Összehangolt természetvédelmi akciók a Túr mentén
Utoljára módositva: 2018-09-23 11:11:03

A magyarországi Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) Egyesület és az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti (EKE) közös akciókat fog levezényelni az elkövetkező időszakban a Túr Szatmár megyei és magyarországi, természeti oltalom alatt álló szakaszán.

A Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) és a szatmárnémeti központú Erdélyi Kárpát Egyesület a Túr folyó menti védett területek természetvédelmi kezelésének megalapozását és bemutató infrastruktúrájának fejlesztését valósítja meg 643,7 ezer euró összköltségvetésű közös projektben, az Interreg V-A Románia-Magyarország program támogatásával — jelentették be a szerdai projektindító rendezvényen a HNP hortobágyi látogatóközpontjában.

A határon átnyúló közös program célja a Túr folyó mentén fekvő romániai és magyarországi Natura 2000-es területek természeti értékeinek hosszú távú megőrzése és fenntartása, nyilatkozta lapunknak az ügyben Márk-Nagy János, az EKE elnöke.

A projektben részt vevő két egyesület a folyó menti védett területek összehangolt természetvédelmi kezelésére összpontosít, a folyó Románia és Magyarország területére eső, természetvédelmi oltalom alatt álló szakaszainak és a vízgyűjtő területen található, értékes vizes élőhelyeknek az ökológiai és természetvédelmi szempontú felmérését végzi el.

A projekt keretében feltárják a Túrt és környékét érintő vizes és vízhez kötődő élőhelyeken a természetvédelmi szempontból veszélyes, idegenhonos, erőszakosan terjedő fajokat, de konkrét fajvédelmi beavatkozásokra is sor kerül, például a magyar szakaszon ötven, míg román területen százhetvenöt denevérodút is elhelyeznek a Túr mentén — hangzott el a projekt részleteinek ismertetésekor.

Márk-Nagy arról is beszámolt, hogy összehangolják a két ország mintavételi-monitorozó eljárásait, ami nélkül nem tudnák megfelelően megoldani a védett természeti területek jó ökológiai állapotmegőrzését, így lehetővé válik a Natura 2000 élőhelyek állapotának nyomon követését célzó egységes, mindkét ország területén alkalmazható módszerek kidolgozása.

Az egységes szempontok alapján gyűjtött és kezelt növény- és állatfajokat feltérképező adatok a magyar kiterjedésű Természetvédelmi Információs Rendszerben (TIR) és a HNP adatbázisában is elérhetők lesznek.

A projekt nem csak az érintett területek megőrzését és védelmét célozza, hívta fel a figyelmet az EKE vezetője, hanem elő szeretnék segíteni a Túr mentén élők és a turisztikai céllal a környékre látogatók körében a térség természeti szépségeinek és élővilágának megismerését, ezeket bemutassák, illetve fejlesszék a környezeti nevelés eszközeit. Készülnek a védett terület növény- és állatvilágát bemutató kiadványok, ajándéktárgyak, kihelyezett érintőképernyős információs pultok, a magyar oldalon denevérvédelmi bemutatófal, valamint okostelefon-alkalmazás is.

Princz Csaba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítás, költöztetés. Tel.: 0725353499.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
NINCS POLL
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. június 27.)


  KONYHA
  Hozzávalók   25 dkg szikkadt fehér kenyér olívaolaj 25 dkg koktél paradicsom só 1 tk morzsolt lestyán 1 tk ...