Összeadták, hány halottja volt eddig a szíriai háborúnak
Utoljára módositva: 2014-08-22 16:38:51

Majdnem kétszázezer ember halt meg eddig a három éve tartó szíriai háborúban az ENSZ szerint.

 

Idén áprilisig legalább 191 369 ember halt meg a szíriai rendszer és a lázadók közötti, több mint három éve tartó fegyveres konfliktusban, az áldozatok tényleges száma azonban ennél is magasabb lehet – közölte pénteken az ENSZ emberi jogi főbiztossága. Navy Pillay, a világszervezet emberi jogi főbiztosa rámutatott, hogy a halottak száma egy év alatt megkétszereződött, és kiemelte, hogy valószínűleg még így is alábecsülik az áldozatok számát.

 

A tájékoztatás szerint további közel 52 ezer bejelentett gyilkosságról nem állt rendelkezésre elegendő információ, ezért ezek nem is szerepelnek a jelentésben. Sok olyan eset is előfordulhatott, amelyekről a források közül egyiknek sem volt tudomása. A Genfben nyilvánosságra hozott jelentésben négy különböző szervezet adatait vetették össze a damaszkuszi kormány által készített statisztikákkal.

 

A legtöbben Damaszkusz tartományban (39 393) vesztették életüket erőszakcselekményben, ezt Aleppó (31 392), Homsz (28 186), Idlíb (20 040), Daraa (18 539) és Hama tartomány (14 690) követte. A halottak több mint 85 százaléka férfi volt. A jelentés szerint a harcoknak eddig közel kilencezer kiskorú esett áldozatául.

 

Az ENSZ-főbiztos fontosnak nevezte, hogy a kormányok fellépjenek a harcok beszüntetése és a jogsértések megelőzése érdekében, kiemelve, hogy a nemzetközi bénultság miatt következhetett be a helyzet romlása. Pillay emellett ismét arra szólított fel, hogy a háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetőit jelentsék fel a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC).

 

A Reuters brit hírügynökség eközben arról tájékoztatott, hogy a szíriai kormányerők a péntekre virradó éjszaka folyamán megerősítették az Iszlám Állam (IÁ) nevű szélsőséges szunnita szervezet harcosai által támadott tabakai katonai repülőtér védelmét. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni székhelyű civil szervezet közleménye szerint csütörtökön harminc dzsihadista halt meg a létesítményért folytatott harcokban, ez a Bassár el-Aszad elnökhöz hű hadsereg utolsó támaszpontja az északi Rakka tartományban.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. március 24.
Az átlagosnál jobban élvezi ma az élet ajándékait, a szépséget, a finom ízeket, az érzéki örömöket. Használja ki és ossza meg másokkal örömét!
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2018. március 24.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 10 db tojás, só, 6 szelet bacon, 1 ek. mustár, 1 csokor petrezselyemzöld, 8–10 szál snidling, 1 szál ...