Összefogással épül Csiszárék háza
Utoljára módositva: 2012-04-19 06:55:59

A szatmárhegyi Csiszár családnak március 3–án leégett háza még mindig fedetlen. A felújítást a helyi RMDSZ–szervezet és a református egyház támogatja. A munkálatokat önkéntesek végzik.

 

A ház felújítása kalákában történik

 

Március 3–án égett le a szatmárhegyi Csiszár család háza, azóta Csiszár József és felesége, Csilla egy szűk mellékhelyiségben élnek, a tizedik osztályos fiúk, aki a szatmárnémeti Traian Vuia Iskolaközpontban tanul, kénytelen volt nagyszüleihez költözni.

Tegnap meglátogattuk a károsult családot, a feleség fogadott, aki épp ház körüli teendőit végezte. A ház javításán két helyi lakos dolgozott, akik, mint még néhány hozzájuk hasonló, kalákában próbálják lakhatóvá tenni a teljesen átázott vályogfalakat, amelyek közül egy közfalat kénytelenek voltak kiszedni. Az ajtók és az ablakok teljesen kiégtek, szakemberek szerint a meglévő falakat is le kellene bontani, hiszen azokkal úgyis mindig gondok lesznek. Ezzel Csiszárék is egyetértenek, de honnan pénz egy új lakás építéséhez?

— Épp vásárolni voltunk, amikor telefonon értesítettek, hogy otthon ég a házunk — emlékszik vissza Csiszár Csilla. — A ház tetőszerkezete teljesen leégett, illetve a benn található berendezésekből alig tudtak valamit kimenteni, csak a csupasz falak és a kiégett ablakok maradtak meg. A konyha és a szobabútorok teljesen megsemmisültek, a hűtőszekrény, a teljes konyhai felszerelés is. A gyereknek decemberben vásároltunk új számítógépet, az is teljesen tönkrement. Napokig rettenetesen meg voltam rémülve, tizenegy utánfutó törmeléket hordtak ki a kiégett romok közül. Húsz év munkájának az eredménye semmisült meg, mindent újra kell kezdeni. A tűzoltók hivatalos megállapítása szerint a kéményben gyulladt ki a tűz, onnan terjedt tovább, és égett le az épület, Csiszárék viszont azt állítják, hogy aznap nem gyújtottak tüzet.

 

Csiszár Csilla az üres lakás falait mutatja

Felújítás segítséggel

 

A család egyelőre csak a tetőszerkezetet szeretné újból felépíteni, hogy legalább a falak ne menjenek tönkre. Az RMDSZ helyi szervezete és a református egyházközség azonnal gyűjtőakcióba kezdett, így rövid időn belül sikerült 5600 lejt összegyűjteni, amit hamarosan még ezer lejjel egészítenek ki. Biztosításra nem számíthatnak, hiszen a ház vályogból készült. A tetőszerkezet felújítása 6 ezer lejbe kerül, jelenleg nejlon fóliával van letakarva, hogy ne ázzanak tovább a falak, amelyeket már a tűzoltók is nagyon eláztattak. Próbáltak vásárolni használt cserepet, de ezek minősége nem garantált, a legolcsóbb cserép, amihez hozzá lehet jutni, négyzetméterenként 22 lejbe kerül.

Az RMDSZ szatmárhegyi szervezete a jövő héten sorra kerülő tanácsülésen kérni fogja, hogy az önkormányzat is támogassa a bajba jutott családot.

Elek György

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. augusztus 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 2 ek. vaj, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg liszt, 3 bögre tej, 15 dkg bacon, 25 dkg cheddar ...