Összeférhetetlen nagykárolyi tanácsosok
Utoljára módositva: 2015-11-17 10:48:01

Sajtóértesülések szerint tanácsosi tisztségével összeférhetetlen módon jutott önkormányzati pénzekhez egy nagykárolyi tanácsos, Bucureştean Adrian. Öt év alatt 180 000 lejt vett fel.

Nem a polgármesteri hivatal feladata megállapítani, ki összeférhetetlen és ki nem, mondta Kovács Jenő az ülésen

Háború dúl két nagykárolyi, román nyelvű internetes portál szerkesztői között. Mégpedig a Szasz E. Lorand által írt Opinie de Carei, illetve a Nemzeti Liberális Párt (PNL) nagykárolyi tanácsosi csapatát irányító Ilie Ciută személyéhez, családjához szorosan kötődő Buletin de Carei szerzői között. A botrány, mely a „víztisztító filter ügy” néven kerül majd be a város történetébe, már a prefektúrát is elérte. A történet kronológiai sorrendje szerint Szasz E. Lorand kiderítette, hogy a PNL egyik tanácsosa, Bucureştean Adrian, tanácsosi tisztségével összeférhetetlenül, saját cége révén adott el a városi tanintézményeknek víztisztító filtereket. Azoknak a tanintézményeknek, melyek éves költségvetésének megszavazásában Bucureştean is részt vett. Öt éven keresztül folyt az értékesítés, mely révén — Szasz számításai szerint — 180 000 lejhez jutott hozzá Bucureştean.

A PNL oldala nem hagyhatta mindezt szó nélkül. Bár külön nem kommentálták párttársuk akcióját, ellentámadásba lendültek, s ők RMDSZ-es tanácsosokat kezdtek el összeférhetetlenséggel vádolni.

Az eset a Szatmár Megyei Prefektúra figyelmét is magára vonta, Eugeniu Avram prefektus levélben kérte Kovács Jenő polgármestert, a város jogi ügyekkel megbízott titkárát, Anca Demiant és a helyi tanács képviselőit, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket és a törvénynek megfelelően tisztázzák a kialakult helyzetet.

A tegnap délben megtartott rendkívüli tanácsülésen éreztette is hatását a prefektus felszólítása: a kialakult helyzet miatt szinte tapintani lehetett a feszültséget az ülésteremben. A találkozó kezdetén Adrian Bucureştean (a prefektusi közlemény nem nevezte őt meg) elmondta, „úgy véli, a közlemény rá vonatkozik”, ezért úgy döntött, nem mond le az őt ért vádak miatt tanácsosi tisztségéről, de az ügy tisztázásáig visszavonul tanácsosi munkájának gyakorlásától, s bár részt vesz az üléseken, tartózkodik mind a véleménynyilvánítástól, mind pedig a szavazástól. Hozzátette: úgy gondolja, azon tanácsostársainak is hasonlóképpen kellene eljárniuk, akik hozzá hasonlóan összeférhetetlen helyzetben vannak, cégük és közintézmények feltételezett együttműködése miatt.

Anca Demian, a város titkára arra kérte a tanácsosokat, hogy akik úgy érzik, inkompatibilisek, legyenek szívesek és írásban jelezzék ezt felé, hogy tudjon felelni a prefektus levelére. Ilie Ciută az ülés végén azt kérte Demiantól, hogy a hónap végéig ne csak a tanácsosok összeférhetetlenségét vizsgálja ki, hanem a polgármesteri hivatal összes alkalmazottjáét. A megjegyzéssel kapcsolatban Kovács Jenő polgármester annyit mondott, hogy nem a hivatal feladata a vizsgálódás, hiszen megvannak erre a megfelelő szervek.

Tőtős Tímea

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2020. április 7.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 50 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 db tojás, 2 dl tej, 2,5 dkg friss élesztő, 10 dkg ...