Összevonják az első- és másodosztályt
Utoljára módositva: 2018-05-15 14:56:39

A FRB abban bízik, hogy három értékcsoportba sorolhatja majd a női élvonalba nevezőket azután, hogy megszüntette a Liga 1-et. Változás lesz a román játékosok szerepeltetésére vonatkozóan is.

Megszünteti a Román Kosárlabda-szövetség (FRB) a női bajnoki másodosztályt, és a Nemzeti Ligát bővíti ki a 2018–2019-es szezontól. Többek között erről határoztak hétfőn Bukarestben az élvonalban szereplő alakulatok, akik egyben arról is döntöttek, hogy megszüntetik a szatellitcsapat működtetésének a kötelezettségét. Az előző szezonokban ugyanis ez utóbbiak bővítették ki a Liga 1 névere elkeresztelt másodosztály mezőnyét, viszont ez jelentős pluszköltséget jelentett a klubok számára. Tizennyolc csapatos volt az előző idény második vonala, viszont ebből nyolc alakulat az élvonalbeli csapat szatellitje volt. Amennyiben ez a tíz klub vállalja ősztől az élvonalbeli szereplést, akkor tizennyolc csapatos lehet majd a Nemzeti Liga. A versenyrendezés azonban alaposan megváltozna. Három csoportba osztják majd a klubokat: az első értékcsoportba kerül az a nyolc alakulat, amely tavaly is az élvonalban szerepelt, és a 9–16-os csoportba jön a többi csapat. Ha szükséges egy harmadik értékcsoportot is kialakítanak. A bajnoki ezüstérmes Szatmárnémeti VSK természetesen az első számú értékcsoportban fog szerepelni.

24 meccs a rájtszásig

Október 3-án kezdődik a bajnokság, és az első értékcsoportban oda-visszavágókat fognak rendezni. Az első hat helyen záró csapat a felső házban oda-visszavágó rendszerben folytatja a bajnoki küzdelmet. A 7. és 8. helyezett csatlakozik a második számú értékcsoportban legjobb négy csapatához, és egy hatos szériát alkotva oda-visszavágó rendszerben folytatják a bajnokságot. Innen, a legjobb két csapat bejut az első számú értékcsoportban, és a legjobb nyolc között fog játszani a rájátszásban, egyenes kieséses rendszerben negyed- és elődöntőt, illetve döntőt.

Ugyanakkor a klubok képviselői azt szeretnék, hogy a rájátszásban a negyed- és elődöntős, párharcok, illetve a bronzmérkőzés is három nyert mérkőzésig tartsanak, akárcsak a döntő. Így a bajnoki idény május közepéig tarthat.

Vissza a Final 4-hoz

Ugyanakkor a szövetség elmondott a Román Kupa nyolcasdöntőjének (Final 8) a rendezési formájáról, és visszatértek a hagyományos négyes döntő formához (Final 4), és ide azok a csapatok fognak bejutni, akik három selejtező fordulón fognak túljutni.

A következő idény versenyprogramját július közepén fogják kisorsolni Nagyváradon.

Sokkal nagyobb hangsúlyt akarnak majd fektetni a román játékosok szerepeltetésére. A tétmeccsek első félidejében (első két negyed) ugyanis kötelező módon, állandó jelleggel egy román kosaras, illetve egy U23-as román ifi kell a pályán legyen. A második félidőben is egy vagy két román játékosnak állandóan a pályán kell lennie a meccs idején. „Ebben a kérdésben nem született egyetértés. Öten szavaztak a javaslat ellen, öten mellette. Ezért a szövetségi büró fogja meghozni a végső döntést arról, hogy a második félidőben egy vagy két román játékos legyen folyamatosan a játékban — mondta lapunknak Florin Mureșan, a VSK kosárlabdacsapatának a menedzsere. — a női kosárlabdaélet felélénkítését szeretnénk. Az a cél, hogy csökkentsük az idegenlégiósok számát, és minél több fiatalt vonzzunk a kosárlabdasportba, az élvonalbeli csapatokhoz. Sajnos az a tapasztalat, hogy sok fiatal, miután betölti a 18. életévét, abbahagyja a kosárlabdázást” — tette hozzá.

Az idegenlégiósokra vonatkozó szabály változatlan marad: legtöbb öt idegenbeli játékost lehet a meccslapon nevezni, ebből legtöbb három lehet más kontinensről, kettő pedig Európa bármely országából. Ez a szabály most már azokra a csapatokra is érvényes lesz, amely az európai szövetség (FIBA) által rendezett nemzetközi sorozatban szerepel.

Bár a szatellitcsapatok működtetésének kötelezettségét eltörölte a FRB, a szövetség arra szólította fel az élvonalbeli klubokat, hogy a nyári 3×3-as bajnokságra nevezzenek csapatokat.

Pesek Attila

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Melyik a kedvenc téli sportod?
A síelés
A snowboardozás
A korcsolyázás
A szánkózás
A jégkorongozás
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
  • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
  • Az összes megtekintése
    Radarok Szatmár megyében
    (2019. január 19.)


    KONYHA
    Készítsünk olyan ételeket újévre, amelyekkel két legyet ütünk egy csapásra: nemcsak a szilveszteri menühöz, de az újévi asztalra is ...