütörtök hajnalban.

A Szatmár Megyei Kórház sürgősségi osztályán (mint ahogy egyébként minden sürgősségin) sajnos nem ritka az agresszivitás, különösen az éjszakai műszakban — s bár legtöbbször a verbális bántalmazások, szidalmazások, fenyegetőzések dominálnak, van, amikor tettlegességig fajulnak az indulatok. Mint ahogy történt szerdáról csütörtökre virradóan is, amikor egy jól megtermett, s szemmel láthatóan erősen ittas állapotban lévő férfi érkezett hangoskodva, önmagát német állampolgárnak minősítve, és panaszai enyhítésére perfúziót követelve — különben a földhöz vágja magát; amit pár pillanattal később meg is tett, majd a segítségére siető asszisztensnőt felpofozta, az orvosnő fejéhez egy üdítőitalos palackot vágott, és ölre ment a közbelépő biztonsági őrrel. A rendőrség jelentése szerint őket 1.41-kor riasztották a 112-es egységes segélyhívón, rövid időn belül a sürgősségire is ért a csendőr-rendőr egység, ám nekik sem volt könnyű dolguk megfékezni a nagyon agresszív férfit, akiről kiderült, hogy 43 éves, ploieşti-i illetőségű román állampolgár (s hivatalosan meg nem erősített információk szerint már többször is összeütközésbe került a törvénnyel futtatásért, fizikai bántalmazásért). „Az orvosi vizsgálatok szerint nem volt semmi baja, elsorolt panaszai és viselkedése szerint erősen ittas állapotban volt. Szerencsére sem az asszisztens, sem az orvosnő nem szenvedett fizikai sérüléseket, az ijedtségen és sokkon viszont — érthető módon — nem teszik túl magukat egyhamar. Mi, azaz az intézmény és a három sértett megtettük a feljelentést, s az ügy kapcsán ki kell hangsúlyoznom a kórház biztonsági őrének profizmusát, aki nem ütött vissza, nem bántotta a randalírozót, hanem próbálta lecsendesíteni. Egyébként a rendőrök-csendőrök is nehezen bírtak a tagbaszakadt férfival, s amikor később visszahozták a vizsgálatok befejezése céljából, akkor is nagyon agresszív volt, káromkodott, szitkozódott” — magyarázta megkeresésünkre Adrian Marc kórházmenedzser. Hozzátette azt is: amióta a kórház biztonsági személyzete „saját kézbe került”, kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a sürgősségi osztályon szolgálatot teljesítő biztonsági őrök jó fizikai adottságokkal is, ugyanakkor lefegyverzési, csitítási készségekkel is rendelkezzenek. „Szóbeli bántalmazások, verbális agresszió sajnos eddig is volt, ezután is lesz; és szerencsére nem túl gyakran, de előfordul fizikai bántalmazás is — nekünk pedig meg kell védenünk dolgozóinkat, viszont a hőbörgővel is kesztyűs kézzel kell bánni, mert páciens, attól a pillanattól fogva, hogy belépett a sürgősségire. Szigorúan tilos visszaütni. Csitítani, csendesíteni kell, esetleg lefogni, de ennél nem több” — mondja, nem hallgatva el azt sem: a ploieşti-i férfit is „hatástalanítani” tudta volna a biztonsági őr, ha nincsenek a „hatástalanítást” szigorúan szabályozó rendeletek.

Az egészségügyi személyzettel szembeni agressziót 2012-től büntetik szigorúbban: az orvosok, asszisztensek, mentősofőrök és más, az egészségügyben dolgozó személy elleni erőszak, attól függően, hogy szóbeli vagy fizikai, 6 hónaptól 12 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható — például az egészségügyi személyzet fenyegetése 6 hónaptól két évig terjedő szabadságvesztéssel jár, bántalmazás esetén három évig terjedhet a büntetés, sőt, a hivatását gyakorló orvos, asszisztens, illetve más, az egészségügyben dolgozó személy ellen elkövetett súlyos testi sértés esetében 12 évig terjed a börtönbüntetés.

Szabó Kinga Mária

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2020. április 2.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...