Összejöttek a szatmári gombászok
Utoljára módositva: 2018-11-05 18:02:26

Hasznosan telt a szombat a szatmári gombászok számára — a Gombásznapon a résztvevőknek alkalmuk nyílt arra, hogy bővítsék ismereteiket és együtt töltsenek egy kellemes napot.

A Szatmári Gazdák Egyesülete által szervezett esemény résztvevői a Sárerdőn gyűjtöttek, ahonnan a szárazság ellenére is szép számban kerültek elő fajok. A gombászok a kirándulást követően a mikolai sportcsarnok mellett gyűltek össze, ahol a szervezők finom bográcsgulyással várták őket, illetve megkóstolhatták Bács Csaba hagyományos módszerrel sajtolt olajait, melyeket finom házikenyérrel mártogattak. A gombahatározást Jánk Károly és Fehér Kinga végezték, akik körülbelül 50 fajt azonosítottak be, melyeket felcímkézek és kiállítottak. Ehető, étkezési szempontból értéktelen és mérges gombák egyaránt szerepeltek a felhozatalban, hiszen az esemény nemcsak a „hasgombászatról” szólt, hanem arról is, hogy az érdeklődők minél több fajjal megismerkedhessenek a gombák színes világából. Emellett az őszi szezonban gyűjthető gyógy- és haszonnövényekről is szólt a kirándulás, hisz az erdő minden évszakban tartogat szemet gyönyörködtető kincseket a természetbarátok számára. A közel 60 fős társaság egyetértett abban, hogy érdemes hasonló összejöveteleket szervezni, hiszen a gombák terén csakis úgy lehet megbízható ismeretekre szert tenni, ha hozzáértők vezetésével, élőben látják, tapintják, szagolgatják a különböző fajokat. A Szatmári Gazdák Egyesülete korábban is szervezett gomba- és gyógynövényismereti célú összejöveteleket, melyeket — a mostani eseményhez hasonlóan — szintén Magyarország kormánya és a Bethlen Gábor Alap támogatásával valósítottak meg. „Sokan érdeklődnek a gombák iránt Szatmáron, viszont igen kevés a lehetőség arra, hogy az amatőr gombagyűjtők megbízható ismeretekre tegyenek szert. Azért szervezzük az ilyen összejöveteleket, hogy tanulhassunk és hogy találkozhassunk egymással. Tervezzük, hogy a jövőben is tartunk hasonló rendezvényeket, mert a gombák és a vadon termő növények szépek, finomak és gyógyhatásúak, továbbá a velük kapcsolatos ismeretek részét képezik hagyományos kultúránknak, és az ezzel kapcsolatos tudás terjesztését és fenntartását fontosnak tartjuk” — mondta Babos Krisztina szervező, hozzátéve: köszönik a támogatást, segítséget Mikola Község Polgármesteri Hivatalának, a helyi Rákóczi Kulturális Egyesületnek, valamint Dobos Csabának, Dobos Orsinak és Uglár Zsoltnak.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP

Helyfoglalás
A királynő kutyája
Ma, 15:00
A brit monarchia nagy napra ébredt, mikor Fülöp herceg egy csöpp corgival ajándékozta meg II. Erzsébetet, a híresen kutyabarát királynőt. A Buckingham palota eddig is az ugatástól volt hangos, de most az új jövevény, az izgága, rosszcsont, és irtó cuki Rex minden szabályt felrúg, amit négy tappancs csak felrúghat. Egyik csíny követi a másikat, de a bájos pofinak senki nem tud ellenállni. Ám mikor egy véletlen folytán Rex az utcára kerül, a luxus élet tovaszáll és hirtelen minden a feje tetejére
Grand Mall, Iuliu Maniu utca 2
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e méregteleníteni tavasszal?
Ünnepek után kell egy kis diéta
Mindig tartok néhány napos böjtöt, hogy kitisztuljon a szervezet
Fontos a méregtelenítés tavasszal, készülni kell a nyárra
Nem fogllkozom ilyesmivel
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. március 21.)


    KONYHA
      Hozzávalók: 40 dkg spenót (fagyasztott) bors só fokhagyma 4 dkg vaj 4 dkg liszt 7,5 dl tej szerecsendió ...