Össznépi „betegség”: mobilozás
Utoljára módositva: 2019-05-10 09:56:20

Mindenki tudja, milyen veszélyes vezetés közben mobilozni, mégis fütyül a biztonságra, és vígan csacsog — itthon és Európa-szerte is.

Európa több országában kimagasló baleseti okká vált a vezetés közbeni, (kihangosító nélküli) mobilozás — nem kivétel ez alól Románia sem; olyannyira, hogy év elején a közlekedésrendészet (akik évente 45–50 ezer bírságot ró ki ezért a szabálysértésért) büntetésszigorító törvénymódosítást bocsátott közvitára. Ennek értelmében a kezében mobiltelefonnal/tablettel lebukott sofőrnek a jelenlegi 435 lejes pénzbírság és 2 büntetőpont helyett 2600–2900 lej közötti összeget kell majd fizetnie, és 9–20 büntetőponttal „gazdagszik”, no meg egy hónapra kényszergyalogossá is válik majd. A tervezett drákói szigorítás nem alaptalan, hiszen számtalan tragédia történt, és nagyon sok emberélet oltódott ki az „össznépi betegség” miatt — például amikor vezetés közben SMS-ezünk, csetelünk, közösségi hálós bejegyzéseket nézünk, hatszor nagyobb esélyünk van a balesetre, mintha ittasan ülnénk a volán mögé. Ugyanis egy üzenet elolvasásakor átlagosan 5 másodpercig „vakon” vezetünk, s közben egy futballpályányi távolságot (nagyobb sebességgel, autópályán 200 métert is) is haladhatunk anélkül, hogy bármit is látnánk a környezetünkből.

Nem mellesleg a vezetés közben kézben tartott mobiltelefont, táblagépet egész Európában szigorúan és igencsak borsosan büntetik — a legdrágábban Észtországban, ahol 400 euró a bírság, az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Spanyolországban 230 eurótól, Olaszországban 160, míg Franciaországban 140 eurótól kezdődnek a büntetések. Az alacsonyabb árkategóriába tartozik Horvátország (70 €), Ausztria, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország (50 €), a „legolcsóbb” pedig Bulgária (25 €) és Lettország (15 €).

Szabó Kinga Mária

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
 • Nincs kapcsolodó cikk
APRÓHIRDETÉS
SZATMÁRI NAP
MoziSzinházBuliEgyéb
KÉPGALÉRIÁK
NAVIGÁTOR


KÖRKÉRDÉS
Szoktál-e karácsonyi vásárba járni?
Természetesen, nemcsak a helyi, környékbeli vásárokba is elmegyek
A közelben lévő vásárokban szoktam nézelődni, hozzátartozik a karácsonyhoz
A helyi vásárba nézünk ki a családdal
Nem szeretem a karácsonyi vásárt
Egyéb, leírom hozzászólásban
Szavazok
SEBESSÉGMÉRÉS
 • Sajnos ma még nem kaptunk információt a radarokról a megyében!
 • Az összes megtekintése
  Radarok Szatmár megyében
  (2019. december 6.)


  KONYHA
  Hozzávalók: 1 db édeskömény, 1 db zöld alma, 1 db hagyma, 15 dkg sárgarépa, 2 ek. olaj, 6 dl ...