Összevonják az első- és másodosztályt
Utoljára módositva: 2018-05-15 14:56:39

A FRB abban bízik, hogy három értékcsoportba sorolhatja majd a női élvonalba nevezőket azután, hogy megszüntette a Liga 1-et. Változás lesz a román játékosok szerepeltetésére vonatkozóan is.

Megszünteti a Román Kosárlabda-szövetség (FRB) a női bajnoki másodosztályt, és a Nemzeti Ligát bővíti ki a 2018–2019-es szezontól. Többek között erről határoztak hétfőn Bukarestben az élvonalban szereplő alakulatok, akik egyben arról is döntöttek, hogy megszüntetik a szatellitcsapat működtetésének a kötelezettségét. Az előző szezonokban ugyanis ez utóbbiak bővítették ki a Liga 1 névere elkeresztelt másodosztály mezőnyét, viszont ez jelentős pluszköltséget jelentett a klubok számára. Tizennyolc csapatos volt az előző idény második vonala, viszont ebből nyolc alakulat az élvonalbeli csapat szatellitje volt. Amennyiben ez a tíz klub vállalja ősztől az élvonalbeli szereplést, akkor tizennyolc csapatos lehet majd a Nemzeti Liga. A versenyrendezés azonban alaposan megváltozna. Három csoportba osztják majd a klubokat: az első értékcsoportba kerül az a nyolc alakulat, amely tavaly is az élvonalban szerepelt, és a 9–16-os csoportba jön a többi csapat. Ha szükséges egy harmadik értékcsoportot is kialakítanak. A bajnoki ezüstérmes Szatmárnémeti VSK természetesen az első számú értékcsoportban fog szerepelni.

24 meccs a rájtszásig

Október 3-án kezdődik a bajnokság, és az első értékcsoportban oda-visszavágókat fognak rendezni. Az első hat helyen záró csapat a felső házban oda-visszavágó rendszerben folytatja a bajnoki küzdelmet. A 7. és 8. helyezett csatlakozik a második számú értékcsoportban legjobb négy csapatához, és egy hatos szériát alkotva oda-visszavágó rendszerben folytatják a bajnokságot. Innen, a legjobb két csapat bejut az első számú értékcsoportban, és a legjobb nyolc között fog játszani a rájátszásban, egyenes kieséses rendszerben negyed- és elődöntőt, illetve döntőt.

Ugyanakkor a klubok képviselői azt szeretnék, hogy a rájátszásban a negyed- és elődöntős, párharcok, illetve a bronzmérkőzés is három nyert mérkőzésig tartsanak, akárcsak a döntő. Így a bajnoki idény május közepéig tarthat.

Vissza a Final 4-hoz

Ugyanakkor a szövetség elmondott a Román Kupa nyolcasdöntőjének (Final 8) a rendezési formájáról, és visszatértek a hagyományos négyes döntő formához (Final 4), és ide azok a csapatok fognak bejutni, akik három selejtező fordulón fognak túljutni.

A következő idény versenyprogramját július közepén fogják kisorsolni Nagyváradon.

Sokkal nagyobb hangsúlyt akarnak majd fektetni a román játékosok szerepeltetésére. A tétmeccsek első félidejében (első két negyed) ugyanis kötelező módon, állandó jelleggel egy román kosaras, illetve egy U23-as román ifi kell a pályán legyen. A második félidőben is egy vagy két román játékosnak állandóan a pályán kell lennie a meccs idején. „Ebben a kérdésben nem született egyetértés. Öten szavaztak a javaslat ellen, öten mellette. Ezért a szövetségi büró fogja meghozni a végső döntést arról, hogy a második félidőben egy vagy két román játékos legyen folyamatosan a játékban — mondta lapunknak Florin Mureșan, a VSK kosárlabdacsapatának a menedzsere. — a női kosárlabdaélet felélénkítését szeretnénk. Az a cél, hogy csökkentsük az idegenlégiósok számát, és minél több fiatalt vonzzunk a kosárlabdasportba, az élvonalbeli csapatokhoz. Sajnos az a tapasztalat, hogy sok fiatal, miután betölti a 18. életévét, abbahagyja a kosárlabdázást” — tette hozzá.

Az idegenlégiósokra vonatkozó szabály változatlan marad: legtöbb öt idegenbeli játékost lehet a meccslapon nevezni, ebből legtöbb három lehet más kontinensről, kettő pedig Európa bármely országából. Ez a szabály most már azokra a csapatokra is érvényes lesz, amely az európai szövetség (FIBA) által rendezett nemzetközi sorozatban szerepel.

Bár a szatellitcsapatok működtetésének kötelezettségét eltörölte a FRB, a szövetség arra szólította fel az élvonalbeli klubokat, hogy a nyári 3×3-as bajnokságra nevezzenek csapatokat.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
Szolgáltatás
Szállítok kavicsot, homokot, szemetet. Tel.: 0741077706.
Tovább >>>
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e önkénteskedni?
Igen, az iskolában kapcsolódtam be egy önkéntes programba.
Néha részt veszek önkéntes tevékenységekben, de ez eléggé rendszertelen.
Eddig még nem volt lehetőségem rá, de szívesen megtenném.
Nincs időm ilyesmire, így is alig marad szabadidőm.
Nem, az önkénteskedést nem nekem találták ki.
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
HOROSZKÓP
Válassza ki csillagjegyét:
2018. október 17.
Jólesik Önnek, hogy barátai az Ön tanácsára vagy véleményére kíváncsiak, mert ebből érzi, mennyire elismerik gondolkodásmódját, értékeit.
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2018. október 17.)


    KONYHA
    Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 15 dkg főtt sonka, 15 dkg trappista sajt. A panírozáshoz: liszt, 2 db tojás, zsemlemorzsa, ...